Regija
IZLOŽBA U ĐAKOVU

Svijet kristala u Muzeju Đakovštine
Objavljeno 10. studenog, 2017.

U Muzeju Đakovštine otvorena je izložba “Svijet kristala patera Marija Crvenke” koja je dio Prirodoslovnog odjela Muzeja Brodskog Posavlja. Kako je na otvorenju pojasnila kustosica i autorica izložbe Ivana Marušćak, izloženo je oko 180 uzoraka minerala i stijena, među kojima ima i vrlo vrijednih.

- Među najvrjednije svrstala bih svakako smaragd, i imamo jedan nebrušeni dijamant. Dijamanti prije obrade i brušenja draguljara izgledaju poprilično neugledno i teško ih je prepoznati kao jako vrijedne. Oni dobivaju svoju pravu ljepotu tek kad draguljari izbruse njihove fasete. Samo deset posto od pronađenih dijamanata u svijetu završi kao nakit - rekla je na otvorenju Marušćak.

Na izložbi je rečeno i kako je Pater Mario Crvenka svoje kristale skupljao cijeli radni vijek koji je proveo u Njemačkoj kao sveučilišni profesor teologije i kemije. Na otvorenju izložbe govorio je ravnatelj Muzeja Đakovštine Borislav Bijelić, a izložba je ostvarena suradnjom Muzeja Đakovštine i Muzeja Brodskog Posavlja, čija je ravnateljica Danijela Ljubičić-Mitrović istaknula da te dvije ustanove uspješno surađuju već duži niz godina. Na otvorenju izložbe nastupili su učenici Glazbene škole. M. Muškić

Možda ste propustili...