Regija
ZELENA LISTA:

Plinofikacija pomaže, ali ne rješava problem
Objavljeno 10. studenog, 2017.

SLAVONSKI BROD

Plinofikacija rafinerije nafte u Bosanskom Brodu pomoći će da se smanji onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu, ali neće riješiti problem, rečeno je jučer na konferenciji za novinare Zelene liste, jer je, istaknuto je, za znatnije smanjenje onečišćenja potrebna modernizacija postrojenja i kvalitetnija nafta za preradu. Zelena lista pozitivnim je ocijenila potpisivanje protokola o plinofikaciji rafinerije nafte u Bosanskom Brodu te aktivnosti hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na rješavanju problema onečišćenja zraka. ZL poručuje da će i dalje pratiti aktivnosti u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj s ciljem zaštite interesa građana Slavonskog Broda.

- Našli smo se danas ovdje da pohvalimo ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, jer je počeo proces plinofikacije rafinerije u Bosanskom Brodu, što znači čistiji zrak za građane Slavonskog Broda i okolice. Ali još nije riješen problem - rekao je predsjednik ZL-a Nenad Matić.

Gost na konferenciji bio je Petar Bašić, aktivist iz Slavonskog Broda.

On je uz pohvalu aktivnostima koje je poduzela predsjednica Kolinda Grabar Kitarević izrazio žaljenje što je za poduzimanje tih mjera trebalo čekati nekoliko godina.

- Plinofikacija će smanjiti zagađenje za trećinu, neki pesimisti kažu i malo manje - rekao je Bašić, dodajući da bi znatnije smanjenje onečišćenja trebalo uslijediti nakon modernizacije postrojenja rafinerije i dopremanjem kvalitetnije sirove nafte za preradu. Bašić proziva Janaf zbog toga što i dalje dopremom nekvalitetne nafte omogućava Rafineriji onečišćenje zraka.

A Ivana Čermaka, s obzirom na to da će raditi i zaraditi na plinofikaciji rafinerije koja će i dalje biti onečišćivač, pozvao je da lokalnoj zajednici plaća određenu naknadu.H

Možda ste propustili...

VJEŽBA SIGURNOST I ZAŠTITA GRAĐANA - BELI MANASTIR 2018.

Spriječena opasnost od eksplozije vagona punog ukapljenog plina

U SPOMEN NA ČLANOVE KU STARI GRANIČAR

Konjički maraton od stana do stana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAD VINKOVCI PRODAJE OŠASNU IMOVINU

Vinkovčanima uskoro zatvorena tržnica koja će raditi svaki dan

2

KLASTER PROIZVOĐAČA ORAŠASTIH PLODOVA

Sovarovim orasima iz Sotina slade se splitski turisti

3

PRIZNANJE ZA ISTRAŽIVAČKI RAD

Antunu Ivankoviću nagrada za doprinos u kulturi