Zdravlje
KARCINOM PROSTATE

Drugi po učestalosti uzrok smrti kod muškaraca
Objavljeno 13. studenog, 2017.

O karcinomu bilo koje vrste nitko ne želi razmišljati. Većina ljudi, koja se s ovim bolestima nije susrela u obitelji ili bližoj okolini, misli da se rak događa drugima i ne poklanja dovoljno pažnje prevenciji i samopregledima. Međutim, sprječavanje i rano otkrivanje ključni su koraci za izlječenje mnogih bolesti, prvenstveno karcinoma. Upravo zbog toga GRAWE je podsjećao na važnost preventivnih pregleda i samopregleda dojki (mene to ne dira), a u studenome upozorava na važnost pregleda testisa i prostate (ma to je SAMO pregled).

Karcinom prostate obuhvaća 12 % svih rakom izazvanih smrti kod muškaraca i drugi je po učestalosti uzrok smrti. Procjenjuje se da će do 2030. u svijetu 1,7 milijuna muškaraca oboljeti od te bolesti. Uzorci nastanka nisu posve poznati, a ono što je zabrinjavajuće je što kod velikog broja oboljelih bolest može postojati godinama bez vidljivih simptoma. Može se otkriti pretragom krvi i digitorektalnim pregledom, a važno je naglasiti da kada se otkrije u ranom stadiju, postotak izlječenja doseže 98 %, s obzirom na to da su većina tumora te vrste spororastući tumori niskog stupnja zloćudnosti.

Karcinom testisa nije toliko čest, ali je specifičan jer uglavnom pogađa mlađe muškarce u dobi od 20 do 40 godina, kod kojih se bolesti ne očekuju. Prema nekim podatcima, u Hrvatskoj godišnje oboli oko 200 muškaraca, a najveća je učestalost oko 30. godine života. Najčešći su simptomi promjene i nepravilnosti na samom tkivu testisa, a vrlo čest simptom je bol u leđima. I kod ove bolesti, ako se otkrije u ranoj fazi, moguće je potpuno izlječenje.

Kako bi podsjetili na važnost preventivnog odlaska liječniku te smanjili uobičajene izgovore, pripremljena je posebna ponuda. Svi muškarci koji u studenome ugovore dobrovoljno zdravstveno osiguranje GRAWE VITAL mogu u sklopu svoje police odmah obaviti sveobuhvatni sistematski pregled, dio kojeg je i ultrazvuk prostate. Osim toga dobit će i dodatni UZV pregled prostate. Dok se sistematski pregled preporučuje obaviti bar jednom godišnje, samopreglede se preporučuje raditi bar jednom mjesečno. J.Kn.

Možda ste propustili...

HIDRIRANJE ORGANIZMA JE NUŽNO

Kako treba piti vodu?

TIJEKOM TRUDNOĆE I DJETINJSTVA

Gubitak sluha zbog izloženosti dimu

NE UZIMA SE SVAKI LIJEK NA ISTI NAČIN:

Evo kad se tableta pije na stojećki, a kad uz mnogo vode

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana