Novosti
NATJEČAJ ZA NEKOLIKO TJEDANA

Traži se konzultant za procjenu i prodaju Ine
Objavljeno 9. studenog, 2017.

Vlada će u idućih nekoliko tjedana pokrenuti proces odabira konzultanta koji će državi pomoći oko procjene vrijednosti Ine, ali i pri odabiru strateškog partnera za tu kompaniju, kazao je u srijedu ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. U emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” Ćorić je podsjetio da je Vlada u rujnu donijela odluku da će se ići u proces odabira konzultanta koji bi, s jedne strane, trebao pomoći u procjeni vrijednosti Ine, a s druge strane detektirati potencijalnog strateškog partnera za tu naftnu kompaniju.

“U tom će kontekstu poziv potencijalnim konzultantskim kućama ići u sljedećih nekoliko tjedana. Nakon toga slijedi odabir partnera, odnosno konzultanta koji bi u sljedećem razdoblju asistirao Vladi u tom složenom zadatku”, kazao je Ćorić. Na pitanje kakav je plan, s obzirom na to da su se pojavili neki investitori koji bi otkupili dionice Ine u vlasništvu MOL-a, Ćorić je kazao kako ga taj interes veseli, jer se na taj način pokazuje da je Ina iz perspektive budućeg razvoja i djelovanja zanimljiva kompanija. “Cilj je Vlade očuvati Inu kao vertikalno integriranu kompaniju, koja će prije svega ulagati u istraživanje, rafinerijski biznis. S obzirom na neke projekcije energetske budućnosti Europe, odnosno svijeta, mislimo da su to neki segmenti koji imaju budućnost, ali moraju biti znatno unaprijeđeni. Posljednjih godina Inine zalihe nafte i plina opadaju i postoji, bar iz naše perspektive, potencijal za njihovo povećavanje”, rekao je Ćorić. H

HNS ZA PRODAJU 19,84 % DIONICA

Večernji list u srijedu piše kako je Vlada odustala od toga da sama otkupi MOL-ove dionica Ine te da se sada traži novi partner koji bi ih otkupio. Pritom navodi da u HNS-u, partneru u koalicijskoj Vladi, razmatraju mogućnost da Vlada u Ini zadrži tek 25 posto dionica, a preostalih 19,84 posto proda jer, s obzirom na to da država nema kontrolni paket u Ini, sasvim je svejedno ima li 25 ili 44,84 posto dionica. HNS-ov bi uvjet, navodi VL, bio da se pronađe partner koji će ulagati u rafinerije, te istraživanje nafte i plina. S druge strane, HDZ-ov dio Vlade skloniji je tome da prvoj fazi nema govora o prodaji državnog udjela u Ini.

Najčitanije iz rubrike