Svijet
PROPADA FINANCIRANJE KORIDORA 5C

BiH će izgubiti milijune eura jer ne želi povisiti trošarine za gorivo?!
Objavljeno 10. studenog, 2017.

Bosna i Hercegovina izgubit će više stotina milijuna eura povoljnih kredita i nepovratnih sredstava Europske unije za infrastrukturne projekte, prije svega prometnice, ako ne poveća trošarine na gorivo, čime bi jamčila mogućnost povrata odobrenih sredstava, izjavio je u četvrtak u Sarajevu voditelj misije Europske komisije u BiH Lars Gunnar Wigemark. "Mi ovdje govorimo prije svega o zajmovima koji bi došli od Europske banke za obnovu i razvoj. Međutim, novac koji bi BiH prvo izgubila je novac od Europske komisije i to u obliku grantova, dakle nepovratnih gotovinskih sredstava", rekao je Wigemark.

Prema njegovim riječima, Europska komisija očekuje odgovor od vlasti BiH o tome mogu li otplaćivati zajmove te da će to biti presudno hoće li se odobriti i financijska pomoć. Pozvao je vlasti u toj zemlji da osiguraju potrebnu parlamentarnu većinu koja bi bila u stanju promijeniti Zakon o trošarinama, čime bi se povećala cijena litre nafte i derivata za 15 feninga (oko 0,75 eurocenti).

Povjerenik za europsko susjedstvo i proširenje Johannes Hahn nedavno je u pismu upozorio predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da će BiH izgubiti gotovo 500 milijuna maraka od EU-a odobrenih na nedavnom summitu u Trstu za infrastrukturne projekte te još stotine milijuna eura pomoći i povoljnih zajmova.

Na summmitu EU-a i šest balkanskih zemalja, održanom u Trstu 12. srpnja, za BiH je odobreno financiranje četiri projekta. Uz 46 milijuna eura nepovratnih sredstava, EU je bio spreman financirati tri dionice na koridoru 5C s 200 milijuna eura. Ono što je nevjerojatno je činjenica da je koridor 5C od najveće važnosti za Bosnu i Hercegovinu jer bi njegovim uspostavljanjem bila završena era prometne izoliranosti brdovite BiH. To bi bio snažan poticaj za trgovinu, gospodarstvo i turizam BiH. No, usporkos tome, cijeli projekt je pod upitnikom, i to jedino i isključivo zbog BiH političara. V.T./H

Borba za ostanak na vlasti važnija od dobrobiti građana

Protiv povećanja trošarina na gorivo u Zastupničkom domu Parlamenta BiH su stranke koje su na vlasti na državnoj razini, koje predvodi Srpska demokratska stranka, smatrajući da bi se odobravanjem povećanja trošarina i dobivanjem zajmova pomoglo vlastima Milorada Dodika i SNSD-a u Republici Srpskoj. Protiv izmjena zakona su i oporbene bošnjačke stranke, što je dio predizborne kampanje koja je uvelike započela u toj državi ususret općim izborima 2018. godine.

EU je bio spreman financirati tri dionice na koridoru 5C s 200 milijuna eura

Možda ste propustili...

PROSVJED "ŽUTIH PRSLUKA" OZBILJNO UZDRMAO PREDSJEDNIKA

Blokirane srednje škole u Francuskoj

HODALI OD HONDURASA DO SAD-A

Ograda na granici nije zaustavila migrante

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROSVJEDI SE ŠIRE

Macron će dati "važnu izjavu" ovoga tjedna

2

BRITANSKI MINISTAR NAJAVLJUJE GLASOVANJE U UTORAK

O Brexitu će se glasati prema planu

3

HODALI OD HONDURASA DO SAD-A

Ograda na granici nije zaustavila migrante