Kultura
“TOTEM STRAHA” PRILAGOĐEN SLIJEPIM I SLABOVIDNIM OSOBAMA

Vladimir Bakarić: Čast mi je što je odabrana baš moja knjiga
Objavljeno 10. studenog, 2017.

VINKOVCI

Zaklada Čujem, vjerujem i vidim iz Zagreba prilagodila je knjigu “Totem straha” poznatog omiljenog pisca za mlade Vladimira Bakarića iz Vinkovaca za potrebe slijepih i slabovidnih osoba.

- Iznenadio sam se dobivši poruku od mog prijatelja pisca Ratka Bjelčića iz Zagreba u kojoj mi čestita na 'zvučnoj knjizi', koju je on vidio na Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Nisam ni znao da je moja knjiga ozvučena i prilagođena za slijepe i slabovidne osobe. Posebice me iznenadilo da su se od mojih 16 knjiga odlučili za “Totem straha” - rekao je Bakarić.

Knjiga ima zvučni zapis na DVD-u, u trajanju od 130 minuta, a tekst čita Marko Jelić. Svjestan je Bakarić da to nije jednostavan pothvat jer netko to sve treba pročitati u studiju, uz još niz stvari kako bi na kraju sve bilo dobro.

- Kada sam poslušao knjigu, oduševio sam se. Velika mi je čast i mogu reći da je ovo u rangu sa svim dosadašnjim nagradama koje sam dobio. Od toliko knjiga odabrati baš moju knjigu za mene je velika stvar i poticaj za dalje. U razgovoru s Mirkom Hrkačem iz Zaklade saznao sam da planiraju ozvučiti još jednu moju knjigu - dodaje Bakarić.

“Totem straha” knjiga je za osnovnoškolce, a radnja se događa u Velikoj.

- Sve u knjizi je stvarno, čak i neki likovi, pa i Indijanac Željko Blažević-Lelac. On živi u kući koju je sam napravio, spava na krevetu koji je također sam napravio, živi u skladu s prirodom, bez struje, bez interneta, kupa se u potoku i kuha na vatri. Cijela je priča ispričana kroz dijalog, što je posebno oduševilo mog ilustratora, poznatog strip-crtača Dubravka Matakovića, koji je odmah rekao da ga ovo 'fura' na strip pa je tako ilustracije u knjizi i napravio. Izmišljenu sam priču stavio u autentični prostor. Knjiga je stvarno dobro prošla kod čitatelja i danas je tražena, posebice na području odakle je i glavni lik - rekao je Bakarić.

Knjiga je prilagođena osobama koje ne mogu koristiti standardni tisak, odnosno slijepim i slabovidnim osobama. Nije u komercijalnoj upotrebi i dostupna je samo kroz specijalnu knjižicu Čujem, vjerujem, vidim. M.Kokaj

Knjiga nije u komercijalnoj upotrebi i dostupna je samo kroz specijalnu knjižicu Čujem, vjerujem, vidim.

Možda ste propustili...

TRI PROZNA NASLOVA HRVATSKIH SPISATELJICA BESPLATNO DOSTUPNI NA INTERNETU

Objavljen "ženski prozni blok"

PREDSTAVLJEN REPERTOAR 112. SEZONE HNK

Božidar Šnajder: Još se uvijek nisam odrekao Baleta

PREDAVANJE I PREZENTACIJA RADOVA U SPOMEN-GALERIJI IVANA MEŠTROVIĆA

50 godina prvog javnog spomenika u Vrpolju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GOSTOVANJE NARODNOG POZORIŠTA SUBOTICA

Slavna predstava oduševila je Osječane

2

DRUGI ROMAN VIROVITIČKE GLUMICE

‘’Eva, mala žena’’ sjajna priča Vlaste Golub

3

U DEVET ZEMALJA OVE JESENI

12 premijera prema djelima Mire Gavrana