Novosti
VLADA ODBILA NAVODE IZ ZAHTJEVA ZA OPOZIV

Plenković: Sve ćemo objasniti oporbi i javnosti
Objavljeno 9. studenog, 2017.

Vlada je u četvrtak na sjednici odbacila sve navode iz oporbenog prijedloga za pokretanjem pitanja njezinog povjerenja zbog djelovanja vezanih uz krizu koncerna Agrokor, a premijer Andrej Plenković poručio je da su djelovali preventivno, na vrijeme, te izrazio nadu da će proces restrukturiranja kompanije nastaviti u najboljem interesu hrvatskog gospodarstva i radnih mjesta.

Na saborskoj raspravi u petak otvoreno i temeljito pojasnit ćemo Saboru i javnosti sve što radimo i sve što se napravilo u cilju općeg interesa, bez populizma, vrlo odgovorno i vrlo jasno za zaštitu ekonomskih i financijskih interesa zemlje i za zaštitu radnih mjesta u Republici Hrvatskoj. To je bit ovog očitovanja, rekao je premijer. Smatra da će ta rasprava i u sadržajnom smislu pokazati koliku je odgovornost Vlada pokazala u suočavanju s, kako je ocijenio, najvećom krizom u gospodarskom smislu u posljednjih niz godina. Ocijenio je i da je zahtjev oporbe, čak i u svom jezičnom pogledu, sročen na specifičan, a u jednom dijelu osebujan način, a Vlada je u očitovanju, naglašava, “pojasnila oporbi sve što je učinila u rješavanju krize nastale poteškoćama u koncernu Agrokor”.

“Pojasnili smo naše zakonito, koherentno, odvažno i, najvažnije, razmjerno djelovanje u ovom slučaju”, kazao je Plenković. Ističe da je donošenje zakona o izvanrednoj upravi spriječilo ne samo krah tog koncerna i odlazak u stečaj, a vrlo vjerojatno i gubitak 30-ak tisuća radnih mjesta u samoj kompaniji, povezanim kompanijama, nego i domino-efekt na hrvatsko gospodarstvo. U odgovoru su odbacili i, kako je rekao, insinuaciju oporbe o državnoj intervenciji. “Očito je da kolege nisu dobro proučile zakon, njegovu logiku i njegov pristup”, ocijenio je. A pristup toga zakona bio je, navodi, prije svega da se stvori specifičan pravni okvir za društva od sistemskog značaja koji se aktivira tek na inicijativu kompanije.

Vladu će u Saboru, uz premijera, u raspravi zastupati i potpredsjednica Vlade Martina Dalić te ministri Tomislav Čorić, Goran Marić i Marko Pavić.

Premijer Plenković na kraju rasprave o ovoj točki kazao je kako, unatoč tome što postoje brojni akteri koji nastoje naštetiti procesu restrukturiranja i spašavanja hrvatskog gospodarstva, smatra da je Vlada učinila sve što je trebalo i spriječila krizu nesagledivih razmjera. H

Vladu će u Saboru zastupati premijer, Martina Dalić, Tomislav Čorić, Goran Marić i Marko Pavić

Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTERESA POKRENULO POSTUPAK

Ministar financija mogao je pogodovati Todoriću

MINISTRICA ZADOVOLJNA UČENICIMA

U osnovnoj školi već programiraju

BIH GLAVNA TEMA SUSRETA U TURSKOJ

Predsjednica RH s Erdoganom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana