Osijek
PRVI PET FRIENDLY FAKULTET U HRVATSKOJ

Na Filozofskom dopušteno s ljubimcem u referadu, knjižnicu i druge službe
Objavljeno 10. studenog, 2017.

Kućni su ljubimci od četvrtka (9. studenoga) dobrodošli na Filozofski fakultet u Osijeku. Naime, taj je fakultet postao prvi pet friendly fakultet u Hrvatskoj! Zahvaljujući prijedlogu Uprave, koji je jednoglasno prihvatilo Fakultetsko vijeće na posljednjoj sjednici, od sada ljubimci više neće morati čekati svog vlasnika ispred fakultske zgrade dok on obavlja svoje obaveze.

Ponajviše se to odnosi na pse, no i drugi su ljubimci dobrodošli, ali moraju biti prikladno smješteni. Posebno će to značiti osobama koje zbog zdravstvenih razloga moraju biti u pratnji psa, a kojima do sada nije bilo omogućeno uvesti ga na fakultet. Fakultet je donio i poseban pravilnik koji određuje sigurnosne i higijenske te druge uvjete koji moraju biti ispunjeni i kojih se vlasnici moraju pridržavati pri uvođenju životinje na fakultet.

Alenka kod dekanice

- Tko god dovede kućnog ljubimca, mora se prvo prijaviti na porti, registrirati sebe kao vlasnika i kućnog ljubimca, reći vrijeme ostajanja na fakultetu i svrhu, a predviđena su uglavnom kraća zadržavanja - kaže prof. dr. sc. Loretana Farkaš, dekanica Filozofskog fakulteta. Dodaje kako se pritom ne smije ometati nastava, ispiti i sve ostale redovite aktivnosti fakulteta, na koje ljubimci ipak neće moći. Tako će vlasnici u pratnji svog psa moći zajedno u fakultetske službe - referadu, knjižnicu i bilo koji ured. Cilj je ove odluke senzibilizirati javnost o suživotu sa životinjama.

Dvogodišnja kujica Alenka, odnedavno stanarka osječkog Azila za pse, koja traži novog vlasnika, prvi je četveronožac koji je posjetio referadu i dekaničin ured, ali i dobio prvu pasju iskaznicu.

- Ovo je definitivno evolucijski korak za sve životinje. Oduševljeni smo, prije svega zato što Filozofski fakultet educira ljude koji će u budućnosti educirati neke druge naraštaje. Na ovaj način razvijamo empatiju prema svim živim bićima na planetu – poručila je Ivana Crnoja, predsjednica udruge Pobjede, koja se brine o Azilu za pse u Nemetinu, a s kojim Fakultet jako dobro surađuje.

Studenti oduševljeni

Studentica Antonela Galić oduševljena je ovom odlukom, baš kao i brojni studenti koji su sa zanimanjem prilazili Alenki, mazili je i počastili.

- Jako mi je drago što je baš moj fakultet postao prvi koji se na ovo odlučio. Rado bih i ja dovela svoga psa, ali nisam iz Osijeka, pa to, nažalost, ne mogu, ali ovo je predivna ideja i podržavam ju – kaže Antonela. Studentica Tea Bizik, iako nije iz Osijeka, svog je psa Mazu povela sa sobom na studij i planira ga nekada dovesti i na fakultet. Gledajući kako su studenti s oduševljenjem prihvatili Alenku, uprava razmišlja još o jednoj ideji - uključiti pse u rad psihološkog savjetovališta za studente što ga provodi Odsjek za psihologiju. Uprava se nada kako će potaknuti i druga visoka učilišta na donošenje takve odluke.

Jasenka PEJAKOVIĆ

Narcisa Vrbešić-Ravlić

tajnica Filozofskog fakulteta

NE POSTOJE NIKAKVE ZAKONSKE ZAPREKE

- S obzirom na to da je zgrada Filozofskog fakulteta u njegovu vlasništvu, u skladu sa Zakonom o vlasništvu i drugim srodnim pravima, fakultet kao vlasnik ima pravo raspolaganja svojom nekretninom. No, bez obzira na to, mi smo potražili suglasnost i mišljenje našeg Sveučilišta, odnosno Rektorata kao nadležne i nadređene institucije, Grada Osijeka, Ministarstva poljoprivrede te Sanitarne inspekcije. Svi su nam dali podršku i utvrđeno je da nema nikakvih zakonskih zapreka da postanemo pet friendly fakultet.

cilj

SENZIBILIZIRATI JAVNOST O SUŽIVOTU SA ŽIVOTINJAMA

Ivana Crnoja

predsjednica udruge Pobjeda

Ovo je definitivno evolucijski korak za sve životinje. Oduševljeni smo, prije svega zato što Filozofski fakultet educira ljude koji će u budućnosti educirati neke druge naraštaje.

Najčitanije iz rubrike