Kultura
MLU: PROJEKT “PANTA RHEI/SVE TEČE”

Rijeke Mura i Drava povezale austrijske i osječke umjetnice
Objavljeno 11. studenog, 2017.

Mura i Drava glavni su likovi međunarodnog umjetničkog projekta “Panta rhei/Sve teče”, koji je u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti predstavljen inicijalnom izložbom “Dvije rijeke – četiri umjetnice”. Ondje su tako svoje radove predstavile dvije iskusne austrijske, odnosno štajerske, umjetnice u suradnji s dvjema mladim osječkim predstavnicama suvremene umjetnosti i fotografije. One su Doris Jauk-Hinz i Eva Ursprung - umjetnice iz Graza, koje je za suradnju s Marijom Mikulić Bošnjak i Anom Petrović, povezala kustosica izložbe i začetnica cijelog projekta – Edith Risse.

Otvorenje ove multimedijalne i interaktivne izložbe posjetilo je mnoštvo osječkih zaljubljenika u suvremenu umjetnost, koji su pri druženju sa simpatičnim autoricama polako otkrivali značenje izloženih predmeta i instalacija, ujedno spoznajući važnost dviju rijeka za povezivanje dviju kultura s dugom zajedničkom povijesti. Kontekst cjelokupnog projekta zamišljen je oko “panta rhei” formule grčkog filozofa Heraklita, koji je spoznao da je primarno iskustvo svijeta u neprestanoj izmjeni materije i oblika, a sama činjenica da “sve teče” upućuje da u prostorno-vremenskom kontinuumu rijeke, ljudi, pa čak i sama umjetnost, ne mogu nikada biti potpuno isti kao pri prethodnom susretu. Tako su austrijske umjetnice od izvora Mure, zaštitnog znaka grada Graza, prenosile tri posude od 25 litara, kopnenim i vodenim putovima, do ušća Mure s Dravom, a tada su Dravom od Osijeka došle do finalne točke – Dunava kod Aljmaša.

- Rijeci Muri smo u Osijeku poželjele dobrodošlicu semafor-abecedom, ispisavši zastavicama signale, a potom smo bočice s izvora u Austriji ulili u Dravu, trajno ju promijenivši i povezavši s našom kulturom - svoj su performans objasnile Eva Ursprung i Doris Jauk-Hinz, koja je Dravu povezala i s prošlošću, ulivši u nju vodu iz Mure koja se 32 godine čuvala u zaštićenoj posudi. Tako su inicijatori projekta, članovi austrijsko-hrvatske udruge “Nova kultura”, omogućili osječkim umjetnicama putovanje od Graza, kroz dijelove Austrije, Slovenije, pa sve do Hrvatske – na kojemu su stekle iskustva i inspiraciju za umjetničke instalacije kojima su konkretizirale povezanost dviju kultura.

- Rad sam koncipirala tako da sam naslikala niz akvarela čiji su motivi proizišli iz fotografija snimljenih tijekom putovanja. Te su slike tada uronjene u Dravu kod Aljmaša, a na njihov proces brisanja i raspadanja moći će utjecati i posjetitelji MLU-a, kako bi slike nestale u riječnoj vodi, isto onako kako su i nastale - rekla je autorica Marija Mikulić Bošnjak, naglasivši da je ponekada u životu potrebno prestati plivati uzvodno, kako bi se prepustilo i dopustilo “rijeci” da riješi sve naše probleme.

Kako ovom izložbom, koja će u MLU biti izložena do 29. studenoga, ne završava cijeli projekt međunarodne kulturne suradnje, objasnila je mlada autorica Ana Petrović.

- Svoj novi rad, vezan uz projekt “Panta rhei”, izložit ću uskoro u Grazu, a daljnji niz izložbi i pozitivne umjetničke suradnje završit će tek u travnju 2018., kada ćemo u prekrasnom Grazu izložiti naša posljednja viđenja dviju rijeka - istaknula je Ana Petrović, kazavši da riječ suradnja u ovom projektu zbilja mnogo znači, jer omogućava razmjenu znanja i iskustava, oko kojih će u budućnosti, uz Muru i Dravu, biti napravljena glavna poveznica dviju zemalja s bogatom kulturnom poviješću.

Marko MANDIĆ
Grad i županija prepoznali su važnost projekta “Panta rhei”

Izložbu je službeno otvorio Dragan Vulin, predsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine, koji je i čestitao autoricama na realizaciji hvalevrijednog projekta. “Panta rhei” tako označava i svojevrstan uvod u 8. Dane austrijske kulture u Osijeku, a prethodi mu također vrijedna austrijsko-hrvatska suradnja s nedavnog međunarodnog skupa “Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu”.

- Poželio bih dobrodošlicu austrijskim umjetnicama u naš grad, a iako mi nije namjera promovirati Europsku uniju, za ovu je priliku prigodan moto njezina Međugraničnog kooperativnog programa, koji glasi “Neka nas rijeke povežu, a ne podijele” - rekao je Vulin, naglasivši da je ova izložba postigla upravo taj cilj.

panta rhei

NEPRESTANA IZMJENA MATERIJE I OBLIKA

Možda ste propustili...

KAZALIŠTE KOMEDIJA NAJAVLJUJE SEZONU

Od pet premijera prvi na redu je Gogoljev “Revizor”

DOBITNIK OVOGODIŠNJE PRESTIŽNE MEĐUNARODNE NAGRADE

Miri Gavranu Nagrada koja nosi ime dr. Aloisa Mocka

ZNANSTVENI SKUP O STJEPANU ĐAKOVIĆU

Jedan od posljednjih naših pjesnika latinista

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana