Magazin
MLADEN NOVOSEL PREDSJEDNIK SSSH-A

Bez rasta plaća nemoguće je zadržati radnike u hrvatskim kompanijama
Objavljeno 11. studenog, 2017.

Konkurentnost hrvatskog gospodarstva na globalnom tržištu ne može se, bar ne više, postizati jeftinom radnom snagom već efikasnijom i jeftinijom javnom upravom, stvaranjem stabilnog i poticajnog okruženja koje će poslodavcima omogućiti pristup jeftinijem kapitalu potrebnom za investicije, smatra predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

- SSSH je i član Europske konfederacije sindikata, a svi sindikati okupljeni u njoj jedinstveni su u stavu da je zadatak EU Direktive o izaslanim radnicima (izaslani radnik mogao bi se uputiti na rad u drugu članicu do najviše dvije godine) osigurati pravednu konkurenciju i pošten tretman radnika bez diskriminacije, a ne kompetitivnu prednost kapitala - napominje Novosel.

Kako ističe, rast broja upućivanja u Europi pokazuje da je posrijedi tehnika kojom se dugoročno smanjuje cijena rada za sve, što se naziva i socijalni damping.

- Rast plaća nužan je ako doista želimo zadržati te radnike u hrvatskim kompanijama, jer neće proći dugo dok ne shvate da za isti rad i nerijetko bolje uvjete u toj istoj zemlji mogu dobivati i do tri puta veću plaću. Jednostavno, prijeći će kod domaćeg poslodavca - smatra Novosel.

Savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje Hrvatske gospodarske komore (HGK) Davorko Vidović ističe da se HGK zalaže za uklanjanje svih prepreka slobodnom i jedinstvenom tržištu te navodi da razlike u plaćama imaju brojne uzroke i ne mogu se smatrati socijalnim dampingom.

- Ovaj argument koristi se kako bi se prikrile protekcionističke mjere za zaštitu pružatelja lokalnih usluga od poštene konkurencije - naglašava Vidović.

Prijedlog Europske komisije (EK) o promjeni direktive o izaslanim radnicima naišao je na brojne reakcije i podijeljena mišljenja.

- Smatram da prijedlog Komisije ne pridonosi približavanju željenom cilju ujednačavanja uvjeta slobodnog tržišnog poslovanja, već, suprotno tome, predstavlja korak unatrag u mogućnostima ekonomski slabijih članica za ravnopravniju tržišnu utakmicu. Izvjesno je da prijedlog Komisije ne ide naruku tvrtkama iz slabije razvijenih dijelova EU-a koje dio svoje konkurentne prednosti temelje i na nižim plaćama - zaključuje Vidović.(HINA/D.J.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike