Regija
JAVNI POZIV

Grad će biti bez azbesta
Objavljeno 10. studenog, 2017.

VINKOVCI

Grad Vinkovci u suradnji s tvrtkom Nevkoš u sklopu projekta “Vinkovci - zdravi grad” objavio je javni poziv vlasnicima - korisnicima građevina u kojima se nalazi azbest da prijave lokacije kako bi se Vinkovci očistili od azbesta u sklopu akcije “Naš grad Vinkovci bez azbesta, uklonimo azbest - čuvajmo zdravlje!”. Zabrana proizvodnje, prometa i upotrebe azbesta i materijala koji sadrže azbest u Republici Hrvatskoj stupila je na snagu 1. siječnja 2006. Poziv se odnosi na katastarske općine Vinkovci I, Vinkovci II, Mirkovci i Vinkovačko Novo Selo u kojima se nalazi azbest, da Gradu do 31. prosinca dostave podatke o lokacijama, količinama, vrsti i statusu materijala u kojima se nalazi azbest.

- Prema Pravilniku o građevnom otpadu i otpadu koji sadrži azbest, vlasnik - korisnik građevine u kojoj se nalazi azbest, dužan je dostaviti podatke radi planiranja sustava gospodarenja građevinskim otpadom. Grad ima cilj prikupiti informacije o azbestu kao osnovnom otpadu, napraviti katastar azbestnog otpada i na temelju podataka izraditi projekt za aplikaciju na druge izvore financiranja u svrhu saniranja, rekonstrukcije, odnosno deponiranja građevinskog otpada - rekla je Mandica Sanković, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša.

Kad građanin dođe i prijavi građevinu koja je pod azbestom, Grad će sve one koji su prijavili obavijestiti o mogućnosti sufinanciranja.

- Kad dobijemo sve podatke, obavijestit ćemo ih o mogućnosti sufinanciranja, odnosno zamjene građevinskog materijala - rekla je Sanković.

Važno ja napomenuti da se na odlagalište reciklažnog dvorišta Nevkoš može odnijeti po fizičkoj osobi do 200 kilograma azbestnog materijala bez nakade. Za demontažu i transport azbestnog materijala obvezno je pozvati ovlaštenog, odnosno registriranog izvođača građevinskih radova, te ovlaštenog skupljača azbestnog otpada kojeg je ovlastio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a popis skupljača može se naći na stranicama Fonda, kao i na stranicama projekta “Vinkovci - zdravi grad”. Vlasnici građevina u kojima se nalazi azbest podatke o lokacijama građevine mogu dostaviti osobno na adresu Nevkoš, Hrvoja Vukčića Hrvatinića 10, 32100 Vinkovci, poštom ili osobno na Grad, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Kralja Zvonimira 1, 32100 Vinkovci, ili na fax: 032/493-312, te na e-mail: mandica.sankovic@vinkovci.hr. Sve informacije mogu se naći na web-stranicama www.vinkovci.hr, www.nevkos.hr i na stranici www.zdravi-grad.vinkovci.hr.M.Kokaj

Možda ste propustili...

ŽUPAN U OPĆINI DONJA MOTIČINA

Asfaltirati cestu od Seone do Gornje Motičine

IZLOŽBA "NAŠICE - PORTRET GRADA CAMEROM OBSCUROM"

Magični crno-bijeli svijet našičkih osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana