Regija
OBILJEŽEN DAN GRADA - ŽUPAN IVAN ANUŠIĆ:

Beli Manastir mora
predvoditi pozitivne
promjene u Baranji
Objavljeno 12. studenog, 2017.

BELI MANASTIR - Brojnim događanjima obilježen je 11. studenoga - Dan grada Belog Manastira. Sve je počelo otvaranjem sajma eko i domaćih proizvoda, suvenira te tradicijskih jela, koji je završio besplatnom podjelom graha skuhanog u 500-litrenom kotliću. U nastavno-sportskoj dvorani održan je Memorijalni šahovski turnir “Prof. Antun Bubalović”, nakon čijeg su otvaranja kod središnjeg križa na Katoličkom groblju postavljeni vijenci i zapaljene svijeće. Sveta misa održana je župnoj crkvi svetog Martina, a poslije mise uslijedio je blagoslov mladih vina belomanastirskih vinara. Nastavljeno je u poslijepodnevnim satima svečanom sjednicom Gradskog vijeća, kojoj su, među ostalima, nazočili župan osječko-baranjski Ivan Anušić, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine i izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Robert Jankovics, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric (izaslanik ministrice Gabrijele Žalac), gradonačelnici Đakova i Našica, zamjenica gradonačelnika mađarskog grada Mohacsa, načelnici baranjskih općina i brojni drugi gosti. Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob nabrojio je sve što je učinjeno tijekom njegova mandata, najavivši nove projekte. Župan Anušić je pak istaknuo kako Beli Manastir hoće i mora biti predvodnik i inicijator svih pozitivnih promjena u Baranji i Osječko-baranjskoj županiji.

U Ulici svetog Martina potom je, u organizaciji DZMH-a, uprizorena legenda o svetom Martinu, nakon čega je otvoren novi Dom Mađara Belog Manastira, sjedište DZMH-a. Jankovics je tom prigodom podsjetio na dobre odnose vlada dviju država, unatoč nekim razilaženjima koja se ne osjete u odnosima prema mađarskoj manjini u Hrvatskoj, odnosno hrvatskoj manjini u Mađarskoj. Otvaranju su nazočili Ferenc Kalmari, supredsjedatelj Međuvladinog odbora za manjine Mađarske, i Milan Bošnjak, zamjenik predsjednika istog odbora u Hrvatskoj. Ivica Getto

Dobitnici gradskih priznanja

Na svečanoj su sjednici Gradskog vijeća uručena i gradska priznanja. Zlatne plakete dobili su Vera Sobonja za dugogodišnji rad u području glazbene pedagogije i dr. Antun Zovak, pulmolog u mirovini, koji ju je zaslužio zbog izuzetnog doprinosa u području zdravstva i socijalne skrbi. Povelje grada Belog Manastira dobili su HKUD Beli Manastir, Folklorna skupina Talicska i SKUD “Jovan Lazić”. Sva društva okupljaju velik broj članova u nekoliko dobnih skupina, skrbe se o očuvanju baštine i kulturno-umjetničkih vrijednosti Hrvata, Mađara i Srba. Od pojedinaca, Povelja je uručena Dežeu Kučeri, jednom od osnivača FKK-a Baranja-film. Posebnu nagradu dobila je 18-godišnja Maja Grujić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike