Regija
TOMISLAV ROB, GRADONAČELNIK BELOG MANASTIRA

Bolji život možemo stvoriti samo radom
Objavljeno 11. studenog, 2017.
Izdvajat ćemo novac za potrebe malih poduzetnika, program će biti brzo gotov

Na svibanjskim lokalnim izborima u jedinom je baranjskom gradu uvjerljivu pobjedu odnio HDZ, a pitanje gradonačelnika riješeno je već u prvom krugu. Novi čelni čovjek Belog Manastira postao je Tomislav Rob, zamijenivši na tom mjestu Ivana Doboša.

Jeste li očekivali pobjedu u prvom krugu lokalnih izbora?

- Pobjedu sam očekivao, ali u prvom krugu, iskreno, nisam. Znali smo da sve ide u našu korist i da je naš rad na terenu bio dobar. Pristupali smo građanima, davali realna obećanja. Očito je da su nas prepoznali. Hvala im na tome, kao i koalicijskim partnerima te pripadnicima nacionalnih manjina, jer nam glasove nije dalo samo biračko tijelo HDZ-a i partnera. Bilo ih je mnogo više. Svi su oni htjeli promjenu, nezadovoljni apatijom koja je vladala u gradu.

Dvojaka strategija

Nakon što ste pobijedili na izborima, preuzeli ste dužnost gradonačelnika. U kakvom ste stanju zatekli Grad?

- Što se financijskog dijela tiče, sve je bilo u redu. Grad nije bio zadužen. No problem je bio u slabom ili nikakvom provođenju projekata, čak i onih za koje je novac postojao. Stoga smo izradili dvojaku strategiju, kratkoročnu i dugoročnu. Ta prva već se vidi, a odnosi se na uređenje komunalne infrastrukture, dječjih igrališta, prometnica i slično. Dio toga bio je pripremljen, ali nerealiziran. Još jedna novina koju smo uveli promptna je reakcija na svaku dojavu građana. Pozivamo ih da se i dalje javljaju.

Kako ste zadovoljni radom trgovačkih društava u gradskom vlasništvu?

- Preduvjet za bolji život građana upravo su naša trgovačka društva. Baranjska čistoća je, primjerice, poslovala pozitivno, ali su radovi slabo bili provođeni. Zatekli smo mnogo otvorenih stavki i neobavljenih naručenih poslova. U samo nekoliko mjeseci oni su odrađeni. Društvo kreće u fantastične projekte, zaposlen je određen broj ljudi, a zaposleno će ih biti još. Slično je u Stanoupravi, koja polako vraća poljuljano povjerenje. Ne mogu reći da sam prezadovoljan stanjem u Baranjskom vodovodu, ali vjerujem da će i tamo biti bolje. Ukupno gledajući, gospodarstvo je ono u što polažemo velike nade. I u tom segmentu postavili smo nekoliko ciljeva. Pomoći ćemo gospodarstvenicima koji su već na tržištu, kako lobiranjem tako i pomaganjem u realizaciji planiranih projekata. Eko Cortec, primjerice, kreće u 26 milijuna kuna vrijednu investiciju proširenja proizvodnje, slično planiraju Starco i Tehno filter. Sve skupa znači i otvaranje novih radnih mjesta. Također, planiramo izdvajati sredstva za potrebe malih poduzetnika, jer je do sada Grad to činio samo za OPG-ove. Program će biti brzo gotov.

Intervencijski plan

Stekao se dojam da Beli Manastir kasni s provedbom Intervencijskog plana, od kojeg građani mnogo očekuju. Je li to istina i kada će prvi od 15-ak projekata obuhvaćenih njime biti vidljivi?

- Sve što je vezano uz Intervencijski plan odvija se normalno. Činjenica je da su u međuvremenu bili izbori, koji su djelomično usporili njegovu provedbu, ali to je normalna stvar. Neke stvari mogle su biti ranije riješene, no zbog dobro poznatih razloga nešto nije moglo biti potpisano i slično. U ovom trenutku realiziran je prvi projekt, Jačanje kapaciteta. Vrijedan je dva milijuna kuna, što će biti utrošeno za edukacije i evaluacije tima koji će raditi na projektima, za nabavu potrebne opreme i slično. Na proljeće će početi adaptacija Doma kulture u Branjinu Vrhu. Raspisana je javna nabava i čekamo ponude. Sljedeće što je bitno skladišni su kapaciteti na poslovnoj zoni, PEER centar u Šećerani te prometna uređenost. Očekuje nas, prije svega, uređenje ulica Vladana Desnice i Franje Tuđmana. Iz vlastitih sredstava bit će obnovljena Ulica Petra Preradovića.

Sigurno je da će to pridonijeti boljem životu u Belom Manastiru, ali što će biti s Gradskim stadionom i bazenima?

- Stadion je dobio odobrenje od HNS-a, i sve ide ide svojim tijekom. Što se bazena tiče, Gradskom ću vijeću predložiti kreditno zaduživanje kod HBOR-a kako bi krenuli u obnovu. Potreban iznos je, više-manje, poznat, a riječ je o pet milijuna kuna. Ako sve krene prema planu, radove ćemo početi iduće godine, čim to vrijeme bude dopustilo. Ne mogu reći hoće li bazeni spremni dočekati sezonu, ali ako radovi počnu rano, sve je moguće.

Zaustaviti odlazak

Ni Beli Manastir nije pošteđen odlazaka mladih u inozemstvo. Kako ih zaustaviti i poboljšati demografsku sliku?

- Jedan od načina su radna mjesta, za koja vjerujem da će biti otvorena. Nadalje, važno je i njihovo stambeno zbrinjavanje. Stoga smo krenuli u gradnju zgrade s tridesetak stanova u Osječkoj ulici 136. Iz Intervencijskog plana gradit će se još jedna zgrada, s nešto manje stanova, namijenjenih socijali i mladom stručnom kadru. Nadalje, rad su počele jaslice, a moj dugoročni plan je gradnja potpuno novog, modernog dječjeg vrtića.

Ne zaboravljate ni na prigradska naselja.

- Tako je. Već sam spomenuo obnovu Doma kulture u Branjinu Vrhu, što nije jedina novina koja čeka mještane. U Šumarini smo krenuli u realizaciju projekta javne rasvjete, a obnova tamošnjeg društvenog doma nominirana je na dva mjesta. Ako budemo odbijeni, spremni smo ga sami obnavljati proračunskim sredstvima. Šećerana nam je također važna pa ćemo, uz obnovu nekadašnjeg restorana, i u nju investirati.

Imate li neku poruku za građane?

- Samo radom možemo prosperirati i Beli Manastir učiniti ugodnim mjestom za život. Stanovnici se u to polako uvjeravaju na terenu. Svim Belomanastircima želim sretan Dan grada!

Ivica GETTO
Klizalište na središnjem trgu

Počelo je obilježavanje Dana grada, slijedi još jedan Advent u Baranji.

- Obilježavanje Dana grada zamislili smo kao skup kulturnih događaja. Ipak, bit će tu za svakoga ponešto. U pravu ste kada kažete da će prosinac biti prepun događaja. Za sada recimo samo da će na središnjem trgu biti klizalište, a Advent u Baranji, pa tako i Belom Manastiru, nikada nije bio toliko sadržajan kao što će biti predstojeći. Kruna svega bit će doček Nove godine na središnjem trgu.

Gradit će se još jedna zgrada sa stanovima namijenjenim socijali i mladom stručnom kadru

Predložit ću kreditno zaduživanje kod HBOR-a za obnovu bazena. Potrebno je pet milijuna kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli