Regija
“NEFORMALNO MARTINJE” U ERDUT-PLANINI

Okupili se fanovi Brzičinih vina
Objavljeno 12. studenog, 2017.

ERDUT - Da se po lijek za dušu svakako isplati otići do Vinarije Brzica, pokazalo se i ovog Martinja. Sudeći po raspoloženju, za koje je svakako zaslužan vlasnik Ivo Brzica, majstor za vrhunska vina i odličan štimung na čestim druženjima u vinariji iznad Dunava u Erdut-Planini, kada zlatna vina teku gotovo u potocima i razgaljuju srca posjetitelja, odlično je bilo i ovaj put na, kako je rekao Brzica, “neformalnom Martinju”.

Okupili su se prijatelji, Brzičini poslovni partneri, ali i drugi koji itekako dobro znaju što plodovi vinove loze u ovo doba godine u vinskim bačvama daruju hedonistima.

Nizali su se, kako kod koga, prema vlastitom ukusu, red mladog vina, red sadržaja starih arhivskih butelja merlota pa red prasetine (da gosti na nogama ples i pjesmu izdrže cijeli dan i noć, koliko su gotovo bez stanke instrumente o ramenu držali tamburaši TS-a Kandžija), pa red vranca, chardonnaya, cabernet sauvignona, graševine, cuvea... pa red sira, koji neizbježno ide uz vina, i odlične “ukoso” narezane slavonskom podneblju tipične gastronomske delicije... “Coktalo” se i mirisalo vino u čašama, plod znalačkog rada u vinogradima i vinariji od prije koju godinu, pa su i smiješak i zadovoljstvo gostiju bili to veći.

O vinima iz 2017., odnosno o vinarskoj godini, Brzica je kazao kako misli da je u posljednjem desetljeću najbolja godina. “Crna vina imaju 40-ak dana nakon berbe izvrstan potencijal, bijela vina su standardno dobra, graševina ima finu zelenu boju, fini okus - jedan blagi bitter, koji inače ona treba imati, a kod chardonnaya smo prvi put napravili maceraciju na bobi i vidjet ćemo kako će se to manifestirati. Za sada su rezultati dobri i vjerujemo da će se razviti u odlično vino”, naveo nam je vinar Ivo Brzica, koji smatra da će 2017. biti zasigurno referentna godina u proizvodnji vina u sljedećih desetak godina. Darko Pejić

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike