Regija
PANONSKI DRVNI CENTAR

Uzorna soba Historion
Objavljeno 9. studenog, 2017.

VIROVITICA

Još jedan dobar projekt realiziran je na području Virovitičko-podravske županije. Riječ je o otvaranju uzorne sobe Historion, koja je sufinancirana sredstvima Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 150.000 kuna, a čiji je korisnik bila tvrtka Palković iz Velike Črešnjevice, koja pogon ima u Virovitici.

– Cilj nam je bio stvoriti hrvatsku hotelsku sobu, poznatog podrijetla i autora, uz hrvatske elemente, slavonski hrast, hrvatski dizajn, hrvatskog proizvođača, inovativni pristup, uz implementaciju elemenata kulturne baštine, te primjenu naprednih tehnologija u oblikovanju i proizvodnji i ekološku izvedbu – istaknula je Ivana Filipović, direktorica Panonskog drvnog centra kompetencija. Panonski drvni centar kompetencija do sada je najvažniji i najveći EU projekt Virovitičko-podravske županije. Light motiv koncepta počiva na implementaciji elemenata kulturne baštine – stiliziranih simbola na posudi Orion, najstarijeg europskog kalendara koji datira iz 2600. godine prije Krista i pronađen je na lokalitetu arheološkog nalazišta u Vinkovcima i dio je vučedolske kulture. Tako se sedam znakova prikazanih na pronađenoj posudi Orion nalazi na pojedinim dijelovima namještaja i popratnim sadržajima koji čine cjelinu prikaza hrvatske povijesti.

– Spajanjem povijesnih elemenata i suvremene tehnologije željelo se poslati poruku da projekt uzorne sobe počiva na hrvatskoj kulturnoj baštini – podcrtao je dizajner i autor projekta Historiona Krunoslav Kovač.

– Ova soba ima i svoje posebnosti. Svjetiljke imaju USB priključke, a svjetlo u ormaru automatski se pali te 15 sekundi nakon zatvaranja vrata gasi. Te su novotarije novost u hrvatskim okvirima – kaže Kovač. Ovim proizvodom željela se poslati poruka gostima hotela da borave u prostorima koji imaju višeznačnu poruku koja počiva na izvornoj hrvatskoj baštini.

– Želimo turistima predstaviti originalni, tradicijski, funkcionalni hrvatski interijer. Namještaj je u cijelosti usklađen sa zakonskom regulativom – istaknuo je Željko Palković, direktor i vlasnik tvrtke Palković.

– Došao sam na ideju da počnemo proizvoditi nešto potpuno novo, da razvijemo potpuno novi koncept okretanju tržišta. Nakon kontakta s dizajnerom Kovačom, došli smo na ideju proizvesti masivnu hotelsku sobu, dok smo s Panonskim drvnim centar kompetencije dogovorili da osmisli i izradi projekt te uzorne sobe. Zadovoljni smo učinjenim – rekao je Palković. Prezentaciji, na kojoj je bio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa zamjenicima Marijom Klementom i Darkom Žužakom, kao i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, nazočili su i potencijalni kupci Historiona, iz Hrvatske i Austrije.

– Ovo je dokaz kako se u našoj sredini mogu proizvesti vrhunski proizvodi jer na području županije, uz dugogodišnju bogatu tradiciju drvnoprerađivačkog sektora, imamo i moderno opremljen Panonski drvni centar kompetencija gdje ni jedna ideja nije neizvediva, što se najbolje vidi iz primjera Historiona – kazao je župan Andrović.V.Grgurić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana