Učionica
NJEMAČKA DONACIJA ODJELU ZA BIOLOGIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Doniran modularni čitač mikrotitarskih pločica
Objavljeno 12. studenog, 2017.

U listopadu 2017. Odjel za biologiju Sveučilišta u Osijeku primio je iznimno vrijednu donaciju Zaklade Alexander von Humboldt iz Njemačke.

Naime, Zaklada kroz alumni program nastavlja podupirati rad i izvrsnost svojih bivših stipendista. Doc. dr. sc. Mirna Velki, docentica Odjela za biologiju, 2015. dobila je stipendiju Zaklade za postdoktorsko istraživanje koje je provela na Institute for Environmental Research, RWTH Aachen. Po povratku u Hrvatsku 2016. Zaklada je nastavila podupirati znanstveni rad docentice Velki te je financirala projekt koji je omogućio nastavak istraživanja provedenih u Njemačkoj. Također, ove godine docentica Velki podnijela je zahtjev za subvencioniranje opreme, te je Zaklada odobrila 20.000 eura za kupnju modularnog čitača mikrotitarskih pločica. Ovaj instrument omogućuje implementaciju brojnih metoda u različitim istraživačkim područjima (ekotoksikologija, molekularna biologija, biokemija i drugo) i pruža mogućnost simultanog mjerenja većeg broja uzoraka (do 384 odjednom) te će se koristiti za spektrofotometrijska i fluorimetrijska mjerenja različitih biomarkera.

Navedena oprema je u rujnu kupljena i instalirana na Odjelu za biologiju, te se već počela koristiti u znanstveno-istraživačkom radu Odjela za biologiju. Studentice Magdalena Grgić i Rebeka Bošnjaković, u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta "Studenti u znanosti", i pod mentorstvom docentice Velki, koriste ovaj instrument u svojem istraživanju.

(Mirna Velki)

Svečana primopredaja instrumenta

Svečana primopredaja instrumenta održana je 25. listopada 2017. na Filozofskom fakultetu u Osijeku u sklopu Tage der deutschen Sprache (Dani njemačkog jezika). Simboličnu primopredaju izvršio je gospodin Arne Hartig, voditelj Odjela za kulturu u Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke u Zagrebu. Primopredaji su prisustvovale pročelnica Odjela za biologiju doc. dr. sc. Ljiljana Krstin te doc. dr. sc. Mirna Velki. Kupljeni instrument dodatno će poboljšati učinkovitost i kvalitetu provedenih znanstvenih istraživanja, doprinijeti daljnjem znanstvenom razvoju i omogućit će širu suradnju Odjela za biologiju s drugim nacionalnim i međunarodnim institucijama.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike