Regija
OTVOREN 6. PLANINARSKI TJEDAN

Slave 95 godina planinarstva
Objavljeno 10. studenog, 2017.

NAŠICE

Tradicionalni, 6. Planinarski tjedan, što ga svake godine organizira Planinarsko društvo Krndija u suradnji s Gradom Našicama, počeo je otvorenjem dokumentarne izložbe o povijesti PD Krndije u zgradi gradske uprave. Izložene su fotografije s izleta i planinarskih pohoda, dokumenti i novinski članci. Izložbu je pred kolegama i u društvu autorica Silvije Lučevnjak i Desanek Erceg, dugogodišnjih aktivnih našičkih planinarki otvorio predsjednik Hrvoje Tržić, istaknuvši kako je ovogodišnji Planinarski tjedan u znaku vrijednih obljetnica – 55 godina postojanja PD Krndije i 95 godina planinarstva u Našicama. Lučevnjak je objasnila da je izložba tematska i dokumentira prvih nekoliko godina rada PD Krndije te da se koristila i arhivska građa iz Zavičajnog muzeja Našice. Apelirala je na sve bivše i sadašnje članove PD Krndija da pomognu u prikupljanju dokumentacije jer je u planu izrada monografije o našičkom planinarstvu.

Održano je prvo predavanje u sklopu Tjedna na kojem je predsjednik udruge Slavonski planinari Otmar Tosenberger govorio o povijesti Slavonskog planinarskog puta (SPP), prve obilaznice (nekad transverzale) pokrenute u Hrvatskoj 1957. godine. Trasa tadašnjeg SPP-a protezala se od željezničke stanice Londžica do Planinarskog doma Petrov vrh i od Strmca do doma Omanovac. Danas je SPP obilaznica kružnog oblika duga oko 300 kilometara i obuhvaća cijelo slavonsko gorje.

- Prosječnom planinaru potrebno je sedam do osam dana da obiđe put. Do sada imamo samo četiri ekipe koje su to uspjele napraviti, a od Našičana to je uspjelo Mihaelu Kušaniću i Branku Budimiru - istaknuo je Tosenberger.

Gost je bio Antun Zlatko Lončarić, entuzijastični planinar i motivacijski predavač koji je održao predavanje o Putu svetog Jakova. Publici je predstavio svoje hodočašće koje je nazvao “Put vjere, istine i ljubavi” i rutu dugu 830 kilometara koja vodi do Santiaga de Compostele, španjolskog grada u kojem se nalaze moći svetog apostola Jakova. Predavanje o visokogorskom planinarenju, ekstremnom obliku planinarenja, održali su predsjednik i dopredsjednik PD Krndija, Hrvoje Tržić i Franjo Matasić, ujedno prvi Našičani koji su završili prvi visokogorski tečaj u Slavoniji u trajanju od osam mjeseci. Prvi našički visokogorci oduševljeno su ispričali o svladavanju visokogorskih uspona u atraktivnim Alpama.S.Fridl

Gostuje Stipe Božić

Danas je gost Tjedna Nikola Horvat, prvi Hrvat koji je svladao fascinantnu američku rutu Pacific Crest Trail. Riječ je o pješačkom, planinarskom putu u SAD-u dugačkom 4300 kilometara koji se proteže od granice s Meksikom, duž Kalifornije, preko Oregona pa do države Washington i granice s Kanadom.

Posljednje predavanje, u nedjelju, 12. studenoga, održat će jedan od najpoznatijih svjetskih alpinista Stipe Božić, koji će predstaviti knjigu “Alpski ratnici”, koja prati uspon slovenskog alpinizma, a dijelom i hrvatskoga od kraja Drugoga svjetskog rata do danas. Predavanje će biti u 17 sati u Domu kulture.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike