Novosti
STRUČNJACI O OBRANI VLASNIKA AGROKORA

Todorićev slučaj nije politički progon nego gospodarski kriminal
Objavljeno 9. studenog, 2017.
Škare Ožbolt: Problem su kaznene prijave dužnosnika koje mogu pomoći Todoriću

Odluka britanskog suda o šestomjesečnoj odgodi izručenja Ivice Todorića, vlasnika koncerna Agrokor, iznenadila je i njegove odvjetnike u Hrvatskoj. Podsjetimo, Todorić je na sudu u Londonu izjavio kako se protivi izručenju Hrvatskoj te je u utorak navečer pušten na slobodu uz jamčevinu od 100.000 funti i mjere opreza.

- Očito engleski sudovi nisu impresionirani samom činjenicom da netko nešto traži, nego se to treba i potkrijepiti i ostavili su si dosta vremena da razmotre taj predmet i donesu odluku nakon što se utvrde određene činjenice, a ne samo određenim pukim automatizmom - kazao je Todorićev odvjetnik Čedo Prodanović za radio Yammat FM.

Sljedeći koraci

Pozivajući se na neimenovani izvor televizija N1 objavila je da je britanski tužitelj Benjamin Seifert, koji je zastupao hrvatski zahtjev za izručenjem, zatražio od suda da se Todorić zadrži u zatvoru zbog opasnosti od bijega. Branitelji su, s druge strane, tvrdili da nema opasnosti od bijega, jer se Todorić dobrovoljno pojavio na policiji i sudu je poznata njegova adresa u Londonu. Navodno su odbacili i moguću opasnost od utjecaja na svjedoke, jer je hrvatski sud odbio zahtjev državnog odvjetništva da se Todorićeve suosumnjičenike pritvori upravo zbog te opasnosti. Uz 100.000 funti jamčevine Todorić mora nositi elektronski uređaj za praćenje na nozi, mora boraviti isključivo na adresi na kojoj je prijavljen u Londonu, a tri puta tjedno mora se javiti u policijsku postaju.

Sam Todorić ponovno je poručio u srijedu putem bloga da se protiv njega vodi “politički progon najgore vrste”.

Hrvatske pravne stručnjake upitali smo koji bi mogli biti sljedeći koraci hrvatskog pravosuđa u Todorićevu slučaju, i koliko našoj zemlji i tom procesu mogu naštetiti njegove optužbe za politički progon.

- Ne treba tu podcjenjivati ni Hrvatsku, ali ni Veliku Britaniju. Tijela koja odlučuju u Velikoj Britaniji razmotrit će sve argumente i hrvatsko pravosuđe trebat će dostaviti vrlo kvalitetnu dokumentaciju. Britanci su jako zahtjevni, analizirat će stanje u pravosuđu, sve Todorićeve navode - kaže za naš list bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt. Posebice upozorava na mogući sporan detalj.

- Todorić bi se mogao pozvati na kršenje Europske konvencije za ljudska prava, povredu prava vlasništva, politički progon i slično kako bi odgodio izručenje. On u svojim obraćanjima javnosti inzistira i “lupa” samo po te dvije teze - politički progon i otimanje privatnog vlasništva. Onda bi tu postupanje svih koji su se “nalijepili” na to kroz podnošenje kaznenih prijava mogao biti problem. Kada vam predsjednik Sabora Božo Petrov podnosi kaznenu prijavu, kada potpredsjednica Vlade Martina Dalić podnosi kaznenu prijavu, a potom i Vladin povjerenik podnosi kaznenu prijavu, onda to sugerira i politički obračun, upozorava Škare Ožbolt, koja drži kako to može biti argument na koji će se pozivati Todorićeva obrana u protivljenju izručenju.

Dvojbeni argument

Na temu što Hrvatska u ovih pet mjeseci može i treba učiniti, poznati odvjetnik Veljko Miljević podsjeća da je još u petak rekao kako već činjenica da je Todorić istaknuo kako je njegova adresa poznata, zvoni na uzbunu. Podsjeća i da je još prije mjesec dana rekao kako je London specifičan grad te da se izručenje ne radi prema međunarodnim općim aktima, nego prema bilateralnim državnim ugovorima, a ugovor s Velikom Britanijom Hrvatska nema, niti ga je imala Jugoslavija. Postoji, kaže, samo ugovor iz 1902. Kraljevine Srbije s Velikom Britanijom. Pojednostavljeno, izručenje postoji kao institucija, ali uz pristanak, a Todorićev dobrovoljni dolazak na policiju nije i pristanak na izručenje, upozorava odvjetnik Miljević.

Davor Derenčinović, profesor kaznenoga prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, kaže kako ne zna što je sve Britancima upućeno uz europski uhidbeni nalog. Međutim, s obzirom na to da je prvo ročište zakazano tek za travanj, dodaje, sada neki naklapaju kako je to radi složenosti predmeta. Prema njegovim riječima, radi se o kaznenom djelu koje je na listi onih djela za koje se uopće ne utvrđuje dvostruka kažnjivost.

- Prema tome, taj argument mi je krajnje dvojben. Cijeli spis dostavljati tamo čini mi se posve deplasiranim s obzirom na to da sud ne mora utvrđivati dvostruku kažnjivost, jer je djelo na toj listi. Niti se ispituje osnovanost toga, jer bi to ulazilo u pitanje suverene vlasti druge države i procjene njezinih kaznenih tijela da pokrenu kazneni postupak, a to se ovdje dogodilo. Premda pravno-tehnički još uvijek nije pokrenut postupak, jer rješenje o provođenju istrage nije postalo pravomoćno, što znači da smo još uvijek u izvidima, iako su formalno krenule neke istražne radnje, a izvidi su tajni. Tako da ne znam, s obzirom na sve to skupa, koliko ima osnove da se spis dostavlja tamo i da oni dubinski ulaze u njega. Oni naprosto moraju procijeniti je li to djelo s liste, a jest, i postoje li neke zapreke za predaju okrivljenika prema njihovom zakonu iz 2003. I ako toga nemaju, trebaju donijeti odluku o izručenju - kaže Derenčinović.

Davor Derenčinović dodaje kako britanski postupak traje nešto duže nego kod drugih i nešto je šira lista osnova za uskratu zahtjeva za predajom okrivljenika. To je, kaže, i bio glavni argument kada se uvodio europski uhidbeni nalog - da se izbjegne politizacija i neizručenje pozivanjem na politički progon. “To je gospodarski kriminal, to nije neko kazneno djelo s političkim konotacijama - veleizdaja, špijunaža ili suradnja s neprijateljem. Netko može pokretati pitanje političke motiviranosti progona, ali mislim da ovaj put odgovori leže drugdje, a ne tamo. On se naravno može pozivati na to, ali mi se te tvrdnje ne čine previše realnima”, zaključuje Derenčinović.

Igor BOŠNJAK/H

zahtjevni

PRAVNICI UPOZORAVAJU NA SPECIFIČNOSTI UK PRAVOSUĐA

PAPIROLOGIJA MORA BITI SAVRŠENA

“Ja sam tu školu prošla s Australijom, deset godina trajalo je natezanje oko Vasiljkovića pa su ga na kraju izručili. I s Gudeljem također, čiji se slučaj već zaboravio. Bilo je nekoliko slučajeva i s Velikom Britanijom, vezano uz ratne zločine, ali kada su traljavo bile odrađene optužnice, podnesena dokumentacija i dokazi, onda ostajete bez prave argumentacije. A izručen je Sindičić. Ta papirologija treba biti savršena - argumentirana i nedvosmislena, inače će oni to odbiti”, ističe Škare Ožbolt.

Veljko Miljević

odvjetnik

Hrvatska se mora dobro pripremiti

- Hrvatska se sada mora pripremiti. Ako je pametna država i drži do sebe, onda se do 10. travnja mora potruditi da engleskom pravosuđu podastre zdrave argumente da postupak za koji se traži izručenje Ivice Todorića iz Engleske nije motiviran političkim razlozima, nego pravnim. A 10. travnja je simboličan, ne s obzirom na NDH, nego s obzirom na stupanje na snagu “lex Agrokor”. Na prvoj se godini prava uči da se zakon nikada ne donosi za jednu osobu, bilo fizičku, bilo pravnu, a ovdje je bila jedna osoba - koncern Agrokor. I ne donosi se za jednu situaciju. Nego za bezbroj osoba i za bezbroj idućih situacija u kojima ljudi trebaju znati kako se moraju ponašati, jer to taj akt propisuje - zaključuje Veljko Miljević.

Dinko Cvitan

glavni državni odvjetnik

RAZMATRAMO MOGUĆNOST DA BRITANSKO PRAVOSUĐE ISPITA TODORIĆA

Državno odvjetništvo RH razmatra mogućnost da putem europskog istražnog naloga Ivicu Todorića u ime DORH-a ispita pravosuđe Velike Britanije, kazao je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan novinarima u Saboru. Istaknuo je da su kriminalistička istraživanja i dalje u tijeku i rezultirat će novim istragama, a tada s aspekta međunarodnog prava, ako bude osnove, na temelju istrage tražit će se i proširenje istrage. Cvitan je odbacio Todorićevu prozivku da je riječ o političkom procesu, a daljnji razvoj događaja nije želio otkrivati, objasnivši da je riječ o procesnoj taktici.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana