Regija
GIMNAZIJA GAUDEAMUS

Prva infotočka projekta
Hrvatska s crkvenog tornja
Objavljeno 13. studenog, 2017.
Nalazi se kod crkve sv. Martina u Belom Manastiru i sadrži turističke informacije

BELI MANASTIR - U dvorištu belomanastirske župne crkve svetog Martina tijekom vikenda otvorena je prva infotočka projekta “Hrvatska s crkvenog tornja”, koji provodi osječka gimnazija Gaudeamus, uz potporu Đakovačko-osječke nadbiskupije. Ovime je, nakon 15 godina rada učenika, njihovih roditelja te profesora gimnazije Gaudeamus, u potpunosti zaokružen projekt nacionalnog brendiranja hrvatskog turizma. Osim brendiranja, usmjeren je i u smjeru razvoja kontinentalnog turizma i produljenja turističke sezone na moru. Infotočka u obliku stupa sadrži upute na tri jezika, razna objašnjenja, besplatni wi-fi i QR kod. Dovoljno je spojiti se na Internet i pristupiti bazi podataka (obavlja se automatski). Svatko može odabrati destinaciju koja ga zanima, a nakon odabira, pomoću Google karte, svaki će turist s lakoćom naći traženo odredište.

- Ovo je prva od, nadam se, nekoliko tisuća infotočaka u Hrvatskoj. Sve ćemo ih, kao i ovu prvu, postaviti u blizini crkava, koje su najuočljivije. Osnovni cilj cijelog projekta je potpora malim lokalnim proizvođačima - istaknuo je Saša Šakić, razvojni menadžer u gimnaziji Gaudeamus, dodavši kako je ideja nastala u Gaudeamusu te kako mu je drago što je jedna relativno mala škola osmislila i izradila nešto što će pomoći razvoju zajednice, malim proizvođačima posebice. Naglasio je kako, osim destinacija gdje se može kupiti neki premium domaći proizvod, otići na objed ili slično, baza podataka sadrži i povijesne podatke o razvoju mjesta i regije, počevši od kulturnih pa sve do kulinarskih.

- Naš brend “Hrvatska s crkvenog tornja” provest će vas kroz našu zajednicu vremeplovom od prvog pojavljivanja čovjeka do danas. Na tom putovanju, uz priču o nastanku našeg kraja i običaja, moći ćete osjetiti okuse i mirise, ali i dodirnuti tradiciju koju su nam ostavili naši stari - podvukao je Šakić.

Potporu cijelom projektu dala je Zajednica poduzetnika i obrtnika HDZ-a, čiji je predsjednik Marijan Banelli rekao kako je ovaj projekt svijetla točka u sumraku ideja i poduzetništva. Dodao je da ga podupiru i stoga što je riječ o pokušaju sprječavanja iseljavanja mladih ljudi te zato što je projekt fantastičan način da mladim ljudima, ali i starijima koji žele raditi, omogući proizvoditi nešto kvalitetno te proizvod plasirati ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj Europi. Naglasio je kako mu je potrebna nadogradnja kroz nadležna ministarstva te kako vjeruje da će imati i njihovu potporu.

Direktor TZ-a Baranje Matej Perkušić izrazio je zadovoljstvo što je prva infotočka otvorena upravo u Baranji, naglasivši kako projekt ima dobar temelj, jer preko njega turisti dobivaju kompletan proizvod, a proizvođači mogućnost povezivanja. Na besplatni Internet prvi se spojio gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, naglasivši kako želi moderan srednjoeuropski grad, a infotočka je samo jedan od potrebnih segmenata.

- I infotočka će pomoći dolasku još većeg broja turista koji će kroz informacije relativno brzo saznati što sve Baranja nudi - rekao je.

Ivica GETTO
Dobre ideje za nastavak projekta

Paralelno s ovime izgradila bi se digitalna i distributivna infrastruktura za prodaju na daljinu, čime bi se svim turistima omogućilo naručivanje hrvatskih proizvoda i nakon povratka s godišnjeg odmora.

Projekt će, u nastavku, biti zaokružen zdravstvenim turizmom. Njegovo djelovanje bit će usmjereno prema dijagnostici i rehabilitaciji različitih poremećaja kod djece nastalih nepravilnom uporabom novih tehnologija. Prema posljednjim istraživanjima, naime, takve djece više je od 30 posto, što zahtijeva razvoj različitih usluga u zdravstvenom turizmu.

Saša Šakić

razvojni menadžer u Gaudeamusu

Planirano je nekoliko tisuća infotočaka u RH, u blizini crkava, a cilj je potpora malim proizvođačima

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana