Sport
DODATNE KVALIFIKACIJE ZA SP 2018.

Dalić: Ni slučajno ne smijemo
nasjesti na provokacije Grka
Objavljeno 9. studenog, 2017.
Kako god završio večerašnji ogled u Zagrebu, na pameti treba imati kako je to tek prvo poluvrijeme uoči uzvrata na Pireju

Vezani članci

NEUGODNI GRCI

Nikada ih nismo pobijedili kod kuće

Hrvatsku večeras (20.45 sati) na, vjerujemo, punom, Maksimiru čeka pakleno težak posao u prvoj utakmici dodatnih kvalifikacija za plasman na SP u Rusiji protiv Grčke.

Ne toliko zbog loših sjećanja koja imamo na te okršaje sa sinovima Pireja koliko zbog njihova stava. Uvijek su bili prgavi, prljavi, tražili susret na rubu incidenta, jer je to bio jedini način na koji su mogli doskočiti jačima od sebe. I to su magistrirali. Isto kao i defenzivnu igru, koju prakticiraju valjda od pamtivijeka. Čak su i europsku titulu 2004. osvojili na takav način. Neovisno o tome tko je sjedio na njihovoj klupi - Kostas Polychroniou, koji je bio izbornik kada smo prvi put igrali protiv njih, Otto Rechagel, s kojim su otišli do titule europskog prvaka, Fernando Santos, koji je bunkerima u očaj tjerao Slavena Bilića u kvalifikacijama za Euro 2012., a četiri godine poslije i Antu Čačića, na Euru 2016. s Portugalom u osmini finala, ili današnji izbornik, Nijemac Michael Skibbe - filozofija se nije mijenjala. Uvijek im je bilo važno prvo obraniti svoja vrata, a “gore” što bude. Tijekom kvalifikacija pokazali su koliko su tvrdi. S Belgijom u gostima odigrali su 1:1. Dakle, uspjeli su zaustaviti jedan od najrazornijih napadačkih arsenala u današnjem nogometu.

Strpljenje

I kako ćemo onda protiv takvog bunkera, mi koji smo se dozlaboga patili s defenzivama Kosova i Finske? Ipak, otad su se neke stvari promijenile. Na klupi više ne sjedi Ante Čačić, koji je u to vrijeme već izgubio uzde u reprezentaciji. Dolazak Zlatka Dalića na izborničku poziciju vratio je optimizam, ali i bolje ozračje oko reprezentacije. I zato vjerujemo kako možemo slomiti čvrste Grke. Treba očekivati iscprljujuće trpku utakmicu, koja neće biti spektakularna, nego krvava borba za svaki pedalj terena. Trebat ćemo trenutak genijalnosti naših zvijezda, jer u takvim utakmicama individualna kvaliteta često može biti presudna. I najvažnije, trebat ćemo mnogo strpljenja. Iznimno je važno ne primiti pogodak, a ako bismo zabili bar jedan, bila bi to strašna prednost uoči uzvrata. Zašto? Zato što bi u tom slučaju Grci morali odstupiti od svoje dekadencije, a to bi nam ipak olakšalo posao. Ipak, treba obratiti pozornost na još jednu stvar. U samo dvije od deset utakmica nisu zabili pogodak. Dakle, uvijek nešto “učačkaju” i to je najveća opasnost.

Brozović i Strinić

- Svi znamo kakva je Grčka i njezin stil igre, držat će obrambeni blok, a mi ćemo se pokušati držati svog stila, čekati svoju šansu i pokušati probiti taj blok kako bismo što prije postigli pogodak. Neće biti nimalo jednostavno - kaže Andrej Kramarić, naš junak iz Kijeva.

Njegov nos za gol itekako će dobro doći večeras. Protiv organiziranih i čvrstih obrana kakvu igraju Grci može se samo nekakvom pravom napadačkom čarolijom. Inače, Kramarić od Kijeva nije zabio ni jedan u klupskom dresu.

- Možda me večeras krene - kaže, pa dodaje:

- Nisam važan ja, nego Hrvatska. Uopće nije važno tko će zabiti, samo neka mi pobijedimo.

Upozorio je Kramarić na još jednu stvar koja je itekako važna za fabulu utakmice - vrijeme.

- Nadam se da će nas poslužiti vrijeme, da će teren biti dobar te da ćemo moći igrati bržu igru. Bilo bi odlično kada bismo sve mogli riješiti u prvoj utakmici, pamtim još ono doigravanje s Turskom. To nam je cilj i želja, no ništa neće biti gotovo ni završi li prvi susret neriješeno. Svima je jasno da smo bolji. Nadam se da ćemo to potvrditi na terenu i na kraju se veseliti - kaže “kockasta” devetka.

Što se sastava tiče, bit će nekih novosti u odnosu prema posljednjem susretu u skupini kvalifikacija. Izbornik Zlatko Dalić na raspolaganju nema Milana Badelja, zbog ozljede, a ovaj put je sam birao roster, pa je za vječni problem lijevog boka pozvao čak tri igrača. Na njemu će najvjerojatnije osvanuti Ivan Strinić, koji je prvi put nakon ispadanja u osmini finala Eura 2016. u Francuskoj u reprezentativnom okruženju. Umjesto ozlijeđenog Badelja najvjerojatnije će zaigrati Marcelo Brozović. Opet i napokon u sredini terena, a ne na krilnoj poziciji. Izbornik Zlatko Dalić dosta je razgovarao s igračima proteklih dana. Upozoravao je na važne detalje, ali i na neke nekonvencionalne stvari.

- Lopta nam u organizaciji napada mora ići brzo, ali ne besciljno. Važnu će ulogu u tome odigrati obrambeni bočni igrači. Ipak, jedna je druga stvar još važnija. Ni slučajno ne smijemo nasjesti na provokacije koje će Grci upotrebljavati od prve minute kako bi razbili ritam utakmice. U tu zamku ne smijemo upasti. Moramo biti fokusirani na svoj cilj - kaže Dalić.

I to je najbolji mogući savjet, jer ako Hrvatska uspije uspostaviti ritmičnu utakmicu s malo prekida i konstatno pritiskati grčku obranu, izgledi za povoljan rezultat svakako će rasti. No, kako god završio večerašnji ogled u Zagrebu, treba imati na pameti kako je to tek prvo poluvrijeme, a finale će biti tri dana nakon maksimirskog obračuna u paklu Karaiskakisa u Pireju.

Dalibor KELER

Zlatko Dalić

izbornik Hrvatske

Tražit ću od igrača da ne prihvate njihov način igre, u kojem ima svega samo ne nogometa. Izležavaju se, svađaju, fajtaju, čine sve kako bi razbili ritam utakmice, a to nam je najmanje potrebno.

Najčitanije iz rubrike