Osijek
UGOSTITELJSKI BREND OSIJEKA

Kultne “Balote” 50 godina u vlasništvu obitelji Lišnić
Objavljeno 11. studenog, 2017.
Lokal danas vodi četvero djece Miljenka Lišnića, koji se doselio iz Vrpolja kod Splita

Kultni donjogradski kafić Balote u Ulici svetog Petka 60 ove godine slavi 50 godina postojanja. Riječ je o najstarijem osječkom ugostiteljskom objektu koji jedini u kontinuitetu, bez dana zatvaranja, radi već pola stoljeća. Zanimljivo je i da je ovaj lokal, danas najpoznatiji kao omiljeno okupljalište ljubitelja bilijara, sve vrijeme u vlasništvu obitelji Lišnić. Glavni je “krivac” za otvaranje “Balota” Miljenko Lišnić, koji je sredinom 60-ih godina stigao iz Vrpolja kod Splita u Osijek služiti vojni rok.

- Ocu se ovdje toliko svidjelo da je u Donjem gradu pronašao tada malu ruševnu kućicu i na njezinu mjestu su on i majka, koja se odlučili s njim doći u Osijek, sagradili 'Balote'. Tako je, zapravo, sve i počelo. Lokal je otvoren 1967. godine, kada je uz njega napravljeno i igralište za balote. To je igra koja je raširena u Dalmaciji, a balotanje je tada bilo jako popularno, pa smo tako i dobili ime - prisjeća se Marija Lišnić, koja danas vodi ovaj kafić sa svoja tri brata.

Godine 1977. umjesto terena za balote napravljena je kuglana.

- Kuglanje je bilo atraktivno u tadašnje vrijeme. Sve su velike tvrtke poput Saponije, Analita, Kožare, IPK, MIO Standarda, Elektroosijeka i drugih imale svoje i muške i ženske ekipe. Tada je bio prestiž kuglati za poduzeće. Braća i ja, nas četvero, tada smo bili klinci, osnovci, ali smo svi znali kuglati, i to dobro. Kuglana je radila sve do Badnjaka 1989. godine, kada smo staze za kuglanje zamijenili stolovima za bilijar, koji su u lokalu i danas - iznosi kronologiju Marija.

Marijini su roditelji preminuli 2014. godine, i to u razmaku od samo pet mjeseci. Marija s tugom kaže kako je obitelji danas najteže što oni nisu doživjeli 50. rođendan svog lokala. Inače, danas su Balote popularno odredište za sve uzraste.

- Mogu reći da smo postali svegeneracijski kafić. Kafić koji su posjećivale generacije koje su s nama odrastale, a danas ga posjećuju njihova djeca. U ovih naših prvih pola stoljeća možemo se pohvaliti da smo postali lokal koji ima svoj prepoznatljivi imidž. Naši vjerni posjetitelji, od kojih su nam mnogi postali i jako dobri prijatelji, bez obzira na to kamo ih je život nosio, uvijek nam se rado vraćaju - ističe Marija Lišnić.

Nefreteta Z. EBERHARD
ZA ROĐENDAN STIŽE BLOGER KRULE

Kafić Balote ove subote (11. studenoga) organizira veliko rođendansko slavlje, u povodu čega im u goste stiže Bloger Krule. Riječanin Jadranko Hodak danas je jedan od najpoznatijih komentatora hrvatske svakodnevice, kojega na društvenim mrežama prati gotovo 157 tisuća građana.

- Interes za ovo gostovanje je golem, do sada je svoj dolazak potvrdilo 300 osoba, a čak je 600 zainteresiranih. Zovu nas čak iz Srbije da pitaju mogu li rezervirati mjesto. Zbog toga smo izbacili sve bilijarske stolove, spojili cijeli prostor, ali čak ni to neće biti dovoljno da ugostimo 600 ljudi, stoga mislim da će u subotu u 20 sati u Petkovoj biti prava ludnica - kroz smijeh kaže Marija Lišnić.

U “Balotama” su se nekada igrale balote, nakon toga se kuglalo, a danas se igra bilijar

Možda ste propustili...

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

Najčitanije iz rubrike