Regija
VIŠEGODIŠNJI PROBLEM

Vinkovačkoj bolnici treba 30 specijalista
Objavljeno 13. studenog, 2017.
Bolnica redovito šalje mlade liječnike na specijalizaciju, manji dio se ne vraća

VINKOVCI - Problem nedostatka liječnika specijalista u vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici prisutan je godinama, jer iako vinkovačka bolnica redovito šalje mlade liječnike na specijalizaciju, manji dio se ne vrati, nego pronalaze posao u većim bolničkim centrima. Inače, mladi liječnici nerado dolaze za istok Slavonije i Hrvatske. Srećom, dobrom organizacijom vinkovačka bolnica uspijeva ublažiti taj nedostatak i nesmetano i dobro funkcionira, a pacijenti ne osjećaju da im je išta od liječenja i njege uskraćeno.

Smjena generacija

Trenutačno OŽB Vinkovci imaju 102 specijalista i 52 specijalizanta, a u postupku je natječaj za odobravanje još osam specijalizacija na koji su se liječnici javili. Odnos medicinskog i nemedicinskog kadra je povoljan i u ovoj ustanovi je zaposleno 76 posto medicinskog i 24 posto nemedicinskog osoblja, što je, smatraju u OŽB-u Vinkovci, optimalan odnos za normalno funkcioniranje bolnice.

- Bolnici trenutačno nedostaje 30-ak liječnika specijalista, čime bi postigli optimalan broj liječnika da bi se moglo raditi bez viška prekovremenih sati i svega onoga što sada opterećuje bolnicu. Dio problema rješavamo dodatnim radom naših djelatnika koji, uz osobni pristanak, rade više no što je to zakonski dozvoljeno, a ostatak angažiranjem liječnika iz drugih ustanova, posebice iz KBC-a Osijek. U rješavanju problema s nedostatkom medicinskog kadra posebno nam pomaže Ministarstvo zdravstva, koje je sve naše zahtjeve za specijalizaciju odobrilo. Nažalost, ne uspijemo uvijek popuniti sva odobrena mjesta jer nema dovoljno mladih liječnika koji žele raditi u našem kraju. Sreća je što se veći broj liječnika koji odu na specijalizaciju iz naše ustanove u velike centre vraća u Vinkovce. Ipak, dio ih odluči ostati u KBC-ima, što je s jedne strane za našu bolnicu otežavajuća okolnost, jer ostanemo bez mladog specijaliste na kojeg smo računali, a s druge strane to je za nas i priznanje jer njihov ostanak tamo znači da kao ustanova znamo odabrati i educirati ljude. No mi imamo i liječnika poznije dobi i uskoro nam slijedi veća smjena generacija kada će liječnici koji su 70-ih i 80-ih godina počeli raditi kao specijalisti otići u mirovinu, ali broj od 60 specijalizanata jamstvo je da ne bi smjelo doći do većih poremećaja u radu bolnice – kaže dr. Krunoslav Šporčić, ravnatelj OŽB Vinkovci, dodajući kako ne bilježe značajniji odlazak liječnika iz Vinkovaca u inozemstvo, kao što je to u nekim zdravstvenim centrima.

Ne idu u inozemstvo

- Iz naše ustanove na rad izvan Hrvatske otišlo je svega dvoje liječnika - jedan anesteziolog otišao je u Njemačku, a jedan pulmolog u Švedsku, dok su se ostali zaposlili, ili u KBC- ima, ili KB-ima u Zagrebu i Osijeku. Valja podsjetiti kako je iz naše bolnice najviše liječnika, njih čak 23, otišlo za vrijeme sanacijske uprave prije par godina – podsjeća ravnatelj dr. Šporčić.

Ponekad se dogodi da se liječnik nakon specijalizacije ne želi vratiti u Vinkovce pa bolnica mora posegnuti i za sudskim mjerama, ali sve sporove nastoje riješiti dogovorom i to na relaciji bolnica - specijalizant i bolnica u koju on odlazi na rad pa je većina rješenja zadovoljila sve tri strane. Imali su nekoliko sudskih sporova koji su riješeni u korist bolnice.

Zanimalo nas je koliko bolnica može učiniti na motiviranju mladih liječnika da dođu na istok Slavonije.

- Bolnica liječnicima, nažalost, ne može dati veće plaće, ali je mladim liječnicima omogućen dodatni rad u drugim ustanovama. Osim toga, Županija i Grad Vinkovci su, prema svojim mogućnostima, osigurali rješavanje stambenog pitanja liječnika pa je mladim liječnicima dodijeljeno nekoliko stanova na korištenje, a bolnica se obvezala da će snositi troškove svih stručnih usavršavanja, od postdiplomskih studija do kongresa. Trudimo se opremiti odjele i ponuditi primjerene radne uvijete pa su odjeli Urologije i Infektologije potpuno uređeni i novoopremljeni, a u tijeku je veliki projekt rekonstrukcije i uređenja jednodnevne kirurgije – kaže dr. Krunoslav Šporčić, dodajući kako veliki problem predstavlja energetska “neučinkovitost” ustanove, pa su u tijeku predradnje kojima bi iduće godine krenuli i u taj projekt. Projektom poboljšanja energetske učinkovitosti pridonijelo bi se klimatizaciji, grijanju i hlađenju zgrada, a to će umnogome učiniti ugodnijim boravak pacijentima i bolje radne uvijete djelatnicima.

Miroslav FLEGO
Za vrijeme sanacije sve je stalo

Zbog napravljenog duga od 54 milijuna kuna, u vinkovačku bolnicu 2012. uvedena je sanacijska uprava, ali sanacijski upravitelj ne samo da nije smanjio dug prema dobavljačima, nego ga je i povećao pa je na kraju 2015. iznosio 69 milijuna kuna, iako je u sanaciju uloženo 62 milijuna kuna. To vrijeme očito nije donijelo ništa dobroga vinkovačkoj bolnici.

- Nažalost, ulaganje u opremu i povlačenje EU sredstava za vrijeme sanacije stajalo je u mjestu, jer u to su se vrijeme izvodili samo nekakvi građevinski radovi zidanja i nadograđivanja pa sada imamo velikih zaostataka koje treba nadoknaditi. To ćemo, nadam se, novcem iz decentraliziranih sredstava uspjeti riješiti u suradnji sa Županijom i županijskim Uredom za zdravstvo - kaže dr. Krunoslav Šporčić.

problem

MLADI LIJEČNICI NEĆE NA ISTOK SLAVONIJE

102

specijalista i 52 specijalizanta ima bolnica, u postupku je natječaj za još osam specijalizacija

76

posto je medicinskog i 24 posto nemedicinskog osoblja, što je, smatraju u OŽB-u Vinkovci, optimalno

Iz bolnice je najviše liječnika, njih čak 23, otišlo za vrijeme sanacijske uprave

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike