Svijet
BRITANCI ODLAZE 29. OŽUJKA 2019.

Industrijalci iz Njemačke boje se kaotičnog Brexita
Objavljeno 11. studenog, 2017.

Njemački savez industrijalaca (BDI) upozorio je u petak, uoči razgovora s britanskom premijerkom Theresom May, na opasnost da se sporazum o budućim gospodarskim odnosima s Velikom Britanijom neće moći postići unutar dvogodišnjeg roka do 2019. te da postoji vrlo jaka bojazan od kaotičnog i teškog tijeka Brexita.

Britanska vlada najavila je u petak da će do Brexita doći 29. ožujka 2019. u 23 sata prema lokalnom vremenu, a ti će precizni podatci biti uneseni u amandman nacrta zakona o istupanju iz EU-a, koji se trenutno nalazi u izradi u parlamentu.

"Opasnost od vrlo tvrdog Brexita i dalje je iznimno velika. Njemačka poduzeća pripremaju se na sve scenarije, pa i na kaotičan izlazak Velike Britanije iz Europske unije. Sve drugo bilo bi naivno", rekao je u razgovoru za agenciju Reuters direktor BDI-ja Joachim Lang.

Prema njegovim riječima, dvije strane trebat će više vremena za postizanje opsežnog sporazuma o trgovini i ulaganjima od roka postavljenog prema europskom zakonu 29. ožujka 2019.

Lang je istodobno izrazio nadu da će razgovor britanske premijerke i vodećih predstavnika gospodarstva zemalja članice EU-a, koji je najavljen za ponedjeljak, donijeti "više jasnoće" što se tiče Brexita.

"Njemačko gospodarstvo treba pravnu sigurnost i jasnu perspektivu, posebice kada se radi o statusu zaposlenika njemačkih poduzeća u Velikoj Britaniji", rekao je Lang.

Na sastanku koji je za ponedjeljak sazvala britanska premijerka May, osim BDI-ja, kao predstavnici Njemačke pozvani su i predstavnici Saveza njemačkih poslodavaca. H

ISPUNJAVANJE FINANCIJSKIH OBVEZA

Europska unija traži od Velike Britanije da se u roku od dva tjedna jasno izjasni u pogledu ispunjavanja financijskih obveza ako želi u prosincu dobiti zeleno svjetlo za pregovore o budućim odnosima s EU-om, izjavio je u petak glavni europski pregovarač Michel Barnier. Britanska vlada i do sada je govorila da ne bježi od svojih financijskih obveza prema europskom proračunu, ali se ne želi izjasniti o koliko se novaca radi. EU procjenjuje da bi Velika Britanija trebala platiti oko 60 milijardi eura, što je obveza koju je preuzela kao članica EU-a.

Možda ste propustili...

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

Najčitanije iz rubrike