Regija
PROSLAVLJEN DAN ŽUPANIJE

Vircu i Luburiću uručene
nagrade za životno djelo
Objavljeno 10. studenog, 2017.
Na svečanoj sjednici prikazan je promofilm o realiziranim, započetim i vrijednim projektima

ŽUPANJA - Svečanom sjednicom Skupštine jučer je u Županji proslavljen Dan Vukovarsko-srijemske županije. Uz visoke državne dužnosnike, predvođene predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem te izaslanicom predsjednika Vlade i ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac, svečanosti su nazočili crkveni velikodostojnici, županijski i lokalni dužnosnici te drugi brojni gosti iz Hrvatske i susjednih država.

Velika očekivanja

Nakon predsjednika Županijske skupštine Dražena Milinkovića nazočnima se obratio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji je poručio kako ima velika očekivanja od projekta Slavonija, Baranja i zapadni Srijem, jer vjeruje da će revitalizirati Vukovarsko-srijemsku županiju, osigurati pretpostavke za razvoj i zaustaviti odlazak ljudi s tog područja, što je gorući problem. Izaslanica predsjednika Vlade i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac istaknula je odlučnu i nedvojbenu opredijeljenost Vlade RH da svim građanima Hrvatske osigura socijalnu sigurnost, ravnopravan pristup obrazovanju i europski životni standard.

- Jedino kao društvo u cjelini možemo zajednički uvesti promjene. Rast gospodarstva, održivi razvoj, izgradnja infrastrukture, nova radna mjesta i zapošljavanje povećanjem životnog standarda, naročito najugroženijih slojeva u društvu, naš je zajednički cilj i zadaća. Za njihovo ostvarenje jedan od bitnih preduvjeta je sinergijsko djelovanje svih upravljačkih razina, privatnog i javnog sektora, akademske zajednice i civilnog društva - poručila je Žalac. Naglasila je da sve zajedničke aktivnosti trebaju biti usklađene sa strateški važnim ciljem postizanja ujednačenog regionalnog razvoja Hrvatske povećanjem iskoristivosti europskih strukturnih i investicijskih fondova, razvojnih programa i drugih financijskih izvora koji stoje Republici Hrvatskoj na raspolaganju.

Više od milijardu kuna

- Ukupna sredstva koja su na raspolaganju u Vukovarsko-srijemskoj županiji u proteklih godinu dana, prema našim saznanjima, premašila su ulaganja od milijardu kuna - ustvrdila je.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine prikazan je promotivni film o brojnim realiziranim, započetim i vrlo vrijednim projektima koji su u pripremi, a kojima će se maksimalno nastojati iskoristiti potencijali i resursi najistočnije hrvatske županije, potaknuti razvoj gospodarstva, osigurati kvalitetniji uvjeti za život, spasiti selo, sačuvati OPG-ovi i zaustaviti odlazak ljudi.

Jučer su u Županji dodijeljena i javna priznanja Županije u 2017. godini. Dobitnici nagrade za životno djelo su mr. sc. Zlatko Virc za izniman doprinos u području znanosti, kulture, prosvjete, tjelesne kulture i športa te Zvonimir Luburić za izniman doprinos razvitku gospodarstva i vodoprivredne djelatnosti. Nagradu Vukovarsko-srijemske županije primili su prof. Josip Muškić za doprinos u području tjelesne kulture i sporta, prof. Zvonko Korpar za dugogodišnje izvrsne uspjehe i rad u prosvjeti, Marija Sunđi, ravnateljica Srednje strukovne škole, za dugogodišnje izvrsne uspjehe i rad u prosvjeti te županijska Agencija za razvoj Hrast za doprinos razvitku gospodarstva i društveno-socijalnom razvoju županije. Dobitnici Povelje Županije su Jurica Buljan za iznimna ostvarenja u kulturi, Tatjana Lovrić-Jovanović za iznimna postignuća i doprinos razvitku sporta, Zlatko Hegeduš za izuzetna ostvarenja u području očuvanja tradicijske kulture grada Vukovara i županije, DVD Županja u povodu obilježavanja 130 godina postojanja te ostvarenja u području humanitarnog djelovanja, Gradsko kazalište “Joza Ivakić” Vinkovci prigodom obilježavanja 100 godina rada kazališta i za iznimna ostvarenja u kulturi, Lovačka udruga Srnjak Vrbanja u povodu obilježavanja 90 godina rada i ostvarenja u području očuvanja i zaštite okoliša, KUD Slavonija Soljani u povodu obilježavanja 70 godina postojanja i ostvarenja u području očuvanja kulturne baštine te županijski lovački savez za doprinos razvitku lovstva te očuvanju i zaštiti okoliša.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Misa i vijenci za poginule

Prije svečane sjednice Županijske skupštine kod Spomen obilježja poginulim braniteljima županjske Posavine izaslanstva Vlade RH, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Županje, PU vukovarsko-srijemske i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata položila su vijence i upalila svijeće. Službu riječi predvodio je župnik Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, vlč. Krunoslav Karas. U župnoj crkvi potom je služena sveta misa, koju je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, dr. Đuro Hranić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike