Novosti
NASTAVAK SPORA ILI POČETAK KAMPANJE

Predsjednica pokušava ojačati svoju poziciju u odnosu prema Vladi
Objavljeno 10. studenog, 2017.

Govor hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na skupu ekonomista u Opatiji u kojem je kritizirala Vladu zbog neprovođenja strukturnih reformi odmah je izazvao nagađanja analitičara i političke javnosti o tome je li šefica države krenula u ranu kampanju za drugi predsjednički mandat. Međutim, ono što je drukčije od njezinih dosadašnjih istupa u kojima iskazuje stavove drukčije od premijera i njezine bivše stranke je to što je govor održala dva dana prije saborske rasprave o zahtjevu oporbe za opoziv vlade Andreja Plenkovića. Postavlja se pitanje govori li to o njezinoj političkoj nezrelosti ili pripremi za prikupljanje šireg biračkog tijela od onog koji trenutno daje potporu HDZ-u, što joj nije dovoljno za još jedan mandat na Pantovčaku.

Bez rizika

Politički analitičar Davor Gjenero smatra da predsjedničin ovotjedni komentar nije problem jer raspravu o nepovjerenju Vladi, kaže, nitko ne doživljava ozbiljno. Pri tome se poziva i na ovotjedni istup SDP-ovog Zlatka Komadine, tragom poziva IDS-a za stvaranjem koalicije, koji govori o tome da na iduće izbore SDP treba izaći sam.

- Tajming koji odabire Komadina strašno je zanimljiv, dva dana prije glasovanja o povjerenju vladi mlađim potencijalnim partnerima - HSS-u i GLAS-u šalje poruku: nemojte računati da ćete lako dobiti mjesta u budućem sazivu parlamenta. Dakle, šalje im poruku kako njihov interes nije da glasuju za nepovjerenje Vladi. Komadina je vrlo promišljen i iskusan, i on to nije napravio slučajno. Dakle, na agendi najužeg vodstva SDP-a zahtjev o glasovanju o nepovjerenju Vladi stoji izrazito nisko i svima je jasno da od toga neće biti ništa. Tako da tu predsjednica samo pokušava ojačati svoju poziciju u odnosu prema Vladi i ništa bitno pri tome ne riskira - smatra Gjenero, dodajući kako predsjednica izgleda odlučna ići na drugi mandat.

- Ona mora ojačati svoje individualno biračko tijelo. Procjenjuje da dio glasačkog tijela HDZ-a nije potpuno zadovoljan politikom ove vlade i tu počinje ciljati na, kao svoju temeljnu bazu, jedan dio biračkog tijela koji je malo desno od Vlade. Međutim, istovremeno ovakvim potezom zapravo obavlja svoju ustavnu poziciju. Jer treba biti korektivni element. Ne servis vlade, već netko tko će vladu poticati na provođenje reformi. Političari se moraju prestati osjećati pogođenima na svaku malo oštriju javno izgovorenu riječ, a s pozicije političkog marketinga imate i jednu genijalnu židovsku poslovicu koja kaže: 'Robu koju želiš prodati, bolje je umjereno kuditi nego pretjerano hvaliti.' S te pozicije umjerenog kuđenja predsjednica RH zapravo Vladi čini uslugu. A opozicija u Hrvatskoj trenutno nije politički faktor, iz ljevice i lijevog centra ne može doći do destabilizacije Plenkovićeve administracije. Faktor stabilnosti političkog sustava je trenutno to do koje mjere su vladajući sposobni kontrolirati desnu marginu parlamentarizma - zaključuje Gjenero.

Loše strančarenje

Politolog Pero Maldini o kritici predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na račun Vlade, podsjeća da je s jedne strane institucija predsjednika takva da bi on doista trebao biti onaj čimbenik u strukturi vlasti koji upozorava na nedosljednosti u djelovanju triju stupova vlasti. Prije svega, naravno, izvršne. U tom smislu, dodaje, izvjesna kritika jest nešto što se očekuje od institucije predsjednika. S druge strane, problem je kada je to u korelaciji sa strankom koja ga je kandidirala. No, u trenutku kada netko postane predsjednik, on mora raskinuti sve veze sa strankom, podsjeća Maldini uz napomenu da bilo koje strančarenje ne ide u prilog obnašanju dužnosti predsjednika.

- Upravo obrnuto, snaga predsjednika pokazuje se u tome da je nezavisan od stranaka, uključujući i od svoje vlastite stranke. Koliko je, pak, ovdje riječ o tome da predsjednica želi na određeni način pokazati svoju samostalnost i neovisnost, a koliko o nečemu drugome, u smislu odnosa između premijera i nje, ne može se jasno vidjeti - kaže Maldini.

Na pitanje može li se očekivati da oporba njezine riječi pokuša iskoristiti tijekom rasprave o povjerenju Vladi, kaže kako to ne bi bilo uvjerljivo od oporbe, kao što nije bilo pretjerano uvjerljivo ni od predsjednice. “Problem je što oporba ne radi svoj posao, pa sve ove rasprave koje su u aktualnom političkom prostoru nisu zapravo rasprave o meritumu stvari”, kaže Maldini.

Igor BOŠNJAK
MOST IMA KANDIDATA ZA PREDSJEDNIKA

Uđe li Kolinda Grabar Kitarović u utrku za novi mandat, na desnici bi joj društvo mogao praviti i kandidat Mosta. “Vjerujem da je predsjednica u pretkampanji, ali pravilno je upozorila na određene stvari. Ova vlada je miks mogućih kompromisa ne bi li tko izvukao određenu korist. Plenković gleda kako zadržati fiktivnu stabilnost da održi Vladu”, rekao je za Novu TV predsjednik Mosta Božo Petrov. Potvrdio je i kako će Most nezavisnih lista imati svog kandidata na predsjedničkim izborima, no trenutno, ističe, ne može reći tko će to biti. “Ja nisam zainteresiran, ali Most će to definirati”, kazao je Petrov.

Davor Gjenero

politički analitičar

VLADA JE VEĆ MORALA DATI VIŠE

- Predsjednica jest rekla jednu temeljnu istinu koja vrijedi za ovu, i za prethodne vlade, kao i za sve ostale razine vlasti u Hrvatskoj, da se u pretjeranoj mjeri bave aktualnim kriznim situacijama, a premalo vode svoj dugoročni program i provode javne politike koje bi dugoročno mogle konsolidirati zemlju. Činjenica je da je aktualna administracija zaokupljena prije svega pitanjem slučaja Agrokor, a da masu toga drugog prolazi ispod radara. Pritom se zaboravljaju neke važne reforme. Napravili smo dobar posao u fiskalnoj politici, ali bismo trebalo napraviti i druge stvari. Nešto se radi na smanjivanju parafiskalnih opterećenja, reformi zdravstva ili tržišta rada, ali to su sve stvari gdje je Vlada već morala dati više, koliko god je jasno da su njezini kapaciteti ograničeni, a pritisak iz svakodnevnog života stravičan - kaže Gjenero.

Pero Maldini

politolog

NEKONZISTENTNOST POLITIKE

Maldini smatra da je ovo jedan u nizu predsjedničinih javnih istupa koji ide u prilog tvrdnji da ni nije razvila konzistentnu politiku. Smatra da reagira o prigode do prigode. Međutim, dodaje, često to ne bude primjereno. “Čini mi se da u svemu tome ne treba tražiti dodatni smisao, nego možda tek želju predsjednice da pokuša pokazati neovisnost i ojača time svoju poziciju. No, to bi bilo u redu da se ona sve vrijeme tako ponašala. S obzirom na to da nije, držim da je ovo samo još jedan u nizu njezinih javnih istupa koji upućuju na nekonzistentnost njezine politike. Ona nema jasnu politiku, nego reagira od prigode do prigode”, kaže Maldini.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana