Kultura
MLU: PROJEKT “PANTA RHEI/SVE TEČE”

Rijeke Mura i Drava povezale austrijske i osječke umjetnice
Objavljeno 11. studenog, 2017.

Mura i Drava glavni su likovi međunarodnog umjetničkog projekta “Panta rhei/Sve teče”, koji je u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti predstavljen inicijalnom izložbom “Dvije rijeke – četiri umjetnice”. Ondje su tako svoje radove predstavile dvije iskusne austrijske, odnosno štajerske, umjetnice u suradnji s dvjema mladim osječkim predstavnicama suvremene umjetnosti i fotografije. One su Doris Jauk-Hinz i Eva Ursprung - umjetnice iz Graza, koje je za suradnju s Marijom Mikulić Bošnjak i Anom Petrović, povezala kustosica izložbe i začetnica cijelog projekta – Edith Risse.

Otvorenje ove multimedijalne i interaktivne izložbe posjetilo je mnoštvo osječkih zaljubljenika u suvremenu umjetnost, koji su pri druženju sa simpatičnim autoricama polako otkrivali značenje izloženih predmeta i instalacija, ujedno spoznajući važnost dviju rijeka za povezivanje dviju kultura s dugom zajedničkom povijesti. Kontekst cjelokupnog projekta zamišljen je oko “panta rhei” formule grčkog filozofa Heraklita, koji je spoznao da je primarno iskustvo svijeta u neprestanoj izmjeni materije i oblika, a sama činjenica da “sve teče” upućuje da u prostorno-vremenskom kontinuumu rijeke, ljudi, pa čak i sama umjetnost, ne mogu nikada biti potpuno isti kao pri prethodnom susretu. Tako su austrijske umjetnice od izvora Mure, zaštitnog znaka grada Graza, prenosile tri posude od 25 litara, kopnenim i vodenim putovima, do ušća Mure s Dravom, a tada su Dravom od Osijeka došle do finalne točke – Dunava kod Aljmaša.

- Rijeci Muri smo u Osijeku poželjele dobrodošlicu semafor-abecedom, ispisavši zastavicama signale, a potom smo bočice s izvora u Austriji ulili u Dravu, trajno ju promijenivši i povezavši s našom kulturom - svoj su performans objasnile Eva Ursprung i Doris Jauk-Hinz, koja je Dravu povezala i s prošlošću, ulivši u nju vodu iz Mure koja se 32 godine čuvala u zaštićenoj posudi. Tako su inicijatori projekta, članovi austrijsko-hrvatske udruge “Nova kultura”, omogućili osječkim umjetnicama putovanje od Graza, kroz dijelove Austrije, Slovenije, pa sve do Hrvatske – na kojemu su stekle iskustva i inspiraciju za umjetničke instalacije kojima su konkretizirale povezanost dviju kultura.

- Rad sam koncipirala tako da sam naslikala niz akvarela čiji su motivi proizišli iz fotografija snimljenih tijekom putovanja. Te su slike tada uronjene u Dravu kod Aljmaša, a na njihov proces brisanja i raspadanja moći će utjecati i posjetitelji MLU-a, kako bi slike nestale u riječnoj vodi, isto onako kako su i nastale - rekla je autorica Marija Mikulić Bošnjak, naglasivši da je ponekada u životu potrebno prestati plivati uzvodno, kako bi se prepustilo i dopustilo “rijeci” da riješi sve naše probleme.

Kako ovom izložbom, koja će u MLU biti izložena do 29. studenoga, ne završava cijeli projekt međunarodne kulturne suradnje, objasnila je mlada autorica Ana Petrović.

- Svoj novi rad, vezan uz projekt “Panta rhei”, izložit ću uskoro u Grazu, a daljnji niz izložbi i pozitivne umjetničke suradnje završit će tek u travnju 2018., kada ćemo u prekrasnom Grazu izložiti naša posljednja viđenja dviju rijeka - istaknula je Ana Petrović, kazavši da riječ suradnja u ovom projektu zbilja mnogo znači, jer omogućava razmjenu znanja i iskustava, oko kojih će u budućnosti, uz Muru i Dravu, biti napravljena glavna poveznica dviju zemalja s bogatom kulturnom poviješću.

Marko MANDIĆ
Grad i županija prepoznali su važnost projekta “Panta rhei”

Izložbu je službeno otvorio Dragan Vulin, predsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine, koji je i čestitao autoricama na realizaciji hvalevrijednog projekta. “Panta rhei” tako označava i svojevrstan uvod u 8. Dane austrijske kulture u Osijeku, a prethodi mu također vrijedna austrijsko-hrvatska suradnja s nedavnog međunarodnog skupa “Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu”.

- Poželio bih dobrodošlicu austrijskim umjetnicama u naš grad, a iako mi nije namjera promovirati Europsku uniju, za ovu je priliku prigodan moto njezina Međugraničnog kooperativnog programa, koji glasi “Neka nas rijeke povežu, a ne podijele” - rekao je Vulin, naglasivši da je ova izložba postigla upravo taj cilj.

panta rhei

NEPRESTANA IZMJENA MATERIJE I OBLIKA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike