Magazin
TJEDNI OSVRT

Cirkus od Sabora
Objavljeno 11. studenog, 2017.
Premijera, koji je najčešće smiren i staložen, u Saboru je lako izbaciti iz takta. Nikako da se navikne na rešetanja

Ne zna se tko je u srijedu više naživcirao premijera Andreja Plenkovića, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je prozvala Vladu da ne radi dobro, ili oporbeni saborski zastupnici na aktualnom satu. Naročito SDP-ov specijalac za provokacije Gordan Maras, na kojeg se premijer prvo i obrušio.

Začudo, Plenkovića, koji je najčešće smiren i staložen, u Saboru je počesto lako izbaciti iz takta. Predsjednik Vlade nikako da se navikne da izlazi pred oporbu i da mora biti spreman na neugodna pitanja, komentare i upadice. Pravo rešetanje i sukobe. Prije svega kada je riječ o aktualnom satu, na kojem je dopušteno postaviti sva pitanja bitna za funkcioniranje društva u cijelini, a takvih je u Hrvatskoj napretek. Ne može stoga Plenković nametati samo teme koje bi mu išle na ruku, i očekivati da mu se plješće. To jednostavno tako ne ide. A kao dobar poznavatelj ukrajinskih problema trebao bi, primjerice, znati da je tamošnji parlament jedan od najtemperamentnijih na svijetu, gdje rasprave nerijetko završe i fizičkim obračunima.

Ipak, uza sve moguće probleme, Plenković je pred zastupnicima podnio izvještaj o sastanku Europskog vijeća, nakon čega je slijedila rasprava koja je trajala više od tri sata. Naravno, u raspravi se najmanje govorilo o spomenutom izvještaju, što je premijera poprilično razočaralo. Na kraju rasprave to je, onako uzrujan, i zorno pokazao obraćanjem u kojem se koristio riječima kakvima se vrlo rijetko koristi. “Ovo je dno dna. Ne mogu se oteti dojmu da je ovo najniža razina koju možete naći u bilo kakvom parlamentu bilo koje zemlje. Ovo je samo jedna teška žalost, očaj... Zaboravljamo da je predstavnička institucija najviša institucija u Hrvatskoj, koju, eto, neki zastupnici, a vidim da je nastala jedna fascinantna koalicija u Hrvatskom saboru, aktera koji će sigurno zaslužiti da dobiju biste u ovom visokom domu, u takvom sastavu imamo prigodu slušati, pamtiti, bilježiti i voditi se jednom razinom komentara rasprave koji ne da nemaju nikakve veze s temom, već nemaju nikakve veze sa zdravim razumom”, rekao je premijer, dodavši da je njegova inicijativa bila dobronamjerna i da je samo želio senzibilizirati i Sabor i hrvatsku javnost o europskim temama. Ali, budimo iskreni, koga to zanima! Oporba je samo postavljala pitanja za koja misli da zanimaju njihove birače i nikakva diplomatičnost tu više ne prolazi.

Riječ je o okrutnoj stvarnosti i bitci za političke bodove, naročito kada su upaljene kamere. Pa valja podsjetiti da to ne mogu svi ni podnijeti. Kao, na primjer, bivši zastupnik HDZ-a Zlatko Vitez, koji je Sabor nazvao “hrvatskim političkim kokošinjcem” i time uzburkao javnost, sve dok se s njim nije složio i pokojni predsjednik Tuđman. Slično je vjerojatno mislio i Vitezov stranački kolega Miroslav Škoro, koji je iz “kokošinjca” pobjegao nakon samo osam mjeseci.

Piše Damir GREGOROVIĆ

Možda ste propustili...

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti jučer, danas i sutra

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

Najčitanije iz rubrike