Novosti
IZVANREDNA UPRAVA AGROKORA

Potraživanja 41,2 milijarde kuna, osporeno 16,5 milijardi
Objavljeno 9. studenog, 2017.
Izvanredna je uprava osporila potraživanja Sberbanka zbog toga što je riječ o tražbinama oko kojih se vode sudski postupci

Izvanredna uprava Agrokora objavila je u četvrtak kako je ukupno priznato 41,2 milijarde kuna tražbina vjerovnika i dobavljača prema Agrokoru i njegovim povezanim društvima, a osporeno 16,5 milijardi kuna.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak također je istaknuo kako je sud u Londonu priznao zakon o postupku izvanredne uprave u Agrokoru, tako da ni jedna tužba koja se pokrene u Londonu neće moći biti vođena, osim u postupku cijelog procesa izvanredne uprave.

Podsjetimo, takva odluka donesena u Velikoj Britaniji dovest će do zastoja u arbitražnom procesu kojim ruski Sberbank traži 1,1 milijardu eura. Sberbank osporava priznavanje procesa restrukturiranja pred sudovima u Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini.

Izvanredna uprava Agrokora je Trgovačkom sudu u Zagrebu u četvrtak predala tablice koje sadrže priznate i osporene tražbine, izlučna i razlučna prava, zahtjeve za osiguranje sredstava, prijave tražbina predane nakon roka te tražbine u odnosu na društva nad kojima nije otvoren postupak izvanredne uprave.

Kako navode iz Agrokora, radi se o opsežnom popisu koji uključuje više od 12.600 tražbina zaprimljenih do zatvaranja obrade, koje je prijavilo oko 5700 pojedinačnih vjerovnika od kojih su neki podnijeli nekoliko prijava na više različitih društava unutar koncerna Agrokor.

Vjerovnici su prijavili ukupno 504 milijarde kuna tražbina, od čega se najveći dio u iznosu od 446,2 milijarde kuna odnosi na tražbine sudužnika (jamstva) te zahtjeve za osiguranjem sredstava, jamstva/sudužništva te regresna prava za mjenice i cesije koje su evidentirane i nemaju pravo glasa. Ukupno je priznato i osporeno 57,7 milijardi kuna, a vrijednost ukupno priznatih tražbina je 41,2 milijarde kuna. Od toga iznosa pravo glasa trenutno ostvaruju vjerovnici s 29,6 milijardi kuna potraživanja budući da pravo glasa nemaju povezane osobe nad kojima se provodi postupak izvanredne uprave.

Izvanredna je uprava osporila potraživanja Sberbanka zbog toga što je riječ o tražbinama oko kojih se vode sudski postupci. Prema objavljenim podacima, od ukupno 16,5 milijardi kuna osporenih tražbina najveći se iznos, 9,3 milijarde kuna, odnosi na tražbine oko kojih se vode sudski postupci, od čega 7,4 milijarde kuna se odnosi na osporavanje zbog toga što se za njih vodi više ovršnih postupaka.

Ramljak je više puta ponovio kako će se, ako se steknu pravni uvjeti da se osporene tražbine priznaju, one i priznati te kako smatra da je ukupni dug Agrokora 58 milijardi kuna.

Sberbank, koji prema Agrokoru ima 1,1 milijardu eura potraživanja, pokrenuo je arbitražu u Ujedinjenom Kraljevstvu, a može se žaliti na odluku suda u Londonu, koji je priznao “lex Agrokor”. Nakon odluke suda u Londonu, taj postupak arbitraže staje i Sberbank se može vratiti na sud u Zagrebu ili se odlučiti za ovrhu imovine Agrokora u zemljama koje nisu priznale “lex Agrokor” odnosno u BiH, Srbiji i Crnoj Gori. "Naše analize govore da je ukupan iznos koji bi Sberbank tako, pod uvjetom da bude uspješan u svim tim postupcima, mogao naplatiti između 110 i 115 milijuna eura. Mi ćemo se braniti", rekao je Ramljak, dodajući da bi u slučaju dogovora mogli naplatiti veći iznos.

Igor MIKULIĆ/H
Tražbine nije prijavilo oko devet tisuća vjerovnika

Na temelju interne analize oko devet tisuća vjerovnika nije prijavilo tražbine u iznosu od oko 850 milijuna kuna. Od ukupnog broja prijavljenih i obrađenih tražbina, 10.200 prijava (92 posto) odnosi se na 20 najvećih društava. Konzum d.d. zaprimio je oko 16 posto ukupno prijavljenih tražbina, dok je drugi po veličini, Tisak d.d. zaprimio oko osam posto.

mogućnost dogovora sa Sberbankom

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić komentirala je podatak da izvanredna uprava u Agrokoru osporava tražbine koje prema koncernu ima ruski Sberbank, rekavši da nije moguće priznati tražbine vjerovnika koji s jedne strane sudjeluju u postupku izvanredne uprave, a s druge strane na različitim sudovima u različitim zemljama pokušavaju naplatiti svoje tražbine. Podsjetila je da "danas u Agrokoru svim bitnim odlukama upravljaju vjerovnici".

Ramljak je rekao da je u četvrtak u jutro kontaktirao s predstavnicima Sberbanka, kako između izvanredne uprave i te banke postoji stalna komunikacija te da je izvanredna uprava stalno “pružala ruku” i da nisu napravili ni jedan agresivan potez prema Sberbanku. “Postoji mogućnost da Sberbank prihvati kompromis, da sjednemo za stol i dogovorimo korake u nastavku procesa. Mislim da postoji dobra volja s njihove strane”, kazao je Ramljak.

SAVJETNICIMA i do 69 milijuna eura

Troškovi svih savjetnika u postupku izvanredne uprave u Agrokoru, kojih je više od 140, iznosit će između 58 i 69 milijuna eura, ovisno o trajanju postupka. Riječ je o iznosu manjem od jedan posto ukupnog duga Agrokora. Kazao je to Ante Ramljak ističući da na postupku, “koji obuhvaća ukupno 160 kompanija, radi 19 profesionalnih savjetnika, odnosno ukupno 141 najbolji stručnjak u financijskom, pravnom ili u pogledu poslovnog restrukturiranja”. Kazao je kako je u ovom trenutku to najveći postupak restrukturiranja koji se vodi u Europi.

procjena

UKUPNI DUG AGROKORA JE 58 MILIJARDI KUNA

Možda ste propustili...

MARIN MRČELA, ZAMJENIK PREDSJEDNIKA VRHOVNOG SUDA

Još bez kodeksa za zastupnike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana