Novosti
UPOZORENJE SA KONGRESA O ZDRAVLJU

Nijedna mjera za zadržavanje liječnika
Objavljeno 11. studenog, 2017.

Kongres “Zdravlje i zdravstvena zaštita 2015-2030. Futur Z”, koji je započeo u petak, okupio je više od 500 sudionika - liječnika, predstavnika strukovnih komora i udruga, te farmaceutskog i IT sektora, kako bi u raspravi sa zdravstvenom administracijom raspravili neke od aktualnih problema u hrvatskom zdravstvu. Organizator kongresa je Hrvatsko društvo za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku Hrvatskog liječničkog zbora u partnerstvu s Koordinacijom hrvatske obiteljske medicine, Hrvatskom udrugom bolničkih liječnika i Hrvatskim farmaceutskim društvom.

Kongres je otvorio ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je poručio kako će se kroz novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti omogućiti nagrađivanje liječnika koji najviše rade, kako bi ih se i na taj način zadržalo u Hrvatskoj. “Uvijek ću se zalagati za to da one koji više rade treba i više platiti. Moje je osnovno načelo - znaš li raditi, koliko radiš i koje su ti kompetencije i od toga neću odustati”, poručio je. Zahvaljujući daljnjoj informatizaciji sustava vidjet će se tko nepotrebno šalje pacijente u bolnicu iz primarne zaštite, kao i koliko tko u bolnici napravi specijalističkih pregleda.

“Najveća vrijednost sustava su zdravstveni djelatnici i to treba sačuvati. Zbog kvalitete smo traženi u svijetu, a to je i opasnost da će našim liječnicima bogatije zemlje ponuditi osjetno veće novce. Vjerujem da će većina ostati u Hrvatskoj, BDP raste, i da će se moći bolje zaraditi u zdravstvu”, rekao je Kujundžić.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža ustvrdio je kako dosad nije donesena ni jedna mjera koja bi pridonijela zadržavanju liječnika, nakon što je njih više od 500 napustilo Hrvatsku a više od 800 to planira. Treba stimulirati ljude, dizati im vrijednost i onda će oni ostati u Hrvatskoj, rekao je Goluža. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVE OKOLNOSTI ZA FINANCIRANJE

U Baranji se još ne radi na A5

2

GOSTOVAO U NEDJELJOM U 2

Sudac Kolakušić: Očekujem da će me izbaciti sa suda

3

U DEVET MJESECI HRVATI BILI BOLESNI 11 MILIJUNA DANA

Na bolovanje najmanje idu Slavonci i Baranjci