Kultura
PREMIJERA “VRZINO KOLO”

Stoljeće kazališnog života u Vinkovcima
Objavljeno 13. studenog, 2017.
85 godina je od smrti Joze Ivakića i 10 godina profesionalnog rada

Galeriju fotografija pogledajte ovdje.

 

Premijernom izvedbom ljubavne komedije u četiri čina prema tekstu Joze Ivakića "Vrzino kolo", u režiji Vjekoslava Jankovića i koprodukciji s Hrvatskim kazalištem u Pečuhu, Gradsko kazalište "Joza Ivakić" iz Vinkovaca obilježilo je 100 godina kazališnog života u Vinkovcima, 85 godina od smrti Joze Ivakića i 10 godina profesionalnog rada kazališta.

Kako to priliči u jednoj tako velikoj obljetnici sve je posjetitelje vinkovačkog kazališta dočekao je šampanjac dobrodošlice.

- Ovom predstavom obilježavamo i 95 godina tvrtke Dilj Vinkovci koji nam je partner, a osim toga sve premijerne predstave uključene su u ovu veliku obljetnicu tijekom ove godine. Sretan sam što nas jedna uspješna tvrtka prati u ovoj kazališnoj sezoni. Možemo se pohvaliti da “Vrzino kolo” sljedeći mjesec igra u HNK-u u Osijeku, a oni ove godine obilježavaju 110 godina kazališnog života u Osijeku. Izborom predstave autora Joze Ivakića, izborom ovog ansambla i redatelja, želio sam prije svega da ovo bude vinkovačka predstava, šokačka i slavonska. Kroz ovo kazalište prošao je niz glumaca koji su trajno obilježili hrvatsko glumište, a to i dalje čine. U zadnje vrijeme stalno imamo hit-predstave i kazalište nam je puno. Da dobro radimo svjedoče i nominacije za ovogodišnju Nagradu hrvatskog glumišta te su tako, između ostalih, nominirane i redateljica Frana Marija Vranković, koja je radila jednu predstavu kod nas te glumica Mia Krajcar, koja je također radila na predstavi u našem kazalištu. To je velika stvar za malo kazalište kao što je naše - rekao je Zdenko Rečić, ravnatelj Gradskog kazališta "Joza Ivakić".

Još bolje u budućnosti

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić istaknuo je kako su Vinkovci grad koji ima dugu kazališnu tradiciju.

- Vinkovci su lokomotiva ovoga kraja i jesu predvodnik svih onih društvenih pojava koja se događaju u županiji i šire. Stoga čast je reći da živimo u gradu koji već 100 godina ima kazalište - istaknuo je Bosančić.

U ime Vlade na obljetnicama je čestitala ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, rekavši kako je, kao Vinkovčanka, iznimno ponosna na stoljeće kazališnog života u rodnome gradu, a što, prema njezinim riječima, dovoljno svjedoči o značaju kulture za Vinkovce, ali i o značaju Vinkovaca za hrvatsku kulturu.

- Malo je gradova od Zagreba do Vinkovaca, ako izuzmemo Osijek, koji se mogu podičiti sa 100 godina kazališnog života. Grad Vinkovci podržavaju rad kazališta “Joza Ivakić” ne samo kao svoju ustanovu, nego i kroz programska sredstva kojima se nastoji poticati vlastita produkcija. Vjerujem da ćemo s modernizacijom prostora kazalište u budućnosti i s većim sredstvima u kulturi dobiti još bolje i kvalitetnije kazalište koje imamo - rekao je Mario Banožić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca.

U predstavi "Vrzino kolo" glume Ivan Ćaćić, Matea Marušić, Katarina Baban, Denis Brižić, Hrvoje Seršić, Selena Andrić, Goran Smoljanović, Katarina Kristić, Vlado Andrić te plesači Folklornog ansambla "Lisinski" Vinkovci.

- Sto godina kazališta u Vinkovcima to je jedan veliki jubilej i to je zaista nešto posebno. Vrlo smo sretni i ponosni što Vinkovci stotinu godina njeguju kazalište i što kazalište egzistira u ovom našem malom gradu, ali kulturom i povijesti jako bogatom gradu. Ne postoji bolja prilika nego da postavimo komad Joze Ivakića, čije ime i nosi naše kazalište, “Vrzino kolo”, u kojem igram ulogu vraga - rekao je glumac Vladimir Andrić.

Prema riječima Vjekoslava Jankovića, redatelja predstave, to je prekrasna glumačka predstava u kojoj se na kraju ne može izdvojiti ni jedan glumac.

Ansambl predstava

- Predstava “Vrzino kolo” ima jednu nevinost, iskrenost, ljepotu, a mora i biti, kad se radi o ljubavi, kako Joza Ivakić kaže, milovanju i voljenju. Ovo je jedna velika ansambl predstava i dugo nije rađena ovakva predstava na ovim prostorima, to je kao nekakvi veliki mjuzikl, zapravo, ona je pisana kao burleska i vodvilj s pjevanjem i plesanjem. Veliki je dio Folklornog ansambla Lisinski uz glumačku podjelu, tu su sa svojim glazbenim brojevima i koreografijama koje uopće nisu lagane. Svi znamo kad se pleše “Kukunješće”, da se to pleše dok ne puknu žice, a ovdje se pleše do kraja i zapravo oni počinju plesati na sceni, kada se obično u svatovima prestaje plesati “Kukunješće”, kad više nitko ne može, što je iznimno teško. Što se tiče velike obljetnice vinkovačkog kazališta želim još najmanje 500 godina i mnogo ovakvih domaćih, pravih tekstova koji nas vesele - rekao je Vjekoslav Janković.

Danijel Šota, umjetnički voditelj Folklornog ansambla Lisinski, istaknuo je kako je ovo je veliko priznanje i čast za Folklorni ansambl Lisinski da svojim nastupom u predstavi “Vrzino kolo” mogu biti dio velike obljetnice vinkovačkog kazališta. Ivan Ćačić, Selena Andrić i Katarina Baban nakon izvedbe složili su se da je izvedba predstave jako dobro primljena kod publike, da se njihov naporan rad kroz probe isplatio i da pljesak na kraju predstave samo govori tome u prilog. Velika obljetnica vinkovačkog kazališta obilježena je i rezanjem svečane torte, a “šlag na tortu” bilo je puštanje 100 lampiona za 100 godina kazališnog života u Vinkovcima.

Mario KOKAJ

proslava

UZ ŠAMPANJAC I PUŠTANJE 100 LAMPIONA

Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike