Novosti
MILAN MITEVSKI, OSJEČKI ARHITEKT:

Novi vlasnik kontaktirao me je oko rekonstrukcije bizovačke Termije, ali je onda odustao
Objavljeno 9. studenog, 2017.
Zašto rušiti kada ima dovoljno prostora oko hotela, pita se Mitevski

Vezani članci

OSJEČKI ARHITEKTI O RUŠENJU TERMIJE:

Nije uobičajeno rušiti objekte “s potpisom”

POZNATE TOPLICE MIJENJAJU VIZURU

Bizovačka Termia bit će srušena, na njezinu mjestu niče novi hotel

Nema uopće potrebe da se hotel Termia ruši jer on je koncepcijski osmišljen tako da se može modulano nadograđivati. S druge strane, oko njega ima toliko prostora da se može graditi hotel s koliko god zvjezdica se želi. Tako se mogu sažeti razmišljanja Milana Mitevskog, osječkog arhitekta koji je projektirao hotel Termia u Bizovačkim toplicama.

Poznato je kako je vlasnik toplica, koncern Sunce u vlasništvu poduzetnika Jake Andabaka, prošlog tjedna obznanio da će se postojeći hotel, umjesto prvotno planirane rekonstrukcije - rušiti. Njihovo obrazloženje financijski je jasno - rekonstrukcija bi stajala tri puta više nego gradnja novog objekta.

Kako smo već pisali, hotel Termia od svoje je gradnje podijelio javnost - privlačio je svojim izgledom, no dio struke bio je razmišljanja kako je previše prostora potrošeno na zajedničke prostore, a da su sobe premale. Mitevski je pristao razgovarati za Glas Slavonije, pa je uvodno podsjetio kao je uopće došlo do toga da se sagradi objekt ovog modela.

- Osnovna je stvar da se vlasnik odluči kakav objekt želi, je li to terma koja će biti čisto medicinska, medicinsko-hotelska, ili čisto hotelska. I što se prvo radi? Obiđete susjede da vidite što su i kako su oni radili. Doktorica Bosanac i ja obišli smo Austriju i Njemačku, obišli smo terme svih koncepta... Važan je i karakter gostiju koji se priželjkuje - kazuje Mitevski.

Kada je naposljetku nastao “Bizovac”, on je tako i koncipiran – prvi dio hotela sastoji se od hola čije jedno krilo vodi prema dijelu u kojemu je bazen. Mitevski ponavlja kako i kod medicinskog modela sve ovisi o pretežitoj vrsti pacijenata - jesu li to bolesnici koji hodaju, s pratnjom, u kolicima. Tako je polovica soba u tom dijelu medicinskih, 50 posto je “normalnih”. Mitevski sa zadovljstvom naglašava kako je hotel Termia jedinstven i po tome što je sagrađen opekom proizvedenom u švedskom Helsingborgu otpornom na smrzavanje. Drugi dio hotela, koji bi sa sagrađenim dijelom dijelio zajednički hol, trebao je imati dvoranu nad kojom su se mogle raditi ekskluzivne sobe. U vrijeme dok je država bila vlasnik toplica, Mitevski je pripremio dva koncepta nastavka gradnje hotela. Kada je država prodala svoj udio, Mitevski u tome nije vidio nikakav problem.

- Ako novi vlasnik ne želi autora kao projektanta, a zakon kaže da autor ne mora biti i projektant, onda sam ja u ovoj situaciji mogao biti savjetnik. Ako je vlasnik u dilemi što bi napravio - ja mu kao konzultant dajem savjete. Kada se vlasnik odluči za jednu koncepciju, onda ja napravim prijedlog i ti na osnovi toga doneseš konačnu odluku. I tada pozoveš projektantski ured koji god hoćeš. Ja sam samo zadužen za onaj dio osnovne ideje koji bi trebalo štititi - kaže Mitevski.

Ne taji da je s Andabakom ostvario kontakt, preko posrednika kojega je Andabak angažirao.

- Imali smo jedan informativni sastanak o patentu kako uskladiti sustav i kada smo dogovorili da nešto treba definirati, od toga su odustali i donijeli svoju odluku koja nema veze ni sa čim, ni s jednom logikom, ni stručnom, ni investicijskom, ni autorskom, a ni pravnom. Nije bitno što ću ja reći, mogu biti tolerantan ili netolerantan (o pitanju ostvarivanja naknade za povredu autorskih prava, nap.a.), ali je opet pitanje zašto bi to uopće rušili, jer ima dovoljno slobodnog terena oko hotela - pita se Mitevski.

Dario KUŠTRO
KARIJERA BOGATA PROJEKTIMA

Milan Mitevski, rođen 1952. u Vukovaru, diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1976., a od 18. siječnja 1977. počeo je svoju profesionalnu karijeru. Za svoje prvo djelo - Centar mladih u Osijeku dobio je nagradu “Vladimir Nazor”, a nagrade je zaslužio i za arhitektonski sklop strelišta Pampas u Osijeku. Bavio se planiranjem projekata - rekreacijski centar Gradski vrt, uređenje prostora Krunske utvrde uz Dravu u Osijeku (...), projektiranjem obiteljskih kuća te uređenjem interijera. U siječnju ove godine odlučio se, kaže, za umirovljenje.

Možda ste propustili...