Kultura
REVIJA MALIH KNJIŽEVNOSTI I HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL

“Sjedinjene Države Levanta” u prosincu u Osijeku i Vukovaru
Objavljeno 9. studenog, 2017.

“Sjedinjene Države Levanta” zajednički je program Revije malih književnosti i Human Rights Film Festivala koji će se od 5. do 10. prosinca održati u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru. Glavni tematski fokus čine suvremeni politički, društveni i kulturni odnosi unutar platoa uokvirenog Levantom i SAD-om, no pristupit će im se kroz razgovore s politolozima, književnicima i aktivistima, preko književnih tekstova i filmova, s ambicijom da različite lokalne krize diljem svijeta prikažemo unutar okvira krize jednog političko-ekonomskog sustava.

Središnji dio programa čini Revija, koja će ove godine imati 13. izdanje i prvi put u Hrvatskoj predstaviti suvremenu književnost na arapskom, književnice i književnike iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine s impresivnim biografijama, od Hode Barakat, jedne od najvažnijih libanonskih feminističkih književnica, do Khaleda Khalife, zabranjivanog sirijskog romanopisca i scenarista koji odbija napustiti zemlju, ukupno njih sedam čije se detaljne biografije nalaze u prilogu.

Zeina G. Halabi, selektorica ovogodišnje Revije, profesorica arapske književnosti i kulture na American University of Beirut, pri odabiru autora i tekstova imala je samo uvjet da autori budu suvremeni i živi. Bio je to “izazov jer prisiljava da se u novom i eksperimentalnom pisanju proberu tekstovi koji zastupaju nove poglede na svijet.” Odabrala je književne glasove koji “nas odvlače od eksplicitno modernističkog sekularno-nacionalističkog diskursa prema onomu koji je anakron, transnacionalan i pažljiv prema individualnom. Oni su zaokupljeni estetikom, ali se ne odriču političkog” te zaključuje da nas “pozivaju da konceptualiziramo ono što nazivamo ‘suvremenim’ u njegovoj arapskoj iteraciji.”

U sklopu Revije, Booksa će predstaviti antologiju suvremenih pisaca i spisateljica iz zemalja Levanta, naslova “Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju”.

Program čine i predavanja, projekcije i tribine eksplicitno vezani uz trenutačni politički kontekst i pokušaj njegova razumijevanja. Među predavačima su Fawwaz Traboulsi sa Sveučilišta u Bejrutu te Renad Qubbaj s palestinskog Tamer instituta za edukaciju u zajednici.

Danas dominantna interpretacija suvremenog političkog trenutka svijet dijeli na “stabilna” i “problematična mjesta”, mjesta koja se jedna s drugim povezuju isključivo posljedicama dok se (zajednički) uzroci izmještaju na nerijetko naknadno učitane i konstruirane povijesne, kulturološke ili humanitarne razloge. Sjedinjene Države Levanta ukazat će na potrebu i nužnost drugačije interpretacije – one koja prepoznaje da situacija u jeftinim motelskim sobama nedaleko od Disneylanda u filmu Florida Project ima iste sustavne uzroke kao i situacija u mračnoj sobi koju opisuje Maan Abu Taleb u priči “Nismo bili gladni”, jer Levant nije europsko (ili američko) “drugo”, nego integralni dio mediteransko-euro-atlantskog sustava koji već godinama služi kao poligon na kojem se proizvode “krize” - ističu organizatori. N.Vek.

Možda ste propustili...

U DEVET ZEMALJA OVE JESENI

12 premijera prema djelima Mire Gavrana

JAVIO SE AUTOR IZ NEW YORKA

Hub čestitao Osječanima

TRI PROZNA NASLOVA HRVATSKIH SPISATELJICA BESPLATNO DOSTUPNI NA INTERNETU

Objavljen "ženski prozni blok"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZLOŽBA U GALERIJI “SLAVKO KOPAČ”

Mladi umjetnici pokazali zavidni talent

2

VIROVITIČANI U BUGARSKOJ

Dječjem žiriju najbolja je "Kaštanka"

3

IZLOŽBA U BERLINU

Kolekcija Hitlerova dilera umjetnina