Regija
INFORMATIČKI RAZVOJ OPĆE BOLNICE NAŠICE

Uskoro usluga e-Novorođenče
Objavljeno 13. studenog, 2017.

NAŠICE - Opća bolnica Našice 2014. godine uvela je suvremeni integralni bolnički informacijski sustav (IBIS) i stalno ga unaprjeđuje i dopunjava. Odnedavno je uveden novi modul e-Novorođenče, koji će novopečenim roditeljima uštedjeti najmanje tjedan dana borbe s birokracijom. Umjesto lutanja i čekanja u raznoraznim ustanovama i institucijama kako bi obavili potrebnu proceduru, roditelji će novorođenče moći prijaviti preko interneta. Riječ je o elektroničkom rješenju koje osigurava automatsku prijavu u bolnici, ordinaciji pedijatra i liječničke obiteljske medicine, HZZO-u, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te Ministarstvu uprave, koje je i pokrenulo projekt e-Novorođenče. U Općoj bolnici Našice kažu da će puni opseg ove usluge zaživjeti odlukom Ministarstva uprave, i to već od prosinca.

Informatizacija bolnice omogućila je da se uvedu još dva elektronička sustava, a koja će značajno olakšati i ubrzati rad te zdravstvenu uslugu učiniti dostupnijom i kvalitetnijom. Konkretno, Laboratorijski informacijski sustav (LIS) u probnom je radu, a u tijeku je i završna faza uvođenja Radiološkog informacijskog sustava (RIS). RIS služi za prijam i evidentiranje pacijenata, zakazivanje i vođenje pretraga, analizu dijagnostičkih slika, pohranjivanje gotovih nalaza te administrativno vođenje radiološkog sustava.

- I LIS i RIS uvelike će pridonijeti poboljšanju kvalitete i ubrzanju procesa rada, ali i omogućiti i značajne uštede kroz bolju kontrolu i nepotrebno ponavljanje pojedinih dijagnostičkih postupaka i pretraga, što u konačnici rezultira smanjenjem izvođenja nepotrebnih pretraga poštujući stručne protokole – objasnio je prednosti novih elektroničkih sustava za našičku bolnicu ravnatelj dr. Hrvoje Šimić.

Dodao je da će kroz RIS Opća bolnica biti integrirana s KBC-om Osijekom te da bi uskoro trebalo početi povezivanje radioloških sustava svih slavonskih bolnica. Integrirani Radiolopški informacijski sustav (iRIS) temelji se na zajedničkim podacima, arhivi slika i upravljanju radnim procesima.

- Osim učinkovitog upravljanja bolničkim sustavom, naravno da će dobrobit ovih informatičkih novosti osjetiti i korisnici naših usluga koji će na ovakav način dobiti kvalitetniju, sigurniju i bržu zdravstvenu uslugu – zaključuje ravnatelj Šimić. Snježana Fridl

U tijeku je i uvođenje Laboratorijskog te Radiološkog informacijskog sustava

Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike