Sport
VLADIMIR BALIĆ

“Hajdučko srce” došlo pomoći Vinkovčanima
Objavljeno 10. studenog, 2017.
Novi sportski direktor želi da temelj Cibalije budu njezini mladi igrači

Vladimir Balić vratio se kući! Davno je Slavoniju zamijenio Dalmacijom, svoj Nuštar i Vinkovce prvo Zadrom, a onda Splitom. Od 2002. godine stanovnik je Dioklecijanova grada, vratar koji je karijeru počeo u svome Nuštru, zatim branio u Otoku i Vukovaru, pa Osijeku i Zadru, a najbolje dane karijere ipak je proživio daleko od kuće - u Hajduku, s kojim je osvojio i dva naslova hrvatskog prvaka. I zaslužio Torcidino “Hajdučko srce”.

Rođen u Vinkovcima, djetinjstvo je proveo u Nuštru, obiteljsko gnijezdo sa suprugom Aleksandrom svio je u splitskom Spinutu. No, na poziv kluba iz rodnog grada vratio se kući i prihvatio posla sportskog direktora Cibalije. Promoviran je u ne baš najboljem trenutku za Vinkovčane, nakon uvjerljivog domaćeg poraza od Istre 1961 (4:1). Vijest o Balićevom novom radnom mjestu je bila iznenađenje, ali oni koji vode vinkovački klub odavno su u kontaktu s nekadašnjom “jedinicom” Hajduka.

Sentimentalni razlozi

- Razgovori s predsjednikom Cibalije Tomom Bobekom, s kojim se inače jako dugo poznajem, počeli su davno, ubrzo nakon njegovog dolaska u klub. Zamolio me za pomoć, ali tada nije bilo nikakve priče o angažmanu u klubu. Želio je da pomognem savjetima oko seniora i Škole nogometa. Susreli smo se i kada su Vinkovčani gostovali u Splitu i tada me pitao bi li došao pomoći, ali da mi Cibalia nije u situaciji nešto mnogo financijski ponuditi. Pristao sam, najviše iz sentimentalnih razloga, vinkovački klub mi je u djetinjstvu bio pojam, a i ovdje sam rođen. Dobro poznajem sredinu i mentalitet ljudi, nije mi problem prihvatiti način rada - kaže Vladimir Balić koji je do prije desetak dana iz stana u splitskom Kineskom zidu svakodnevno gledao na Poljud, no sada mu je glavna preokupacija ono što se događa pokraj Bosuta. U moru planova sjetio se Balić jedne slike iz djetinjstva.

- To ne mogu zaboraviti, igrali su tadašnji Dinamo i Crvena zvezda, a na vinkovačkim vratima bio je Tomo Radić. Stajao sam iza gola i razmišljao “da je meni jednoga dana braniti kao Tomo Radić".

Fokus na mladima

I branio je Balić dobro, ali nikada nije dobio pravu priliku u Cibaliji, iako se pokušavao izboriti za mjesto u momčadi. No, to je sada prošlost, nije branio, ali može se iskazati kao sportski direktor. Tu funkciju do sada nije obavljao, nakon prestanka vratarske karijere (2009.), u Hajduku je bio trener vratara druge momčadi i trener vratara u Školi nogometa, sve do 2016., kada je na Poljudu došlo do velike smjene trenera. Zatim se stručno usavršavao i upravo ovih dana bit će promoviran u UEFA "A" licencom trenera vratara. Ovih dana na vinkovačkim travnjacima skenira stanje u seniorskoj momčadi, ali i Školi nogometa i pravi plan daljnjeg rada.

- Nakon razgovora s trenerima u Školi nogometa i s trenerom seniorske momčadi Mladenom Bartolovićem, odredili smo kako je cilj rad s našim mladim igračima i na njima ćemo graditi budućnost. Već protiv Istre nastupila su trojica mlađih, Rubić je bio i kapetan momčadi, a ušli su Mlakić i Oršolić. Ima tu još nekoliko dobrih mladića i na njima ćemo graditi momčad za sljedeće prvenstvo. Isto tako fokusirat ćemo se na igrače iz našeg okruženja, iz Slavonije, možda i malo šire, premda mislim da ne treba ići u veliku širinu.

Balić je tek došao, a Cibalije je od tada doživjela dva poraza od Istre 1961, u prvenstvu Prve HNL i Kupu Hrvatske. Bartolović zbog tih posrtanja osjeća odgovornost, najavio je razgovor s predsjednikom kluba Bobekom i sportskim direktorom Balićem.

Podrška Bartoloviću

- Trenera Bartolović ne treba analizirati samo kroz dva poraza od Istre 1961, nego ukupno. Moramo se vratiti u blisku prošlost, on je legenda kluba, osigurao je Cibaliji ostanak u prvoligaškom društvu, a to moramo cijeniti. Ako ćemo biti potpuno iskreni, onda znamo da je iz kluba otišao 21 igrač, a došlo 15 novih, a to vam je kao kolodvor, i nije lako raditi u takvim uvjetima. Zbog svega što se događalo i ovi bodovi koji su osvojeni - super je. Tražio sam od trenera da napravi svoju viziju momčadi za nastavak sezone, viziju s kojima moramo osigurati prvoligaški status. Brzo ćemo izvršiti analizu igrača iz okruženja i dovesti svježu krv.

Iz Balićevih riječi može se isčitati da Bartolović ima punu podršku i ostaje na klupi Cibalije. To je dobra stvar, jer Bartolović je pokazao da zna posao, no ponekad ni znanje nije dovoljno. Važan je igrački kadar, a on je takav kakav jest. Nakon zimskog prijelaznog roka sigurno će biti novih imena u momčadi, ali o tome kad dođe vrijeme. Bit će novih imena i u stručnom stožeru pa Bartolović više neće morati sam odrađivati treninge, nego će biti taj koji kreira trenažni proces i pomno motri na svakog igrača kako bi imao uvid u njegove mogućnosti.

Balić je u ruke dobio i Školu nogometa, odnosno njezin ustroj. Novi sportski direktor ima želju da se Škola podigne na višu razinu i svi treneri iz nje će biti u uskoj vezi sa seniorskom momčadi.

Balić se vratio kući pun elana i želja, priprema mnogo pozitivnih pomaka i ako bude imao pravu podršku uprave, moglo bi se u Cibaliji napraviti mnogo dobrih stvari.

Antun GRGIĆ

Vladimir Balić

sportski direktor Cibalije

Nakon razgovora s trenerima u Školi nogometa i s trenerom seniora Bartolovićem, odredili smo kako je glavni cilj rad s našim mladim igračima i na njima ćemo graditi budućnost

Balić je karijeru počeo u svom Nuštru, zatim branio u Otoku i Vukovaru, pa Osijeku i Zadru, a najbolje dane proživio je u splitskom Hajduku

Možda ste propustili...

FESTIVAL PLIVANJA U ZAGREBU

Josić kući donijela komplet medalja

MURSA-OSIJEK UZVRATILA KAŠTELANIMA I PORAVNALA SERIJU

Odluka u finalisti doigravanja za prvaka pada u nedjelju

Najčitanije iz rubrike