Osijek
POVEĆAN INTERES ZA CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE

U prvih sedam dana već potrošene dvije trećine cjepiva protiv gripe!
Objavljeno 11. studenog, 2017.
Za osječko je područje naručeno 18.000 doza, a ovih je dana nabavljeno još 400

Odaziv na cijepljenje protiv gripe u osječkim ordinacijama obiteljske medicine ove je godine iznimno dobar, pa dio liječnika kaže kako je već potrošio dvije trećine nabavljenih doza cjepiva. Naime, Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije ove je godine za osječko područje naručio 18.000 doza, a ovih je dana nabavljeno još 400 dodatnih doza.

- Prve dojave s terena kažu kako je odaziv na cijepljenje bolji nego prethodnih godina, no većinom je odaziv uvijek najbolji u prvim danima procjepljivanja. Poslije zanimanje jenjava, a javlja se ponovno tek kada se gripa već pojavi među populacijom. Inače, mi nabavljamo onoliko doza koliko možemo pravdati, odnosno onoliko koliki je interes bio prošle godine, jer je riječ o nečemu što nije besplatno i što bi bilo šteta bacati - objašnjava prof. dr. sc. Karlo Kožul iz osječkog ZZJZ-a.

Bolje spriječiti...

Liječnica Monika Jeđud, voditeljica obiteljske medicine u Domu zdravlja Osijek, kaže kako je ona u svojoj ordinaciji u samo nekoliko dana potrošila već 30 doza od naručenih 40 doza cjepiva.

- No, ja imam mlađu populaciju, pa je ovo za mene jako dobar broj, ali imate ordinacije koje imaju više starijih pacijenata pa naručuju i 250 doza. Sve ovisi, ali osjeti se povećan interes, čak smo imali i nekoliko upita mlađih ljudi koji se žele cijepiti uz plaćanje - kaže Jeđud.

Jedan od Osječana koji se već cijepio je i 52-godišnji Igor Bošnjak.

- Cijepim se gotovo svake godine jer vjerujem da na taj način uistinu smanjujem mogućnost obolijevanja. Otkako sam imao ozbiljnu operaciju, cijepljenje je obvezno jer mi je imunitet oslabljen i liječnica me uvijek upozorava da to svakako učinim. Riječ je o brzom i bezbolnom postupku, zbog čega uistinu ne treba riskirati jednu tako napornu bolest, zbog koje je nužno duže biti na bolovanju - kaže Bošnjak.

Umjesto bolovanja

Istaknimo kako je besplatno cjepivo ponajprije namijenjeno umirovljenicima, starijama od 65 godina, kroničnim bolesnicima i zdravstvenim radnicima. Tek nakon što se ova populacija procijepi, moguće je cijepljenje za ostale ako ostane cjepiva, i to uz plaćanje.

- Moram reći da se radno aktivna populacija uvijek najmanje procjepljivala i nije pokazivala neki interes, iako za njih dobiti gripu znači i izostati s posla od osam do 14 dana - upozorava prof. Kožul. Epidemiolozi stoga poručuju svima koji nisu u kategoriji za besplatno cijepljenje, a žele se cijepiti da se strpe još nekoliko dana i tada obrate svom liječniku te, ako u ordinaciji još ima cjepiva, obave cijepljenje kod svog odabranog liječnika.

Nefreteta Z. EBERHARD
SEZONA GRIPE obično POČINJE TEK u drugoj polovini PROSINCA

Gripa je ozbiljna bolest s visokom temperaturom koja baca u krevet i ne smije se prehodati. U Hrvatskoj u prosjeku oboli od 30.000 do 200.000 osoba na godinu, a od 10 do 30 osoba na godinu umre od gripe. Sezona gripe u Europi još nije počela. Pojedinačni su slučajevi laboratorijski potvrđene gripe detektirani u nekoliko europskih zemalja, no ni u jednoj europskoj zemlji još nije nastupila sezona gripe. Idealno je cijepiti se prije početka sezone gripe, iako i oni koji se ne stignu cijepiti prije početka sezone gripe mogu imati koristi od cijepljenja ako se cijepe kad gripa već bude prisutna u populaciji. Epidemija obično započinje tek u drugoj polovini prosinca i traje do veljače, nekada i duže. No, važno je reći da ako nemate povišenu tjelesnu temperaturu, nemate ni gripu, nego je riječ tek o prehladi.

zaposleni

GRIPA PODRAZUMIJEVA DUŽI IZOSTANAK S POSLA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike