Osijek
PROJEKT UDRUGE SINOVI DOMOVINE

“Njima na znanje, a nama na spomen”
Objavljeno 9. studenog, 2017.

Ususret obilježavanju obljetnice pada Vukovara, a u organizaciji Udruge Sinovi domovine uz pokroviteljstvo Grada Osijeka, djeca 4. a i 4. b razreda OŠ “Grigor Vitez” iz Osijeka, vođena braniteljem Vukovara, gospodinom Hrvojem Mađarevićem, a u sklopu projekta “Njima na znanje, a nama na spomen”, koji se održava već četvrtu godinu, imala su priliku u utorak, 8. studenoga, pobliže se upoznati s poviješću obrane grada Vukovara od njezina izravnog svjedoka, suborca Blage Zadre.

Tijekom jednodnevnog izleta u Vukovar djeca su na putu slušala o povijesti Vukovara, ratne pjesme iz 1991. koje su hrabrile naše branitelje te nezaobilazne, a za projekt važne, ratne izvještaje ratnog izvjestitelja Siniše Glavaševića.

Učenici su obišli Trpinjsku cestu i Spomen dom hrvatskih branitelja, Tvornicu obuće Borovo (Borovo Commerce), vozili su se ulicom 204. vukovarske brigade, posjetili su crkvu sv. Filipa i Jakova, mjesto masovne grobnice Ovčara, Memorijalni centar Domovinskog rata, Memorijalno groblje u Vukovaru, gdje su sudionici položili vijenac i zapalili svijeće za sve hrvatske žrtve vukovarske tragedije te pritom posjetili i grobove Blage Zadre i Marka Babića, Most dr. Franje Tuđmana, Most Jeana Michela Nicoliera, nakon čega je slijedio povratak u Osijek.

Na povratku je predsjednik udruge Ivan Šoltić proveo pisanu provjeru usvojenog znanja, koju su učenici riješili izvrsno, kao i proteklih godina.

Nakon što su prošla projekt, djeca, kao i njihove profesorice, vratila su se kući bogatija za istinita saznanja o Bitci za Vukovar koja nisu dostupna u udžbenicima, a upravo to i jest glavni cilj projekta, koji se nastavlja i iduće godine. A. Andrejek

Tijekom puta u Vukovar djeca su slušala o povijesti grada heroja i ratne izvještaje Siniše Glavaševića

Možda ste propustili...

KAMO OSJEČANI OVO LJETO NAJČEŠĆE PUTUJU AVIONOM?

Najtraženiji letovi za Ibizu, Maltu i Palma de Mallorcu

PERNATI NAVIJAČ U OBITELJI ROSSO

Papiga Sade bodrit će Vatrene: “Idemo dalje!”

OKUSI VOJVODINU U VINSKOJ MUŠICI

Kušanje vina "45. paralele" iz Sremskih Karlovaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GDJE JE NESTALA LJUDSKA SUOSJEĆAJNOST

Nekima smetaju
sirene vatrogasaca?!

2

GRAD I ŽUPANIJA UZ OSJEČANE I VATRENE

Praćenje utakmice i na Trgu Ante Starčevića

3

TRŽNICA ODLUČILA, GRAD PRIHVATIO

Klupa 1 kunu za
sve u dresovima

oglas