Novosti
PROIZVOĐAČI VOĆA I POVRĆA

Umjesto uvoza jačati domaću proizvodnju
Objavljeno 9. studenog, 2017.

Hrvatska uvozi značajan udio voća i povrća. Ipak, zahvaljujući bogatoj tradiciji proizvodnje te prikladnim zemljopisnim uvjetima, ima velik potencijal zadovoljiti rastuću potražnju za visokokvalitetnim proizvodima i povećati njihov izvoz. Predstavnici hrvatske Vlade, proizvođačkih organizacija, prerađivača, veletrgovaca i maloprodajnih lanaca okupili su se stoga na forumu u Zagrebu kako bi razmijenili iskustva i razmišljanja o iskorištavanju proizvodnog potencijala u sektoru voća i povrća. Forum je organiziran kao dio inicijative koju su pokrenule Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika. Prezentirani su i preliminarni nalazi istraživanja na temu daljnjeg razvoja poslovanja hrvatskih proizvođača voća i povrća u kojemu se ističe potreba i mogućnosti unaprjeđivanja opskrbnih lanaca, kao i uspostavljanje bolje povezanosti između dobavljača i kupaca. Većina hrvatskih proizvođača voća i povrća su relativno mali poljoprivrednici od kojih neki nisu imali priliku upoznati se s novijim proizvodnim tehnikama, većinom zbog nedostatka sredstava za unaprjeđivanje poslovanja i ulaganje u istraživanja. Proizvodnja je često fragmentirana te postoji potreba za jačanjem suradnje između proizvođača, poduzeća za preradu hrane i maloprodajnih lanaca. “Jasno je da možete puno više ostvariti kroz udruživanje s drugim poljoprivrednicima nego što možete sami”, poručio im je Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika. E.S.

POTREBA ZA UDRUŽIVANJEM

Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a, naglasila je potrebu za udruživanjem, a Andriy Yarmak, ekonomist FAO-a, objasnio je da bolja koordinacija i suradnja unutar opskrbnih lanaca ima pozitivan učinak na sve sudionike u sektoru. “Hrvatski proizvođači lakše će moći predvidjeti potrošačke navike kupaca, nabava domaćih proizvoda od strane maloprodajnih i prerađivačkih poduzeća bit će učinkovitija, a potrošači će imati bolji pristup kvalitetnim lokalnim proizvodima“, dodao je. Od 1995. godine, EBRD je uložio više od 620 milijuna eura u prehrambeni sektor u Hrvatskoj.