Novosti
SKEPTIČNA JAVNOST

Dvije trećine građana protiv eura
Objavljeno 9. studenog, 2017.

Je li 2020. godina razuman rok za uvođenje eura u Hrvatskoj, kako će to utjecati na korisnike kredita, a kako na cijene, samo su neka od pitanja kojima se stručnjaci bave ovih dana. Što o tome misle građani, portal MojPosao je istražio u anketi provedenoj na 1100 ispitanika. Rezultati pokazuju da velika većina ispitanika, njih 74 posto, smatra da je uvođenje eura u Hrvatskoj 2020. godine loša odluka zbog koje ćemo svi biti na gubitku. “S obzirom na rezultate ankete, jasno je da građanima treba objasniti koje su prednosti, a koji nedostatci uvođenja eura. Treba pripremiti i sve ostale mehanizme implementacije koji su nužni kod ovakvih promjena, kako bismo stvorili vrijednost za sve nas te kako bi ovakva jedna promjena i stvarno bila više pozitivna nego negativna“, kaže Igor Žonja, direktor portala MojPosao. Ispitanike najviše brine inflacija, ali i kako će se uvođenje eura odraziti na građane koji imaju kredite u kunama.

Da je uvođenje eura 2020. godine dobra odluka od koje ćemo svi profitirati smatra tek 15 posto ispitanika. Ti ispitanici smatraju da je glavna prednost uvođenja eura što nećemo gubiti novac na konverziji i tečajnoj razlici. “Iako bi uvođenje eura moglo imati dosta neželjenih efekata, učlanjenjem u Europsku uniju obvezali smo se na uvođenje eura kao službene valute. Smatram da bi to dugoročno moglo imati pozitivne učinke na gospodarstvo i standard”, kaže jedan ispitanik, dok drugi dodaje da se “ionako već sve obračunava u euru.” V.T.

Smiješne plaće u eurima

“Kao da se nas pita hoćemo li ili nećemo. Bar ćemo moći pokazati crno na bijelo smiješne plaće koje ćemo dobiti u eurima”, kaže jedan od ispitanika kojemu je svejedno hoće li Hrvatska uvesti euro 2020. godine.

Možda ste propustili...