Regija
JUGOSLAV VESIĆ NAČELNIK OPĆINE ERDUT

Uvijek ćemo biti servis građana, to je stil života
Objavljeno 11. studenog, 2017.
Godinama radimo na podizanju kvalitete života te na ravnomjernoj raspodjeli sredstava u našim naseljima

Ususret 12. studenoga, Danu općine Erdut, vrijeme je da se, kako kaže općinski načelnik Jugoslav Vesić, rezimira što je učinjeno u proteklih godinu dana te sagledaju razmjeri realiziranih planova i programa od kojih su neki započeti još prije osam-devet godina.

Jugoslavu Vesiću, naime, ovo je treći načelnički mandat, no zajedno sa svojim suradnicima već je početkom prvog planski započeo realizaciju dugoročne vizije za razvoj cjelokupnog prostora, a neke od tih investicija sada se potpuno zaokružuju.

Treći načelnički mandat

- Načelnik sam treći mandat, kontinuitet jedne započete politike traje, što mislim da je dobra stvar - generalno kako od lokalne preko regionalne do najviše razine - no ponajprije radi projekta i razvojnih strategija. Godinama radimo na podizanju kvalitete života građana te na ravnomjernoj raspodjeli sredstava u našim naseljima. Naravno da se uvijek želi bolje i više, ali s obzirom na kapacitete i mogućnosti proračuna, mislim da smo mnogo toga napravili. Znamo u kojem smjeru želimo ići i kako to ostvariti. Živimo s narodom svaki dan, provodimo s njima dobre i loše trenutke, što znači da smo na raspolaganju građanima u slučaju njihovih problema i nedaća. Mi smo tu prvi da im priskočimo u pomoć i pomognemo koliko god je moguće. Smatram da je to način na koji jedna društvena zajednica treba živjeti. Time se rukovodimo i ja i moje službe, kao i komunanalna poduzeća, PORC i sve ustanove koje su u vlasništvu Općine Erdut. To je jednostavno određeni stil života, nije floskula kada kažemo da moramo biti servis građana, i to apsolutno mora tako biti i nadalje – kaže Vesić.

Sve što je napravljeno u godinu dana temeljilo se na većim infrastrukturnim projektima. Jedan od najvažnijih je projekt vodoopskrbe u vrijednosti od 23 milijuna kuna od kojih je 3,5 do 4 posto općinsko ulaganje, dok je ostatak ulaganja europskih fondova i Hrvatskih voda.

Vodoopskrba

- Završili smo bitne stvari - spojili smo Bijelo Brdo s Aljmašem odnosno Daljem, napravili magistralne vodove, u naselju Erdut smo odradili sekundarnu mrežu i novu vodospremu i do sredine sljedeće godine trebalo bi se oko pet i pol milijuna kuna uložiti u vodocrpilište u Dalju. Na taj način zaokružili bismo ulaganja u vodoopskrbu, a koja već sada premašuju pedesetak milijuna kuna. To nam je jako važan projekt. U posljednjih godinu dana bilo je određenih problema na terenu jer su se radili iskopi, ali uz veliki trud i razumijevanje, ponajprije građana i ljudi koji su radili na terenu, nastojali smo da izvođač radova sve vrati u nekakvo prvobitno stanje - kaže Vesić.

Načelnik također ističe kako su općinske službe u proteklih 12 mjeseci pripremile dokumentaciju i aplicirale projekt za Reciklažno dvorište, koji je u međuvremenu odobren. Sada je raspisan natječaj za izvođača radova i u Općini očekuju da bi u drugoj polovini 2018. godine mogli gospodariti otpadom na kvalitetan način, odnosno imati svoje reciklažno dvorište gdje će se razvrstavati otpad.

Gospodarenje otpadom

- To je investicija zahvaljujući kojoj će građani imati dodatnu mogućnost odlaganja otpada, a naše komunalno poduzeće dodatne prihode. Kada sam govorio o važnosti kontinuiteta politike, onda je ovo upravo primjer koji pokazuje koliko je kontinuitet važan. Naime, i taj se projekt uklapa u viziju koju sam za prijašnjih mandata započeo uz potporu Fonda za zaštitu okoliša. Cilj mi je bio da sami gospodarimo otpadom, to je otvorilo i radna mjesta jer nam je prije druga tvrtka odvozila otpad. Dakle, krenuli smo prijašnjih godina od nabave kamiona za prikupljanje otpada preko uređenja i postavljanja zelenih otoka do, evo sada, završne faze u kojoj je konačni cilj gradnja Reciklažnog dvorišta s kontejnerima, prešama i svime što je potrebno za takav pogon. Vrijednost projekta je 1,7 milijuna kuna - najavljuje erdutski načelnik.

Kao i prijašnjih godina, konstantno se održavalo i uređivalo općinsko područje, radilo se na poljskim putovima, održavanju komunalne infrastrukture odnosno pješačkih staza, popravku cesta, popunjavanju i gradnji novih igrališta, svake godine napravi se nekoliko novih ili uredi postojeća...

Gospodarske zone

U Općini Erdut zadovoljni su što je uspješno završen i višegodišnji projekt Gospodarske zone u Bijelom Brdu.

- Što se tiče gospodarskih zona, mi smo u nekom kratkom roku postigli rezultat. Na području Bijelog Brda zona je bila europski projekt zajedno s Općinom, kada smo je infrastrukturno opremili. Uz postojećeg poduzenika, sada je popunjena - upravo je napravljena nova tvornica hladno prešanih ulja. Riječ je o kvalitetnom investitoru koji će trebati kooperante za sirovinu, a time indirektno zapošljavati ljude na ovom prostoru. Ova investicijska priča ima perspektivu, smatram da naši poljoprivrednici imaju dovoljno znanja, iskustva i mogućnosti da proizvedu sirovinu. Vrlo brzo dolazi nova vegetacijska sezona i nadam se da će krenuti i određeni predugovori ili nešto konkretnije s našim proizvođačima, a mi smo tu da povežemo jedne s drugima. Radimo na još dvije zone. U onoj između Erduta i Dalja trenutno jedan investitor pravi svoje hale. To je zona od 6,5 do 7 hektara koju planiramo aktivirati. U drugoj gospodarskoj zoni Studenac prva je investicija Reciklažno dvorište kojim će upravljati naš Čvorkovac, no već imamo zainteresiranih investitora koji imaju potreba za dva odnosno četiri hektara. Ukupno je tamo na raspolaganju osam hektara. Smatramo da se zapošljavanjem u gospodarskim zonama našim mladima pruža prilika da ostanu ovdje živjeti. I mi se susrećemo s problemom odlaska, pa se nadam da ćemo ovim našim aktivnostima uspjeti dovesti bar nekoliko investitora koji bi otvorili proizvodne pogone u kojima bi radili naši mladi ljudi. Također se nadamo i da će postojeća poduzeća, poljoprivrednici, obrtnici i svi koji su na neki način porezni obveznici ozbiljno shvatiti ovu priču s iseljavanjem pa ipak malo podići plaće zaposlenicima. Ako im se standard podigne, neće odlaziti, a u suprotnom bi oni koji sada zapošljavaju mogli ostati bez radne snage - poručuje načelnik Jugoslav Vesić.

Dvadeset je godina proteklo od potpisivanja Erdutskog sporazuma, a 21. put se 12. studenoga svečano obilježava kao Dan općine Erdut

Turistički potencijal

Erdutski je kraj poznat po velikom broju manifestacija i događanja. “Imamo desetak velikih manifestacija, gastro, etno i kulturnih događanja, velik broj KUD-ova, a to je raznolikost koja nam odgovara u podizanju turističke ponude i pozicioniranju na karti kontinentalnog turizma. Značajan projekt nam je završetak Doma kulture u Dalj Planini - zajednički smo ga odradili s KUD-om Šandor Petefi, DZMH-om i saborskim zastupnikom Robertom Jankovitzsem, Osječko-baranjskom županijom te Vladom Mađarske. To je također mjesto za promociju naše ponude u uzgoju cvijeća i vrtnih biljaka. Posao na Domu radio se etapno i iako nam je dovršetak izgledao jako daleko, posljednjom donacijom mađarske vlade uspjeli smo ga dovršiti ljetos i svečano otvoriti. Već smo imali kulturnu manifestaciju na kojoj je bio prvi potpredsjednik mađarske vlade i naša ministrica kulture”, kaže načelnik. U subotu, 11. studenoga tamo će se održati općinska fišijada “KUP općine Erdut”.

Velika ulaganja u mlade

- Ponosimo se što svi naši učenici srednjih škola imaju besplatan prijevoz, studenti imaju subvenciju mjesečne karte, dajemo jednokratne nagrade studentima, vrlo veliki je iznos za subvenciju vrtića... Ali ne žalimo zbog toga, imam stotinjak mališana i cijena je vrtića za roditelje vrlo mala, puno ispod nekakve ekonomske cijene jer tako želimo pomoći roditeljima. Inače, provodimo projekt predškole, što smo i u obvezi, surađujemo s osnovnim školama, srednjom školom u Dalju, zadovoljni smo što smo i uredili vrtić u proteklim godinama, pa je sada ovo sve moguće. Zna se da smo prije nekoliko godina rodnu kuću Božidara Maslarića adaptirali i prenamijenili u vrtić, a sada ćemo morati napraviti još dvije ili tri prostorije da vrtić može zadovoljiti nove potrebe - najavljuje Vesić.

I mi se susrećemo s problemom odlaska, pa se nadam da ćemo uspjeti dovesti nekoliko investitora koji će osigurati nova radna mjesta

Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike