Novosti
OTVORENA SUVREMENA VOJARNA

Hrvatska vojska se vratila u Vukovar
Objavljeno 10. studenog, 2017.
Ministar obrane: Izmještaj inženjerijske postrojbe u Vukovar znači sigurnost, no pridonosi i razvoju

Na inicijativu ministra obrane Damira Krstičevića i uz potporu Vlade RH sagrađena je nova suvremena vojarna u Vukovaru koja je ponijela ime 204. brigade Hrvatske vojske i u nju je u petak izmještena inženjerijska satnija iz sastava inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade koja je bila smještena u Vinkovcima.

Na svečanosti otvorenja vojarne, ministar Krstičević naglasio je kako je ispunio obećanje koje je na sjednici Vlade u Vukovaru prije godinu dana dao gradonačelniku Vukovara i predsjedniku Vlade.

- Vratili smo pobjedničku hrvatsku vojsku u Vukovar, grad heroj i simbol junaštva u Domovinskom ratu. Neraskidiva veza HV-a i Vukovara počela je 1991. godine, kada se sva sila JNA pod vodstvom velikosrpske politike obrušila na ovaj ponosni i časni grad i njegove građane, na grad koji se nije htio predati i njegove branitelje koji se nisu dali slomiti. Ta je veza danas ojačala dolaskom vojske u vojarnu koja nosi ime po legendarnoj vukovarskoj 204. brigadi HV-a, a simboličnim imenovanjem vojarne odajemo poštovanje svim suborcima i braniteljima koji su dali živote za obranu Vukovara, rekao je Krstičević, dodajući kako na taj način čuvamo uspomenu na tužne, ali ponosne dane 1991., naše temelje, pobjednički Domovinski rat i hrvatske branitelje. Istaknuo je kako je izmještaj inženjerijske postrojbe u Vukovar od višestruke koristi za grad: znači sigurnost, no pridonosi i ekonomskom razvoju.

- Od danas će ovdje raditi pripadnici inženjerijske satnije, a ono što želimo u perspektivi i cijele inženjerijske bojne, poručio je ministar i čestitao pripadnicima HV-a koji su odlučili iz Vinkovaca u Vukovar doći pješke.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je ponos što je kao vrhovna zapovjednica OSRH dočekala dan da postroji hrvatsku vojsku u Vukovaru.

- Ovim činom nastavlja se proces povratka HV-a u mjesta i krajeve iz kojih nikada nije ni trebala otići. Njezinim povratkom u ovaj grad dolazi nova mladost koja će dati dodatni poticaj zacjeljivanju njegovih ratnih rana - rekla je Grabar-Kitarović, i dodala kako se povratkom vojske daje velik doprinos revitalizaciji, jer u Hrvatskoj ne smije biti zapuštenih ili zaboravljenih krajeva.

Vojarna 204. brigade HV ima ukupnu površinu od 120 tisuća četvornih metara, od čega je izdvojen prostor od 10 tisuća kvadrata za potrebe smještaja pripadnika OSRH. Vrijednost izvođenja radova procijenjena je na približno 16,5 milijuna kuna, a sredstva su planirana u državnom proračunu. Radovi su trajali tri mjeseca te je sagrađena vojarna s četiri građevine i pratećim komunalnim sadržajem.

Svečanom otvorenju nazočili su i ministri Tomo Medved i Gabrijela Žalac, brojni pripadnici HV-a, branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, župan Božo Galić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, te učenici osnovnih škola iz više hrvatskih gradova.

Dragana KORPOŠ
OTKRIVANJE VELIKE PLOČE

Otkrivanjem velike ploče s imenom vojarne 204 brigade HV-a, vojarnu su svečano otvorili Branko Borković, kćer Mile Dedakovića vojnikinja Jelena Dedaković, djeca i unuci obitelji Zadro i Šoljić te brat i sestra Marka Babića.