Regija
IZLOŽBA U ĐAKOVU

Svijet kristala u Muzeju Đakovštine
Objavljeno 10. studenog, 2017.

U Muzeju Đakovštine otvorena je izložba “Svijet kristala patera Marija Crvenke” koja je dio Prirodoslovnog odjela Muzeja Brodskog Posavlja. Kako je na otvorenju pojasnila kustosica i autorica izložbe Ivana Marušćak, izloženo je oko 180 uzoraka minerala i stijena, među kojima ima i vrlo vrijednih.

- Među najvrjednije svrstala bih svakako smaragd, i imamo jedan nebrušeni dijamant. Dijamanti prije obrade i brušenja draguljara izgledaju poprilično neugledno i teško ih je prepoznati kao jako vrijedne. Oni dobivaju svoju pravu ljepotu tek kad draguljari izbruse njihove fasete. Samo deset posto od pronađenih dijamanata u svijetu završi kao nakit - rekla je na otvorenju Marušćak.

Na izložbi je rečeno i kako je Pater Mario Crvenka svoje kristale skupljao cijeli radni vijek koji je proveo u Njemačkoj kao sveučilišni profesor teologije i kemije. Na otvorenju izložbe govorio je ravnatelj Muzeja Đakovštine Borislav Bijelić, a izložba je ostvarena suradnjom Muzeja Đakovštine i Muzeja Brodskog Posavlja, čija je ravnateljica Danijela Ljubičić-Mitrović istaknula da te dvije ustanove uspješno surađuju već duži niz godina. Na otvorenju izložbe nastupili su učenici Glazbene škole. M. Muškić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana