Sport
IDEMO U RUSIJU!

Zlatko Dalić odveo Hrvatsku
na peto Svjetsko prvenstvo
Objavljeno 12. studenog, 2017.
Bilo bi suludo da Hrvatsku u Rusiji ne vodi Dalić, rekao je kapetan Modrić

Hrvatska je 28. sudionik Svjetskog prvenstva koje će se sljedećeg ljeta igrati u Rusiji. Nakon što je prije tri dana u Maksimiru doslovce razbila Grčku, uzvrat u Pireju ponudio je posve različitu igru naše reprezentacije. Ograničila se Hrvatska na branjenje prednosti iz Zagreba. Pokazala je kako zna igrati i na rezultat ako je to potrebno. Prepustili smo Grčkoj igru znajući kako oni ofenzivno nisu pretjerano opasni, nije se Hrvatska upustila ni u kakav rizik, profesionalno je odradila posao, sačuvala prednost i potvrdila se kao majstor dodatnih kvalifikacija. U njima još nikada nismo doživjeli poraz, a nakon remija u Pireju ostvarili smo peti plasman na veliko natjecanje u isto toliko pokušaja kroz dodatne kvalifikacije. Hrvatska nije bila blještava kao u prvom susretu, ali za to nije bilo ni potrebe. Jedino je važno bilo otići u Rusiju, a ta je misija uspješno okončana.

Perišićeva vratnica

Prvi dio susreta donio je puno više nervoze nego nogometa, a u njoj su očekivano prednjačili Grci koji su na sve načine pokušavali doći do ranog pogotka. No, naši su reprezentativci ostali mirni. Grci su ambiciozno krenuli, ali više je u tome bilo sile negoli prave ideje i opasnosti za naša vrata. Grčka je u početnom razdoblju imala dvije prijetnje izvan kaznenog prostora. Led je probio Bakasetas u 13. minuti pokušajem s preko 20 metara koji je završio visoko preko vrata. Puno je opasniji bio pokušaj Sokratisa četiri minute kasnije kada je grčki stoper pucao sa 17 metara zamalo pokraj desne vratnice. Ubrzo je Hrvatska uspjela pas-igrom umiriti taj početni zanos domaćina, pa su stigle i prve naše prijetnje. U 26. minuti Rakitić je dobio priliku iz slobodnog udarca s ruba kaznenog prostora malo iskosa s lijeve strane, ali je udarac otišao visoko iznad okvira. Puno bolji bio je pokušaj Perišića dvije minute kasnije koji je ušao u kazneni prostor s lijeve strane, prevario Torosidisa, pucao s 14-15 metara, no ni taj prizemni udarac nije pronašao cilj. U završnici prvog dijela opet su pritisnuli Grci. Uglavnom su prilike dobivali iz pritiska na našu posljednju liniju, pa je bilo dosta prekida iz kojih su domaćini itekako opasni, ali naši su skakači bili koncetrirani i sve su te ubačaje suvereno izbacivali daleko od vrata. Grci su se predstavili u puno agresivnijem i odlučnijem svjetlu, pa stoga Hrvatska nije uspijevala uspostaviti kontrolu nad igrom. No, zato smo bili opasni iz brzih protunapada. Baš jedan takav izvela je Hrvatska u 42. minuti koji je odličnim udarcem s 18-19 metara završio Perišić koji je raspalio po lopti koja je uzdrmala lijevu vratnicu! Bilo je to i najbliže pogotku u prvom dijelu, ali sreća je taj put poljubila Grke. Prvi dio završio je dominacijom Grčke u posjedu, ali Hrvatska se dobro branila i obranila, te je nakon tih 45 minuta u cijelosti sačuvala svoju rezultatsku prednost izgrađenu u Maksimiru prije tri dana.

Odrađen posao

U sličnom ritmu počeo i drugi dio susreta. Grčka je još malo pritisnula, Hrvatska se na trenutke i panično branila, ali ni iz tih napada domaći nisu uspjeli napraviti nekakvu ozbiljniju prijetnju. Zapravo su u tih prvih 15-ak minuta drugog poluvremena uputili samo jedan udarac prema Subašiću. Učinio je to Mitroglu u 58. minuti kada je pucao iz okreta sa 17-18 metara, a lopta je otišla pored desne vratnice. Hrvatska nije pokazivala baš previše želje za ofenzivom. Čak i kada bi se ukazale prilike za bržu ofenzivnu akciju naši reprezentativci bi to usporavali, pa su zbog toga izostale prave prijetnje za Karnezisa. Naša je reprezentacija posve bila fokusirana obranu vlastitih vrata što je i bilo i razumljivo obzirom na ugodnu prednost. U 79. minuti Grčka je postigla pogodak, ali on nije priznat jer je Torosidis bio u zaleđu. U 87. minuti pucao je Tachtsidis iz gužve, ali je Subašić bio na mjestu i obranio taj udarac. Bila je to posljednja ozbiljnija prijetnja na utakmici, a ubrzo je odlični nizozemski sudac Kuipers označio kraj susreta što je za Hrvatsku značilo – vidimo se u Rusiji!

Dalibor KELER

PIREJ - Stadion Georgis Karaiskakis. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 28.000. Sudac: Björn Kuipers (Nizozemska) - 7. Žuti karton: Tachtsidis, (Grčka), Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: ZECA (GRČKA)

GRČKA

0

Karnezis 6, Torosidis 7, Manolas 7, Sokratis 6,5, Retsos 6, Tziolis 6, Tachtsidis 6, Zeca 7, Bakasetas 6(od 59. Gianniotas 6,5), Lazaros 6 (od 59. Fortounis 6), Mitroglu 6(od 78. Pelkas -).

HRVATSKA

0

Subašić 6,5, Vrsaljko 6,5, Lovren 6,5, Vida 6,5, Strinić 6, Brozović 6, Rakitić 6,5, Perišić 6,5 (od 85. Rebić -), Modrić 6,5 (od 90. Mitrović -), Mandžukić 6, N. Kalinić 5,5 (od 78. Kramarić -).

Bez pogodaka

HRVATSKA SAČUVALA 4:1 IZ MAKSIMIRA

Luka Modrić

hrvatski kapetan

Bilo bi suludo da Zlatko Dalić ne vodi Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu. Za kratko vrijeme učinio je sjajan posao. Zahvalio bih i bivšem izborniku i bivšem stručnom stožeru, ali putovi su nam se razišli.

Možda ste propustili...

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže zajedništvo i podršku

FINAL FOUR HRVATSKOG RUKOMETNOG KUPA

Spačva sa Zagrebom, NEXE na Sesvete

Najčitanije iz rubrike