Regija
MATKO ŠUTALO BEZ POTPORE

Valpovačka oporba odbila novi rebalans proračuna
Objavljeno 11. studenog, 2017.
Oporba na čelu s HDZ-om kaže da bi “građani živjeli još lošije”, a Šutalo tvrdi da opstruiraju projekte i sugrađane

VALPOVO - Vladajuća većina u Gradskom vijeću Valpova na čelu s HDZ-om, koju još čine HSS, HSU te Nezavisna lista Joze Piškorjanca, uz potporu jednog vijećnika Živog zida, odbila je podržati predložene treće izmjene i dopune proračuna grada za ovu godinu.

Okršaj presicama

Neposredno prije sjednice Gradskog vijeća održane su i konferencije za novinare obiju strana na kojima su unaprijed detaljno obrazloženi razlozi zašto na ovoj sjednici dokument neće proći, odnosno zašto je potreban.

HDZ i koalicijski partneri predvođeni povjerenikom HDZ-a za Valpovo Goranom Ivanovićem odlučno su najavili da neće podržati treći rebalans proračuna, za koji drže da je nerealan te da će se zbog povećanja određenih rashodovnih stavki sadašnji proračunski manjak od 3,7 milijuna kuna povećati još za najmanje 2 milijuna do kraja godine. Posebno su pak ljutiti zbog činjenice što se povećanja traže i na onim pozicijama za koje se još nisu isplatila ni dugovanja za ovu godinu, poput Zajednice sportskih udruga, kojima Grad još duguje 215.000 kuna ugovorenih isplata, a pozicija je povećana za dodatnih 100.000 kuna. Gradonačelniku su zamjerili i povećanje stavke za reprezentaciju od gotovo 170.000 kuna te izbacivanje važnih stavki poput infrastrukturnih projekata u Valpovu i prigradskim naseljima, ali i, kako su ustvrdili, nesuradnju s njima i neuvažavanje dogovora prema kojemu su dokument vijećnici vladajuće većine trebali dobiti cjelovit i na vrijeme kako bi ga stigli razmotriti te o njemu postići konsenzus s gradonačelnikom, a što se nije dogodilo.

- Ovako predloženi rebalans nećemo prihvatiti ne iz političkih nego prvenstveno iz životnih razloga jer smatramo da bi ovakvim izmjenama građani živjeli još lošije, iako ima prostora da se sve to odradi puno bolje i jeftinije! - poručili su iz vladajućeg kluba vijećnika.

Nije trebalo dugo čekati da se na njihove prozivke očituje i gradonačelnik Matko Šutalo s članovima i vijećnicima svoje Valpovačke nezavisne liste. Pojasnio je i da je trenutačno u izradi nekoliko projekata za energetsku obnovu javnih zgrada te izrada projektne dokumentacije za društveni dom u Ladimirevcima, kao i izrada dokumentacije za obnovu valpovačkog dvorca. U dopune proračuna, dodao je, uključili su dodatnih 100.000 kuna za sport, 50.000 kuna za uređenje sakralnih objekata te dopunili izdatke za plaće djelatnika jer je bilo novih zapošljavanja. Do kraja godine, kazao je Šutalo, Grad ima na proračunu i trošak plaće bivšeg gradonačelnika i bivše direktorice Poduzetničkog centra te otpremnine za bivšu zaposlenicu Ustanove za kulturne djelatnosti, a mora se povećati i stavka za konačnu otplatu dijela troškova za izgradnju kružnog toka na Zelenom brijegu.

“Povrijeđeni ego”

- Ne podržavajući ovaj rebalans proračuna, HDZ i njegovi koalicijski partneri dovode u pitanje realizaciju projekata koji su u pripremi budući da se neće moći platiti projektna i druga dokumentacija koja je temelj za prijavu na natječaje, a za koju nisu predviđena sredstva u proračunu za 2017. godinu, kao i realizacija projekata Organic bridge i BIT NET. Prihodi od projekata koji su već prijavljeni na natječaje, a koji se neće ostvariti u ovoj godini pred kraj proračunske godine, obrisani su i stavljeni u projekciju za sljedeće godine. Dakle, nema govora o tome da bismo mi opstruirali projekte koje je započela bivša vlast - odgovara Šutalo. Dodao je kako je dokument na vrijeme dostavio i predsjedniku Vijeća Dejanu Pisačiću i povjereniku i dožupanu Goranu Ivanoviću, koji su u posljednji tren odbili dogovoreni sastanak s njim i pročelnikom za financije.

- Ovakvim ponašanjem HDZ sa svojim koalicijskim partnerima pokazuje da oni nisu opozicija gradonačelniku i gradskoj upravi. Oni su opozicija gradu Valpovu i našim prigradskim naseljima, opozicija su našim sugrađanima koji su na proteklim izborima jasno rekli NE njihovom vođenju grada. Očito je da namjerno i svjesno koče napredak, a sve zbog povrijeđenog ega i gubitka izbora. U tome imaju svesrdnu podršku predsjednika Gradskog vijeća Pisačića i Gorana Ivanovića, koji bi se kao dožupan trebao zalagati za razvoj svake jedinice lokalne samouprave u županiji, pa tako i Valpova iz kojeg potječe, a ne podržavati ljude koji su naš grad doveli na rub propasti - poručio je Šutalo. Napomenuo je da se u slučaju nastavka sabotiranja rada gradske uprave ne boji ni izlaska na nove izbore te je javno zatražio potporu župana Ivana Anušića.

Lidija ANIČIĆ

Nova sjednica krajem mjeseca

Svi navodi s presica ponavljali su se tijekom više od jednoipolsatne rasprave na Gradskom vijeću, koja je završila sa šest glasova za i 10 protiv prijedloga rebalansa, ali i javnim pozivom gradonačelnika Šutala vijećnicima da se na zajedničkom sastanku pokuša pronaći dogovor oko ove problematike i dokument se ipak podrži na idućoj sjednici Vijeća krajem ovog mjeseca.

Šutalo se, kaže, ne boji ni novih izbora. Javno je zatražio potporu župana Ivana Anušića

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike