Crna kronika
PRIJEVARA NA KUĆNOJ ADRESI

Poslali joj poštom da može biti nasljednica ako - plati
Objavljeno 10. studenog, 2017.

OSIJEK

Mašta prevaranata nema granica ni u kojem dijelu svijeta, pa tako ni u maloj Hrvatskoj, no Slavonci su ipak polako počeli shvaćati da im nikakav novac neće pasti s neba, pogotovo ako im vijesti o tome donose nepoznate osobe.

Upravo takvu prijevaru, na svoju štetu, u srijedu je spriječila 63-godišnja Osječanka.

- Žena je na kućnu adresu primila obavijest španjolske odvjetničke tvrtke da može naslijediti veći iznos novca od osobe koja ima isto prezime kao ona. Dalje je navedeno da za nju nema nikakvog rizika te da će, kada ga preuzmu, novac podijeliti. Kako bi dobila novac, tvrtka je od 63-godišnjakinje tražila da uplati određenu svotu, koju će joj poslije vratiti. Budući da je shvatila kako se radi o prijevari, nije uplatila novac, nego je izvijestila policiju - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Iz policije upozoravaju građane na taj novi oblik prijevare.

- Ne nasjedajte na obavijesti i pozive stranih tvrtki koje vas uvjeravaju da možete naslijediti novac, i to pod uvjetom da najprije uplatite određenu svotu, koju ćete naknadno dobiti natrag. Ako primite takvu obavijest o nasljedstvu, nemojte pošiljatelju davati nikakve osobne podatke, niti obavljati ikakve uplate. Svaki takav slučaj prijavite policiji - pozvali su iz PU osječko-baranjske.

Samo dan prije puno je gore prošla 47-godišnjakinja koja je policiji prijavila da je uplatila desetke tisuća kuna za liječenje rođaka, za kojeg je poslije doznala da je živ i zdrav. Nju je nazvala nepoznata žena i obavijestila ju da se njezinu rođaku dogodila nesreća, da mu se pruža liječnička pomoć u bolnici te je za troškove prijevoza rođaka u Hrvatsku od 47-godišnjakinje tražila novac. Zabrinuta za bliskog rođaka, žena je novac i uplatila, a da je prevarena, shvatila je tek kada je uspjela uspostaviti kontakt s istim tim rođakom, koji, srećom, nije doživio nikakvu nesreću.

Sandra LACIĆ
KAZNA DO OSAM GODINA ZATVORA

Prema Kaznenom zakonu, tko nekoga dovede u zabludu, odnosno prevari ga da bi sebi ili drugome pribavio protupravnu imovinsku korist, te ga time navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Ako se pri tome radi o znatnoj imovinskoj koristi ili je prouzročena znatna šteta, predviđen je zatvor od jedne do osam godina. Ako je pak pri prijevari pribavljena mala imovinska korist, a prevarant je to i planirao, kaznit će se zatvorskom kaznom do godine dana.

policija

NIKOME NE UPLAĆUJTE NOVAC

Možda ste propustili...

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

OBAVLJEN OČEVID

Bager usmrtio građevinara

Najčitanije iz rubrike