Svijet
BURNA AZIJSKA TURNEJA

Trump opet zaprijetio pa otišao u posjet Kini
Objavljeno 8. studenog, 2017.

Vezani članci

POLITIČARI I GENERALI TRAŽE ODGOVORE

Koja bi bila cijena napada na Koreju?

Američki predsjednik Donald Trump stigao je u srijedu u Peking te započeo posjet Kini, koji se ocjenjuje najosjetljivijim dijelom njegove azijske turneje, jer će upravo od Kine zatražiti potporu u nastojanjima da obuzda nuklearne ambicije Sjeverne Koreje.

Predsjednički zrakoplov sletio je u Peking iz Seula, čime je počeo Trumpov 48-satni posjet Kini. Uoči dolaska u Peking Trump je dao više komplimenata Xiju, prije svega zbog njegove “velike političke pobjede” na nedavnom kongresu Komunističke partije. Trump i Xi trebali bi imati teške razgovore o bilateralnoj trgovini, kao i o Sjevernoj Koreji. Kina, koja čini 90 posto tržišta Sjeverne Koreje, ključna je za pritisak na Kim Jong Una. Iako poštuje sankcije koje je UN nametnuo Pjongjangu, Kina odbacuje prijetnje Donalda Trumpa Pjongjangu i zalaže se za dijalog sa susjedom.

Prema izvorima iz Bijele kuće, Trump će od Kine zatražiti da prekine financijske veze sa Sjevernom Korejom. Trump je uoči dolaska u Peking pozvao “okrutnu diktaturu Sjeverne Koreje da nikada ne podcjenjuje Ameriku te da je nikada ne dovodi u iskušenje”. Za vlast u Pjongjangu kazao je da se transformirala u “sektu” i da se bavi “eksperimentima u laboratoriju povijesti”, te je Sjevernu Koreju nazvao paklom u kojem nitko ne zaslužuje živjeti. “Umjesto da zajamči ravnopravnost svojim građanima, ta okrutna diktatura ih procjenjuje, bilježi i kategorizira prema proizvoljnim kriterijima vjernosti državi”, rekao je Trump, ali naposljetku i ublažio retoriku. “Unatoč zločinima koje ste počinili protiv Boga i ljudi, želimo otvoriti put prema boljoj budućnosti”, rekao je. Trump je u južnokorejskom parlamentu govorio samo nekoliko sati nakon što je zbog lošeg vremena ipak morao otkazati iznenadni posjet demilitariziranoj zoni koja razdvaja dvije Koreje. H

Možda ste propustili...

MAKEDONIJA ČEKA SAMO DOGOVOR S GRČKOM

NATO će pozvati Bosnu i Hercegovinu u MAP

PREDSJEDNIK SRBIJE JAVNO JE ISMIJAVAN I KRITIZIRAN

S prosvjednog mimohoda "Stop krvavim košuljama" oštre poruke za Vučića

Najčitanije iz rubrike