Osijek
LISTOPADSKA PROMETNA STATISTIKA ZA ŽUPANIJU

U listopadu se dogodile
244 prometne nesreće,
jedna je osoba poginula
Objavljeno 13. studenog, 2017.

Tijekom listopada u Osječko-baranjskoj županiji dogodile su se 244 prometne nesreće u kojima je jedna osoba smrtno stradala, a 74 ih je ozlijeđeno.

Iako je ove godine zabilježeno 86 prometnih nesreća više nego u istom mjesecu prošle godine, ipak je manje stradalih osoba. Naime, lani su u listopadu u prometnim nesrećema na navedenom području poginule tri osobe, a ozlijeđena je 91. Povećanje broja nesreća ipak se, srećom, odnosilo na nesreće s materijalnom štetom kojih je ove godine bilo 188, a prošle 102.

Od 74-ero ozlijeđenih, 13 je ozlijeđeno teško, a ostali lakše. Prema spolu, 181 prometnu nesreću izazvali su muški vozači, 54 žene vozači, a za 12 prometnih nesreća još nema podataka, jer su vozači pobjegli.

Neprilagođena brzina

I dalje je glavni uzrok prometnih nesreća neprilagođena brzina, kojih je bilo 55, dok je odmah na drugom mjestu oduzimanje prednosti prolaska - u 40 slučajeva.

Nepropisnom je vožnjom unatrag izazvano 29 prometnih nesreća u listopadu, nepropisnim kretanjem vozila kolnikom 28, nepropisnim skretanjem 18, nepropisnim uključivanjem u promet 11, po 10 vožnjom na nedovoljnoj udaljenosti i nepropisnim pretjecanjem...

U dvadeset jednoj prometnoj nesreći vozači su imali alkohola u krvi, a pri tome su dvije osobe ozlijeđene teško i šest lakše.

Iako građani većinom misle da se nesreće u prometu najčešće događaju vikendom, policijska statistika kaže drukčije.

- Prema danima u tjednu, najviše je prometnih nesreća evidentirano ponedjeljkom, i to njih 57. Slijedi utorak s 40, petak s 39, te četvrtak, dan u kojem su se u listopadu dogodile 32 prometne nesreće. Tek tada slijedi nedjelja s 32 nesreće, dok se najmanje događalo srijedom i subotom - po 22 - kažu iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Mladi vozači

Prema dobu dana, najviše se prometnih nesreća događalo od 8 do 12 sati - 65, zatim od 16 do 20 sati - 60, od 12 do 16 sati 55, od 20 do 24 sata - 33, od 4 do 8 sati - 18 i najmanje u vremenu od ponoći do 4 sata - šest.

Mladi su vozači sudjelovali u 51 prometnoj nesreći, od čega u devet s ozlijeđenim osobama i 42 s materijalnom štetom. U njima je stradalo šesnaest osoba, od kojih su dvije osobe teže ozlijeđene i 14 lakše. Mladi su vozači izazvali 35 prometnih nesreća, od čega šest s ozlijeđenim osobama i 29 s materijalnom štetom. U dvije su prometne nesreće s materijalnom štetom mladi vozači imali alkohola u krvi.

Motociklisti i mopedisti izazavali su šest prometnih nesreća u kojima su dvije osobe ozlijeđene teže i tri lakše. Biciklisti su sudjelovali u devet prometnih nesreća, a sami su ih izazvali sedam. Pješaci su sudjelovali u 10, a pri tome je jedan pješak poginuo, dva su ozlijeđena teže i osmero lakše. S. Lacić

TKO SU NAJČEŠĆI KRIVCI?

Kako doznajemo iz policije, u listopadu su najviše prometnih nesreća izazvali vozači osobnih automobila, njih 181, slijede vozači teretnih vozila iznad 12.000 kilograma (21), vozači teretnih vozila do 3500 kilograma (16), sedam vozača bicikla, četiri vozača traktora, tri vozača teretnog vozila od 3500 do 12.000 kilograma, jedan vozač motocikla, jedan vozač autobusa do 5000 kilograma, jedan vozač radnog stroja i jedan vozač tramvaja.

U 38 slučajeva jedan od sudionika otišao je s mjesta nesreće, ali ih je 26 naknadno pronađeno. Iz policije najavljuju da će i dalje poduzimati akcije kako bi se smanjio broj prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama. Budući da mladi vozači najčešće izazvivaju prometne nesreće, ali su i žrtve, policija će se posebno usmjeriti na tu kategoriju vozača.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike