Mozaik
IZBOR ZA MISS WORLD

Miss Hrvatske Tea Mlinarić
u Kini će predstaviti haljinu
od Konavala do Slavonije
Objavljeno 9. studenog, 2017.

ZAGREB- Malo je još ostalo do spektakularnog izbora Miss World u Kini gdje će Hrvatsku predstavljati lijepa Tea Mlinarić iz Senja
Miss Hrvatske Tea Mlinarić u Kini će predstaviti haljinu od Konavala do Slavonije, haljina povezuje predivnu Hrvatsku, njezine običaje i tradiciju po čemu smo doista poznati, a nacionalnu haljinu našoj ljepotici napravio je dizajner Iggy Popović.


-Inspiraciju za haljinu našao sam u silueti konavoske narodne nošnje. U haljinu sam utkao dio sebe kroz moje podrijetlo iz konavlskog kraja, odgoj slavonski, ali i dio običaja aktualne Miss Hrvatske kroz senjsku buru – izjavio je dizajner Iggy Popović.
Haljina se sastoji od četiri dijela gdje četiri nijanse plave boje simboliziraju „četʼri stađuna i Jadransko more, dok donji dio haljine predstavlja rasplesano more koje svakim korakom mijenja boje, ali i otkriva skrivene čipke koje su najpoznatija baština Republike Hrvatske. U Izradi čipki sudjelovale su žene iz Lepoglave, Paga i Županje, što opet simbolizira najpoznatije čipkarske dijelove naše zemlje.


Gornji dio rasplesanog mora se pretvara u senjsku buru koja je simbol grada iz kojeg aktualna Miss Hrvatske dolazi, dok isprepleteni muslin na korzetu označava more pod burom.
Završetak haljine je naramenica s 15-aest slavonskih dukata, koji povezuju Slavoniju s ostatkom Hrvatske.  Svaki dukat je simbol regionalnog podrijetla, društvenog i ekonomskog statusa, a ta regija je poznata po bogatstvu različitosti narodnog ruha kao nijedan drugi kraj u Hrvatskoj. Iako se dukat nose kao nakit oko vrata, Iggy ih je stavio kao naramenicu i tako završio putopisnu priču nacionalne haljine od Konavla do Slavonije.
Mario Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana