Učionica
GOSTOVANJE DR. SC. GORDANE ĐERIĆ S INSTITUTA ZA EVROPSKE STUDIJE U BEOGRADU

Zanimljivo predavanje o traumi i kulturnoj intimnosti
Objavljeno 12. studenog, 2017.

Na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku 30. listopada 2017. gostujuće predavanje naslovljeno "Trauma i kulturna intimnost: mogućnosti analize" pred brojnom publikom održala je dr. sc. Gordana Đerić, viša znanstvena suradnica na Institutu za evropske studije u Beogradu.

Predavanje je organizirano u sklopu sveučilišnog projekta "Trauma u poslijeratnoj hrvatskoj književnosti i kulturi" kojemu je voditelj prof. dr. sc. Zlatko Kramarić, redoviti profesor u trajnom zvanju Odjela za kulturologiju. Cilj ovoga projekta je književnoteorijski i književnopovijesno prikazati traumu u poslijeratnim tekstovima hrvatske književnosti (od 1995. do danas), predstaviti traumu kao nužan element u tvorbi identiteta te u povijesnoj perspektivi pratiti razvoj diskursa o traumi, ali i promovirati politiku nade, koja bi pak trebala pružiti kako horizont novih, repolitiziranih imaginarija, tako i svih onih političkih subjekata i kolektiviteta, koji su integralni dijelovi tog repolitiziranog (hrvatskog) imaginarija.

Dr. sc. Gordana Đerić diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, magistrirala na smjeru Interdisciplinarne antropologije, a doktorirala na Odjelu za antropologiju i etnologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Njezina istraživanja obuhvaćaju studije stereotipa, imagologije i simbolične geografije, studije sjećanja i identitetskih diskursa. Autorica je niza knjiga, a osim u Srbiji, tekstove objavljuje u Češkoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Španjolskoj, Bugarskoj, kao i u Hrvatskoj.

(Mirta Bijuković Maršić)

Možda ste propustili...

RAZMJENA GRAFIČKIH IZLOŽBI STUDENATA UMJETNIČKIH AKADEMIJA U OSIJEKU I SPLITU

Hrvatskoj grafici osigurana budućnost

MEĐUNARODNI DAN DARIVANJA KNJIGA NA GRAĐEVINSKOM FAKULTETU OSIJEK

Gotovo 200 knjiga donirano pacijentima Kliničkoga bolničkoga centra Osijek

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: IZV. PROF. DR. SC. TIHOMIR VIDRANSKI

Studij kineziologije obrazuje studente za jedno od najperspektivnijih zanimanja budućnosti

2

MIROSLAV ŠKORO:

Obrazovanje treba, prije svega, biti radost

3

PREDSTAVLJANJE STUDENTSKOGA ZBORA KAO PREDSTAVNIČKOGA TIJELA STUDENATA

Studentski zbor - glas osječkih studenata