Sport
DODATNE KVALIFIKACIJE ZA SP

Čuvajte nas se kad stignemo u Rusiju
Objavljeno 10. studenog, 2017.
Hrvatska je, nakon poznatih “kontroliranih napada” kod Ante Čačića, protiv Grčke izgledala nestvarno

Kakva čudesna preobrazba Hrvatske! Put od mediokritetskog do sjajnog nogometa novi izbornik Zlatko Dalić i njegovi izabranici prešli su u samo dvije utakmice. U Kijevu je bilo dobro drugo poluvrijeme, a predstava protiv Grčke mnoge je ostavila bez daha. Hrvatska je u prvih pola sata igrala nestvarno dobro. Bar nam je to tako izgledalo nakon onih poznatih “kontroliranih napada” kod Ante Čačića. Turobne i olovne partije u rujnu i listopadu zamijenila je nogometna simfonija protiv Grčke.

Odličan nastup

Još se jednom pokazalo da je Hrvatska najjača kada igra i kada njezini igrači imaju dovoljno kreativne slobode. Što se to promijenilo u mjesec dana?

- Pa, izbornik... - mangupski je odgovor vratara Danijela Subašića.

Dobro, ali ne treba zaboraviti kako smo i kod Čačića na Euru, recimo, igrali dobro. Ipak, ne toliko dobro kao u okršaju s Grcima. Bilo je razdoblja igre kada su Grci i njihov čvrst blok izgledali poput stiropora kada bi se počeli valjati hrvatski napadi. Lopta je išla munjevitom brzinom, pasovi su bili točni i ubojiti, a realizacija klinička. Hrvatska kakvu nismo vidjeli dugo. Ili možda nikada? Imala je naša reprezentacija velikih pobjeda, ali ovakva igra... Iskreno, teško nam se sjetiti.

- A kako smo i mogli igrati drukčije uz podršku koju smo imali s tribina - pitao se Zlatko Dalić, hrvatski izbornik, pa dodao:

- Igrači su bili sjajni, navijači odlični. Posebno mi je drago što je iza nas stajala cijela Hrvatska - nije se od patetike mogao obraniti Dalić.

Sad može govoriti što hoće jer igri njegove momčadi klanja se cijela Hrvatska, pa i izvan granica. Tim nastupom “kockasti” su poslali jasnu poruku svima koji su već izborili SP - čuvajte nas se ako stignemo u Rusiju!

Ostavili smo taj “ako” jer s nogometom se nije za šaliti. Tek kada bude označen kraj nedjeljnog susreta u Pireju, povući ćemo crtu. Nema sumnje kako je u Maksimiru napravljen ogroman korak. Ali izbornik je oprezan.

- Za mene je i dalje 0:0, a na takvom ću pristupu inzistirati uoči uzvrata u Grčkoj. Ne smijemo se ni slučajno opuštati jer Grci su pokazali i ovdje koliko mogu biti opasni ako ih i na trenutak pustiš da dišu. Nesretan sam jer smo primili pogodak iz prekida, premda smo baš taj segment posebno naglasili igračima. Upozorili smo ih kako prave blok za Sokratisa, ali baš su nam na taj način zabili pogodak. Međutim, jako dobro smo riješili drugi taktički obrambeni zadatak, da kupimo lopte koje ostavlja Mitroglu. To su Rakitić i Brozović odradili bez pogreške. Istaknuo sam važnost bokova u ovoj utakmici, a Vrsaljko i Strinić reagirali su sjajno - rekao je Dalić

Pametno u Pireju

Valjda ni najveći optimisti nisu očekivali da će Hrvatska u Pirej nositi tri pogotka prednosti. Više nego ugodno, ali važnija je spoznaja da tamo odlazimo s novom dozom samopouzdanja. Ipak, treba ostati hladan. Ni slučajno ne smijemo pomisliti kako je posao odrađen. Hrvatska se tamo ne smije okrenuti samo defenzivi, mora težiti igri.

- Nećemo se ići braniti i čuvati zalihu koju smo stvorili na Maksimiru. Uvijek se može dogoditi nekakva glupost, neki primljeni pogodak iz prekida, pa se stvori pritisak. Idemo ih ponovno napasti, igrati, iako nam okolnosti pružaju mogućnost nešto opreznije igre - najavio je Dalić.

Dobro je to što se puše i na hladno, a manje je dobro što se opet pojavio naš jezivi mentalitet, koji nakon maksimirske utakmice omalovažava vrijednost reprezentacije Grčke. To sigurno neće pomoći, a treba biti i svjestan kako je Hrvatska doista odigrala vrhunskih sat vremena, u kojem bi se slomile i jače reprezentacije od Grčke. Nisu Grci velesila, ali nisu ni “amperi”. Utakmica je samo bila dokaz teze kako, kada je prava, puno toga u utakmici ovisi o Hrvatskoj. Taj je nastup baš bio demonstracija snage i moći, a sada se samo možemo nadati da taj nastup neće biti tek svjetionik u moru utakmica koje čekaju Hrvatsku.

Uoči uzvrata stvari izgledaju odlično. Prednost je velika, a Dalić je posve u život vratio neke, u posljednje vrijeme, usahnule aktere, poput Rakitića, Perišića i Vrsaljka, druge je pak vratio na prirodne pozicije (Brozović), treće je “izvukao iz frižidera” (Kramarić, Strinić), a neki su jednostavno vrhunski majstori (Modrić). U mjesec dana stvorio je “čudovište” koje ima potencijal biti strah i trepet za svakog suparnika, ali samo ako bude igralo kao u prvih sat vremena utakmice s Grčkom. No prije nego što dobijemo priliku igrati se s “velikim dečkima” svjetskog nogometa, treba na pravi način odraditi taj Pirej. Nemojte misliti kako će Grci na taj susret izići s gaćama na štapu. Ako im se pruži prilika, priredit će nam pakao. I zato trebamo biti pametani, koncentrirani, ali i odlučni.

Dalibor KELER

DOBRO

IGRA

Hrvatska je na trenutke izgledala kao mlazni avion. Stalno smo govorili o potencijalu koji imamo, ali rijetko se on iskazivao u punoj mjeri. No protiv Grčke se dogodila njegova eksplozija. Hrvatska dugo, dugo, pa možda i nikada, nije izgledala tako moćno kao u prvih sat vremena.

LUKA MODRIĆ

Maestro koji savršeno dirigira napokon uštimanim orkestrom. Sve stiže. Kreirati i prekidati, pucati i ubacivati, te preuzimati odgovornost. Kapetan bez mane.

BOKOVI

Uoči susreta izbornik Zlatko Dalić naglašavao je važnost bočnih igrača. I to se u suretu pokazalo točnim, a Vrsaljko i Strinić odgovorili su sjajno. Vrsaljko dvaput, Strinić jednom asistent. Treba li tome nešto dodati?

NIKOLA KALINIĆ

Upao je u momčad u posljednji trenutak umjesto ozlijeđenog Mandžukića i pokazao se punim pogotkom. Izborio je kazneni udarac za vodstvo, zabio za 2:0 i bio uobičajno aktivan u gradnji napada.

LOŠE

DEFENZIVNI PREKIDI

Nismo bili dovoljno koncetrirani u skok-igri nakon prekida. Tako smo primili pogodak, a Grci su nam još dva ili tri puta zaprijetili na isti način. To treba popraviti u Pireju.

POVLAČENJE

Hrvatska se, kao i protiv Finske u Rijeci, u posljednjih 20 minuta nepotrebno stavila u podređen položaj, što je moglo rezultirati kompromitiranjem velike prednosti. Nije se dogodilo zahvaljujući Subašiću.

MANDŽUKIĆ SPREMAN ZA UZVRAT?

Mario Mandžukić nije mogao participirati u prvoj utakmici protiv Grčke, u Maksimiru. Bio je suočen s lakšom ozljedom mišića, a onda i s izbornikovom odlukom da nema potrebe riskirati.

- Žao mi je što nismo imali Mandžukića, ali narav ozljede mišića nije dopustila njegov nastup. Zato sam ga odlučio izostaviti, a vjerujem kako će biti spreman za nastup u Pireju od prve minute, - objasnio je Zlatko Dalić.

Uzvrat

AKO IM SE TO OMOGUĆI, GRCI ĆE PRIREDITI PAKAO

Možda ste propustili...

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

Najčitanije iz rubrike