Svijet
BEZ ZNANJA BRUXELLESA

SAD bi odlučivao tko i kada ulazi u EU!?
Objavljeno 9. studenog, 2017.

Poruka zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika Hoyta Briana Yeea da Srbija neće napredovati k članstvu u EU-u ako se ne odrekne tijesnih veza s Rusijom stavovi su koji se mogu pripisati samo njemu i nisu usuglašeni s Europskom unijom, poručili su iz Bruxellesa.

Bio je to odgovor novinarima na pitanje koliko to Sjedinjene Američke Države mogu utjecati na to tko će i kada postati članicom EU-a. Hoyt se kasnije “oprao” izjavom da je ta poruka Srbiji “bila savjet, a ne ultimatum.”

Prema pisanju EurActiva i agencije Beta, u europskim diplomatskim izvorima potvrđeno je da je i Rusija na najvišoj diplomatskoj razini od EU-a zatražila objašnjenje kako Washington sebi može davati pravo da u ime EU-a odlučuje o tome hoće li ili ne neka zemlja postati nova članica. Delegacija Europske unije u Beogradu ponovno je istaknula da EU očekuje da Srbija do kraja pregovora postupno usuglasi svoju vanjsku politiku s međunarodnom i sigurnosnom politikom EU-a, uključujući odnose i pitanje sankcija EU-a Rusiji. Predstavnici EU-a zamoljeni su i da objasne što znači poruka Hoyta Briana Yeea srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću da “zna kakve će biti posljedice” ako Srbija ne uvaži stav Washingtona da je Kosovo nezavisno i da ne smije dirati u teritorijalni integritet Kosova. Odgovor Bruxellesa bio je u najmanju ruku nezainteresiran - “ne znamo što je time želio reći taj američki dužnosnik.”

A svemu tome prethodila je ta sporna izjava Hoyta Briana Yeea koji je, među ostalim, na skupu o Balkanu u Centru za međunarodne odnose u Washingtonu 6. studenoga istaknuo da je njegova poruka Srbiji “da ne sjedi na dvije stolice” bila savjet, a ne ultimatum. “Možda sam neoprezno upotrijebio izreku da se ne može sjediti na dvije stolice - ali to je bilo u kontekstu savjeta Srbiji, kako da brže ide k EU-u. To nije bio ultimatum ni upozorenje. Tema rasprave bila je kako da Srbija napreduje brže k EU-u i ja sam dao nekoliko savjeta, uključujući i taj da bi Srbija, kao i druge zemlje koje idu k EU-u, trebala biti potpuno posvećena tome.”, pojasnio je Yee. Spomenuo je i Crnu Goru. “Članice EU-a imaju na umu da je Crna Gora uvela sankcije Rusiji - to je samo jedan primjer, ali kada zemlja kao Crna Gora od koje se to nije tehnički zahtijevalo, kao ni od Srbije, uvede sankcije Rusiji, to je jasan signal da je zemlja posvećena i bio je moj savjet Srbiji da pokaže da je i ona tako predana svome europskom putu”, rekao je Yee.

Eduard SOUDIL
Srbija i Kosovo s EU-om uskoroo stabilizaciji i pridruživanju

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj uskoro odlazi u Bruxelles na zasjedanje Vijeća za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Europska unija - Kosovo, ali zasad nema znakova da bi se u skorije vrijeme mogao obnoviti dijalog Beograd - Priština o normalizaciji odnosa. Očekuje se i da 15. studenoga na redovni uzvratni sastanak s čelnicima NATO-a u Bruxellesu dođe predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ali su izvori u EK-u rekli da, prema sadašnjim informacijama, nije predviđeno da se on susretne i s nekim visokim dužnosnica EU-a.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KOSOVO TRAŽI ODŠTETU ZA RAT

Srbija napravila štetu od 22 milijarde eura

2

TOKIO PROSVJEDUJE

Rusija gradi na otocima kod Japana

3

OSUDA NACIONALISTIČKIH VOĐA

Papa: Ne optužujte migrante za sve