Kultura
DRAGANA RADAKOVIĆ U “TRUBADURU” U OSJEČKOM HNK

Najradije pjevam u Osijeku jer me podržao i kada nisam imala ovoliko angažmana
Objavljeno 10. studenog, 2017.

Uloga Leonore, dvorske dame u Verdijevoj operi “Trubadur”, koja će na sceni osječkog HNK zaigrati premijerno 25. studenoga u režiji Roberta Boškovića, povjerena je sopranistici iz Novog Sada Dragani Radaković. S obzirom na to da je vrlo često u našem kazalištu, teško da ju možemo nazvati gošćom.

- Ovo mi je peta premijera u Osijeku. Nakon “Nabucca”, “Norme”, “Don Giovannia”, “Tosce”, sada je došao red na Verdijeva “Trubadura”. Meni je ovo sedma produkcija ove opere, a više od deset godina pjevam Leonoru, mladu zaljubljenu dvorsku damu, koja lirskim i nježnim emocijama treba osvojiti srce svog voljenog - kaže zadovoljno i sa smiješkom novosadska glazbenica.

S mladim redateljem Robertom Boškovićem već je radila, Mozartova “Don Giovannia” prije dvije godine.

- Ta je predstava dobila Nagradu hrvatskog glumišta, što već sve govori. Dakle, radi se o izuzetnom mladom i talentiranom redatelju, koji odlično poznaje zakonitosti glazbenoga teatra i opere. Vjerujem da će i “Trubadur” imati isti uspjeh. “Trubadur” ima prilično loša dramaturška rješenja i kompliciran siže, ali redatelj Bošković to je odlično uklopio i jasno raspetljao zamršenu radnju. Ovo je jedna od najpopularnijih Verdijevih opera i za nju su vam potrebni vrhunski izvođači. Četiri glavne uloge vrlo su zahtjevne, eksponirane, ali i atraktivne. Glazba je čarobna, sve sami hitovi operne literature - puna je podrške Dragana Radaković, koju osječka publika uvijek dočeka s oduševljenjem, pa nije čudo što se i ona svaki put rado vrati u Osijek i prihvati suradnju, i nađe vremena za naše malo kazalište nakon svih velikih svjetskih pozornica na kojima redovito nastupa.

- Prije “Trubadura” pjevala sam “Cavalleriju rusticanu” u Melbournu i “Turandot” u Rumunjskoj. Čeka me “Aida”, u povodu 150 godina od prvog izvođenja te Verdijeve opere, i bit će upravo u Egiptu, kod piramida, na otvorenom, s gledalištem s više od 5000 mjesta - dodaje sopranistica, koja, kaže, najviše voli pjevati u Osijeku!

- U ovom sam gradu sazrijevala, uz svoje uloge. Ovaj grad me podržao i kada nisam imala ovoliko angažmana po svijetu. Neizmjerno sam im zahvalna! Posebice dirigentu i ravnatelju Opere Filipu Pavišiću - zaključuje Dragana Radaković!

Narcisa VEKIĆ

10 godina

PJEVA OVU ULOGU U VERDIJEVOJ OPERI

Čeka me “Aida”, u povodu 150 godina od prvog izvođenja, upravo u Egiptu, kod piramida, na otvorenom, s gledalištem s više od 5000 mjesta.

Možda ste propustili...

VEČERAS U OSIJEKU PROMOCIJA KNJIGE "OSJEČKI LONG, LONG PLAY"

Kostelnik nas glazbom vraća nekoliko desetljeća unatrag

ZAVRŠENI 24. DANI MILKA KELEMENA, PRVI BEZ POMOĆI VELIKOG SLADATELJA

Nastupila tri perspektivna umjetnika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAFIČKI DIZAJNER I FOTOGRAF FILIP BOJOVIĆ:

Fotografirajući Osijek osjećao sam se kao da hodam nekim nepoznatim dijelovima Novoga Sada

2

VLADIMIR I PETRA KAO KRSTO I TONKA

Lete psovke, pljuske, metle

3

CIKLUS KANCONIJER

Bernsteinova Misa u KD V. Lisinski