Regija
SREDNJA ŠKOLA S NAJGORIM UVJETIMA

Miholjčani su za novu školu, obnova jeftinija
Objavljeno 13. studenog, 2017.
O najboljem rješenju dogovarat će se na sastanku s ministricom Blaženkom Divjak, čiji poziv još čekaju

DONJI MIHOLJAC - Iz mjeseca u mjesec djelatnici i učenici Srednje škole Donji Miholjac s neskrivenom zabrinutošću i nestrpljenjem očekuju konačno rješenje budućnosti svoje srednjoškolske ustanove – hoće li im zgradu obnavljati, ili će se pak na njezinom mjestu graditi potpuno nova.

Već naizgled gotova odluka o gradnji nove zgrade, za koju već postoji pravovaljana projektna dokumentacija, posljednjih je mjeseci ozbiljno došla u pitanje, s obzirom na iznimno visoke troškove i broj učenika koji se iz godine u godinu značajno smanjuje pa se sve više počela nametati varijanta obnove i rekonstrukcije postojeće školske zgrade. Ovakvo rješenje ne zagovaraju Miholjčani. Tvrde da obnova zgrade iz 1932. godine s najgorim uvjetima u Osječko-baranjskoj županiji nije najbolje niti dugoročno rješenje pa s nestrpljenjem očekuju poziv na sastanak u Zagreb s ministricom školstva Blaženkom Divjak, kojem će, uz čelnike grada i Srednje škole Donji Miholjac, nazočiti i osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Ovaj sastanak trebao bi iznjedriti i konačnu odluku o tome što će se konkretno učiniti sa školom koja postaje sve opasnija za djecu, nastavnike i sve druge koji u njoj rade.

Manji broj učenika

- Svjesni smo da je pet minuta do dvanaest da se nešto poduzme vezano uz budućnost ove škole, no ističem i dalje da je riječ o toliko devastiranom objektu i velikim građevinskim zahvatima da bi se zgrada obnovila da čak ni struka ne preporučuje rekonstrukciju nego rušenje i gradnju nove zgrade. Budući da bi obnova trebala biti dugotrajna i opsežna, već sada je jasno da se za to vrijeme u ovoj zgradi neće moći održavati nastava, a nitko nam ne zna reći gdje bi za to vrijeme trebali biti učenici i nastavnici - kaže ravnatelj donjomiholjačke Srednje škole Nenad Perić, u kojoj su trenutačno 303 učenika, 30 posto manje nego prije tri godine.

Za gradnju nove škole kao znatno prihvatljivije rješenje zauzima se i gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić, smatrajući da i učenici ovog grada i ove škole, sukladno postignutim odličnim rezultatima i brojnim visokim državnim nagradama, zaslužuju jednako kvalitetne uvjete održavanja nastave kao i učenici u drugim dijelovima županije i Hrvatske. Zatvaranje ove škole, upozorava, značilo bi katastrofu ne samo za Donji Miholjac, nego i za cijeli ovaj dio Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije, čiji učenici gravitiraju ovoj ustanovi.

- Stanovnicima Donjeg Miholjca, kao i drugih naselja koja mu gravitiraju, svakako je potrebna srednja škola te nema govora o zatvaranju sadašnje škole. Međutim, važno je i da učenici i profesori ove škole imaju kvalitetan prostor za učenje i rad, što trenutačno nemaju - kaže osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Koliko još čekati?

On podsjeća da se o gradnji nove ili obnovi postojeće škole govori već godinama, ali se ništa konkretno nije dogodilo, a nastava se i dalje održava u neprimjerenim uvjetima. Istina, izrađena je projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola, čak su i formalno počeli radovi, no to je bilo samo simbolično kako bi se sačuvala valjanost građevinske dozvole.

- Ključno je bilo to što nisu osigurana sredstva za gradnju pa sam odmah nakon preuzimanja dužnosti župana zatražio da se utvrdi stvarno stanje i realne mogućnosti za rješavanje ovog problema. Pri tomu me osobito zanima stav struke, odnosno je li moguće postojeću školu obnoviti na način da ona bude u potpunosti adekvatna za provođenje nastave, ili je gradnja nove škole jedino rješenje. Nadalje, u pitanju je mogućnost korištenja sredstava resornih ministarstava i fondova EU-a prilikom izgradnje ili obnove. Stoga sam razgovarao i s gradonačelnikom Donjeg Miholjca Goranom Aladićem koji je kazao kako će dogovoriti sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, gdje ćemo s ministricom Blaženkom Divjak sagledati sve relevantne činjenice i donijeti zajedničku odluku na dobrobit učenika i profesora Srednje škole u Donjem Miholjcu - najavljuje župan Anušić. Dodaje kako očekuje da će se taj sastanak održati vrlo brzo.

Lidija ANIČIĆ
Do novca i kroz javni poziv

Važno je naglasiti i podatak da bi gradnja nove škole koštala više od 40 milijuna kuna. Rekonstrukcija, uz cjelovitu energetsku obnovu zgrade škole, iznosila bi 13,6 milijuna kuna, a u tom slučaju značajan dio sredstva mogao bi se osigurati preko Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, odnosno kroz javni poziv Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora.

40

milijuna kuna koštala bi gradnja nove školske zgrade u Donjem Miholjcu

13,6

milijuna kuna stajala bi rekonstrukcija, uz cjelovitu energetsku obnovu zgrade

Možda ste propustili...

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike